1 Mayıs’ta ‘topraklarınıza sahip çıkın’ çağrısı!

Yaklaşık bin kişinin katıldığı 1 Mayıs kortejinde, gerici baskılara tepki olarak taşınan “ne tanrı, ne efendi” yazılı pankart ise dikkat çekti. Kaş’taki mitingde konuşan Kaş Çevre Platformu Üyesi Can Kahvecioğlu, dağa taşa, havadaki kuşa, denizdeki yunusa satılacak bir mal olarak bakıldığı bir dönemin yaşandığını anımsatarak “topraklarınıza sahip çıkın” çağrısında bulundu.

KAŞ’TA COŞKULU 1 MAYIS KUTLAMASI

Taksim Meydanı’nın olağanüstü güvenlik önlemleriyle 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasına yurt genelinden tepki geldi. Antalya’nın Kaş ilçesindeki kutlamalarda “her yer Taksim” sloganları atıldı. Otogar’dan başlayan 1 Mayıs yürüyüşüne 7 bin nüfuslu ilçede yaklaşık bin kişinin katılması dikkat çekti. Emin Erdem Meydanı’na kadar sloganlar eşliğinde yürüyen kortejde, kadına yönelik şiddet, KESK ve ÇHD’ye yönelik operasyonlar ile HES’ler, 2B düzenlemesi ve taş ocaklarına yönelik tepkilerin yansıdığı döviz ve pankartlar öne çıktı.

TOPRAKLARINIZA SAHİP ÇIKIN ÇAĞRISI

Gerici baskılara tepki olarak yorumlanan “ne tanrı ne efendi” yazılı pankartın da dikkat çektiği kortejin buluşma yeri olan Emin Erdem Meydanı’nda bir konuşma yapan Kaş Çevre Platformu Üyesi Can Kahvecioğlu, bir karış vatan toprağını vermemek için ölebileceğini iddia eden kesimlerin tüm su kaynaklarının ve dağların satılmasına karşı çıkmadığını öne sürerek, “bizler ilçemize sahip çıkmadıkça Ankara’da masa başında bizim adımıza yapılan hesaplara seyirci kalırız. Birileri sularınmızı borulara hapseder, birileri sırtını yasladığın dağları şirketlere ruhsatlar ve kimbilir kaç kuşaktır yaşadığın toprakları bir gün Ankara’dan bir memur gelir sana satmaya kalkar. Bu zihniyet, dağa taşa, havadaki kuşa, denizdeki yunusa satılacak bir mal olarak bakmaktadır” diye konuştu.

TURİZMCİLERE SERT ELEŞTİRİ

İlçedeki turizmcilere de seslenen Kahvecioğlu, “etliye sütlüye dokunmaktan imtina eden çoğunluğa söylüyorum; kardeşim sanmayasın ki sen çok güzel oteller, tesisler yaptın diye turist geliyor. O turistler Kaş’a temiz denizi, doğası ve tarihi için geliyor. Sen bu varlıklara sahip çıkmaz, korunması için mücadele etmezsen bir gün çok güzel olduğunu düşündüğün o granit taşlı otelinde tek başına kalırsın. İş yerinin önündeki otopark ve çöp sorununa gösterdiğin tepkiyi Gömbe’de, Kıbrıs Kanyonu’ndaki HES projelerine, Demre Vadisindeki antik su kanallarına da göstermelisin. İşçisiyle, köylüsüyle esnafıyla, kurduyla kuzusuyla akan deresi, kokan çiçeğiyle dünyada tek bir sınıf olsun, o da biizm sınıf olsun. Kaş’tan Taksim’e selam olsun” dedi.

TOPRAĞI EFENDİLERİ ALAMAZSA, RANTÇILAR ALIR

CHP Kaş ilçe örgütü adına konuşan Şebnem Eriş de hükümetin 2B konusundaki uygulamalarını eleştirdi. 2B düzenlemesinde orman köylüsü adına hiç bir şey bulunmadığını öne süren Eriş, “bu toprakları, toprağın efendileri alamaz ise rant düşkünleri alır. Gericiliğin ve sermayenin saltanatını reddediyoruz. Bütün bu baskıları yenecek olan emekçi sınıfın örgütlü gücüdür” diye konuştu.

KAŞ’A DA UZANAN KESK OPERASYONUNA TEPKİ

Eğitim-Sen Kaş Temsilcisi Önder Saraç ise 1 Mayıs’ın bayram değil, tam bağımsız Türkiye için kavga günü olduğunu vurguladı. Saraç, 19 Şubat tarihinde tahihinde Kaş’a da uzanan KESK üyeleri ve yöneticilerine yapılan operasyonu anımsattığı konuşmasında, opesasyonda gözaltına alınanlar arasında Kaş Eğitim-Sen Örgütlenme Sekreteri Züher Çapar’ın da bulunduğuna değinerek, “Züher Çapar bugün aramızda ve meşru mücadelesine kaldığı yerden devam etmekte” ifadelerini kullandı.

Gerici baskılar Kaş’taki 1 Mayıs kutlamalarına böyle yansıdı

Kaş Çevre Platformu üyesi Can Kahvecioğlu

Yaşam savunucuları taşıdıkları pankartlarla HES ve taş ocaklarını protesto ettiler

1549980cookie-check1 Mayıs’ta ‘topraklarınıza sahip çıkın’ çağrısı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.