Açık Gazete
23 Mayıs 2012  Çarşamba 
İngiliz istihbaratının başını ağrıtan şikayet
Scotland Yard, İngiliz istihbaratının Kaddafi karşıtı isyanın önde gelen iki üyesini "Eski Libya yönetimine teslim ettiği" iddialarını soruşturacak.
13-01-2012, Cuma
Londra Emniyet Müdürlüğü'nün Libya'ya gizli nakil iddialarını soruşturacağı haberi İngiltere gazetelerinin tümünde geniş yer buldu.

Guardian, soruşturma haberinin İngiliz istihbarat servisi yetkililerinin, terör şüphelilerine işkence yapıldığını bildikleri iddiaları nedeniyle yargılanmalarına gerek olmadığına karar verildiği sırada geldiğine dikkat çekti.

Yeni soruşturmada Libyalı isyancıların Trablus komutanı Abdülhakim Belhac, İngiliz istihbarat servisini kendisini ve karısını Kaddafi yanlılarının eline bırakmakla suçluyor. Libya'daki isyancı güçlerin komutanı olan Belhac, 2004 yılında işkence gördüğünü ve Bangkok'tan Libya'ya CIA ile MI6'in ortak operasyonuyla götürüldüğünü söylüyor. Hükümetin konuyu ele alması için ise, yapılacak bu yeni soruşturmanın tamamlanması beklenecek.

Independent gazetesi ise Tony Blair hükümetinde görev yapmış kimi bakanların yeni soruşturma kapsamında sorgulanabileceklerini ilk sayfadan duyurdu.

2001 ve 2006 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı yapmış olan Jack Straw söz konusu bakanlar arasında. Yetkililerin verdiği bilgiye göre Straw, o dönemde hükümet politikaları gereği, MI5 ve MI6 operasyonlarına onay vermek durumunda kalmış olabilir.