1 Mayıs önlemlerine suç duyurusu

Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi bir grup avukat, 1 Mayıs dolayısıyla İstanbul’da alınan güvenlik önlemlerine ilişkin İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah hakkında suç duyurusunda bulundu.
İstanbul Adalet Sarayı’na gelen bir grup avukat, suç duyurusu dilekçesini savcılığa verdi.


Dilekçede, DİSK’in çağrısının ardından 1 Mayıs 1977 tarihinde ölenleri anma toplantısına katılmak için şehir dışından İstanbul’a gelmek isteyenlerin otobüslerinin durdurulduğu ve bu kişilerin alıkonulduğu öne sürüldü.


Bu durumun sadece bekletme şeklinde olmayıp, yolculara zor kullanıldığı ve pek çok kişinin hastanede tedavi gördüğü öne sürülen dilekçede, şöyle denildi:


“Öncelikle belirtmek isteriz ki bu hak gaspları yalnızca anmaya katılmak üzere Taksim’e gelmek isteyen kişilere yapılmamıştır. Tüm İstanbul, sıkıyönetim altına alınmıştır. İstanbul iç hat seferlerini yapan vapurlar çalıştırılmamış, Eskihisar-Topçular seferlerini yapan 2 gemi deniz ortasında bekletilmiş, otobüslerin bekletilmesi sonucunda trafik felç edilmiştir. İnsanlar saatlerce yollarda mahsur kalmış ve ulaşımları engellenmiştir.”


Aralarında avukatların da bulunduğu çok sayıda kişinin haksız şekilde gözaltına alındığı savunulan dilekçede, uygulamalar sonucunda kişilerin anayasal haklarından olan ifade ve seyahat özgürlüğünün engellendiği, haksız olarak kişilerin vücut bütünlüğüne saldırıda bulunulduğu, hürriyetlerinin kısıtlandığı öne sürüldü.


Dilekçede, bu durumdan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın sorumlu olduğu ifade edilerek, sorumluların cezalandırılması istendi.

1042150cookie-check1 Mayıs önlemlerine suç duyurusu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.