1 Aralık Dünya AIDS’le Mücadele Günü

Bilgin, 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, AIDS’in bulaşıcı bir virüs hastalığı olduğunu belirtti.

HIV girdiği vücudun, mikroplara karşı koyma yeteneğini sağlayan bağışıklık sistemini etkileyip yok ettiğini ifade eden Bilgin, ”Direnci azalan vücutta, HIV’in etkisinin yanı sıra çeşitli mikroplar da hastalıklara neden olur. AIDS’e yakalananları gereksiz yere dışlamamalıyız, onlara destek olmalıyız” dedi.

AIDS HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

HIV bulaştıktan sonra hastalık belirtilerinin kişinin yaşam koşullarına ve vücut direncine göre 3-15 yıl, bazen daha uzun süre sonra ortaya çıktığını bildiren Bilgin, şunları kaydetti:

”Vücut direnci zayıflayan hastada normalde zararsız olan, hafif geçen ya da ender rastlanan bazı hastalıklar belirir. Ayrıca lenf bezlerinde büyümeler, ağız ve deride tekrarlanan uçuk, yara ve lekeler, nedeni bilinmeyen uzun süreli ateş, gece terlemeleri, kilo kaybı, ishal, öksürük görülür. Kişi de bu belirtilerin ancak birkaç tanesinin bir arada bulunması durumunda AIDS düşünülebilir. Kesin tanı için anti-HIV testi yapılır.”

HİV virüsünün cinsel ilişki, kan ve anneden bebeğine olmak üzere 3 yolla bulaştığını ifade eden Bilgin, ”Korunmasız cinsel ilişkiyle bulaşır. Tüm bulaşmaların yüzde 80-85’i bu yolla olmaktadır” dedi.

773650cookie-check1 Aralık Dünya AIDS’le Mücadele Günü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.