1 Mayıs, göçmen boykotuna dönüşecek

Kaçak ya da izinli işçilerin pasif direnişi Pazartesi günü, ABD’de hayatı durduracak.

1 Mayıs, ABD’de gerginliği arttırdı. Bir süredir kaçak göçmen işçi sorunu yaşayan ABD’de sokaklara dökülen Latino asıllı, Güney Amerikalı ve Meksikalı’lar, 1 Mayıs’ı Boykot Günü olarak kutlamayı kararlaştırdı.

12 milyon kaçak işçi yarın, 1 Mayıs Pazartesi günü, iş bırakacak. Bu işbırakımı, kaçak olarak küçük işletmelerde çalıştıklarından, zaten hukuki dayanakları bulunmadığı için yasadışı sayılamıyor. Göçmen Dairesi ve eyaletlerdeki yerel polisin, bu durumda yapabileceği bir şey olmadığı bildirildi. İşverenlerin de, işbırakımına karşı ellerinden bir şey gelmeyeceği açıklandı. Kaçak işçileri düşük ücretlerle çalıştırıyor olmaları nedeniyle duruma göz yumduklarından, bu işletme sahiplerinin bir şikâyette bulunmaları beklenmiyor.

Ayrıca, 1 Mayıs Günü, 12 milyon kaçak Meksikalı, ABD ürünlerini satın almamak kararıyla uyarıldı. Böyle bir alışveriş boykotunun ABD ekonomisini bir günlük bile olsa, ciddi şekilde sarsacağı kaygıları duyuluyor. Bir tahmine göre, alışveriş boykotunun mali portresi 70 milyar Dolardan az olmayacak. 1 Mayıs boykotunun, ABD’de en az hafta sonuna kadar ulaşan aksaklıklara neden olacağı saptandı.

Bu boykotun ardında olan “A.N.S.W.E.R.” adlı göçmen haklarıyla ilgili kuruluşun sözcüsü Juan Jose Gutierrez, ayrıca tüm ailelerden çocuklar için 1 Mayıs’ta okul boykotu istedi. Lise ve üniversitelerde okuyan, Meksikalı ailelerin çocuklarının ise, yarın cadde ve meydanları doldurmak kararında oldukları açıklandı. Polis, büyük kentlerde gösterilere karşı önlem almaya bugünden başladı.

Washington’da Kongreyle Senato arasında sıkışıp kalan, Başkan Bush yönetimince desteklenmiş bir tasarıyla, 12 milyon kaçak göçmene yönelik  bir yasal düzenleme yapılacaktı. Yönetimin geçirtmek istediği yeni yasaya göre, Meksikalı kaçaklar önce sınırdışı edilecek, sonra tekrar bir özel çalışma vizesiyle ülkeye geri gelmelerine izin çıkarılacaktı. Yasanın kuşku doğurması üzerine, son 2 haftadır, ABD’de yoğun çapta sokak gösterileri, toplantı ve yürüyüşler düzenleniyor, insanhakları ve sivil toplum örgütleri kaçak göçmenlere arka çıkıyordu.

Yarın, 1 Mayıs İşçi Bayramını boykotla geçirecek olan 12 milyon Meksikalı’nın yanı sıra Çin, Filipinler, Vietnam, Hindistan ve Pakistan gibi başka ülkelerden gelen kaçakların da eyleme katılacağı tahmin ediliyor.

Öte yandan, Meksika’da “Katolik Latin Kilisesi”nin öncülük yaptığı bir başka boykot da yarın başlıyor. Meksikalı sol sendikaların, parti ve kuruluşların katılacağı, Kilise öncülüğünde “Amerikan mallarına boykot haftası” 1 hafta sürecek. Meksika, ABD’ye kaçak işçi göndermenin yanı sıra, ABD mallarını en çok tüketen tek Latin Amerika ülkesi olarak biliniyordu.

İLGİLİ DOSYA:
Dünya’da ve Türkiye’de 1 Mayıs’ın tarihi
İLGİLİ HABER:
1 Mayıs Kadıköy’de Kutlanacak
Londra’da da haydi 1 Mayıs alanlarına…


 

1127700cookie-check1 Mayıs, göçmen boykotuna dönüşecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.