“%50 teşvik değerlendirilmeli”

Macaristan’ın Kayseri Fahri Konsolosu ve DEİK – DTİK Avrupa Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz ”Macaristan’da bölgesel, yatırımın niteliği, istihdam edilen işçi sayısına bağlı olarak yüzde elliye varan teşvikler Türk işadamları ve yatırımcılarımız tarafından iyi değerlendirilmeli. Bu hibe desteği AB ve Macar hükümeti tarafından geri ödememek kaydıyla veriliyor” dedi.

Eyüp Bahariye Mevlevihanesi’ndeki Balkan Müslümanlarıyla Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (BESADER)’nin düzenlediği yemekli Macaristan tanıtım programında Şahbaz, Macaristan ile kadim geçmişe sahibiz, işadamlarımızın ve öğrencilerimizin bu fırsatı kaçırmamaları gerektiğini söyledi.
Macaristan’a kanatlı hayvan, küçük, büyük baş hayvancılık, tarım, turistik tesis ve sanayi yatırımı yapılabilir

Şahbaz, Budapeşte’nin dışındaki bölgelerde kademeli olarak %25, %35 ve %50 desteğin olduğu bölgelerde özellikle ortak tarihi birikimimiz ve değerlerimiz Osmanlı Mimari eserlerini Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) restore ve renove ediyor. Bu bölgelere kanatlı hayvan, küçük, büyük baş hayvancılık, tarım yatırımının yanında her sene artış gösteren ziyaretçilerin ihtiyacı olan turistik tesis ve sanayi yatırımı da yapılabilir” diye konuştu.

Şahbaz, son onbeş yıldır iki dost ülke arasındaki ilişkilerin en güçlü dönemini yaşadığını görüyoruz. 16’sı Macaristan’ın Başkenti Budapeşte’de olmak üzere toplam 27 üniversite ve 44 yüksek okulda bu yıl Macar devleti ikinci kez 150 Türk öğrenciye eğitim bursu verecek olması bu ilişkilerinizi daha da pekiştirmektedir. Aynı şekilde Türkiye’de Macar öğrencilere Türkiye’de okuyabilmeleri için burs vermektedir” diye konuştu.

Türkiye ve Macaristan arasında dış ticaret hacminin her geçen yıl arttığını belirten Şahbaz, son yıllarda iki ülke arasında üst düzey ziyaretler ve 2013 yılında imzaladığımız Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasıyla birçok yeni proje ve işbirliğinin hızlıca
hayata geçtiğine şahitlik ediyoruz” diye konuştu.

Büyük hedefleri olan öncü güzide Türk markalarının Macaristan üzerinden Avrupa’ya açılmaları önemli bir fırsat

Şahbaz proğrama katılanlara Macaristan’a gelip gelmediklerini sorarak, Macaristan turizm tanıtımı yaparken şu sloganı kullanıyor ” Almanlar 200 yıl, Osmanlı 160 yıl, Ruslar 50 yıl Macaristan’da kaldı, sizin bir haftalık vaktiniz yok mu? diye soruyorlar. Bu yıl Macaristan’da Kanuni Sultan Süleyman’ın şehit düşüşünün 450. yılı farklı etkinliklerle ifa edilecek. Sizleri Macaristan’a ortak tarihi ve kültürel mirasımızı görmeye davet diyorum ” dedi.

Macaristan coğrafi konumu itibariyle Avrupa’nın tam ortasında, nakliye, lojistik ve depolama açısından en doğru yatırım yapılacak bölge olduğunu hatırlatan Konsolos Şahbaz, ”Büyük hedefleri olan öncü güzide Türk markalarının Macaristan üzerinden Avrupa’ya açılmaları önemli bir fırsat. Ayrıca yenilikçi, icat çıkartan, inovatif düşünüp ArGe’ye önem veren nitelikli kalifiye işgücünü Macariatan’da rahatlıkla istihdam edebilirsiniz. Macaristan ile yeni pazar alanları oluşturarak, etkin yeni bir dönem başlatabilirsiniz” dedi.

Salonu dolduran Balkan gönüllüleri, bilim insanları, öğretim görevlileri, işadamları, Balkanlar ve Türk öğrencilerin bulunduğu salonda konferans akabinde Şahbaz, sorulan yoğun sorulara cevap verdi.

Konferans akabinde BESADER Başkanı Yunus Torpil Osman Şahbaz’a günün anısına plaket takdim etti. Programa katılan gençler konferans sonunda Konsolos Osman Şahbaz ile birlikte hatıra fotoğtafı çektirdiler.

772170cookie-check“%50 teşvik değerlendirilmeli”

1 Yorum

  1. Sayın Başkonsolos Osman Şahbaz beyefendi , biz orta ölçekli bir işletme sahibiyiz. Macaristan’da yatırım için ilk hangi kuruma başvurmalıyız.

    Saygı ve esenlikler,

    Salih Naci Erkişi / Bursa

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.