16.8 C
Istanbul
Thursday, March 28, 2024
Ana Sayfa TÜRKİYE 10 Ekim’in 4. yılında adalet talebi haykırıldı

10 Ekim’in 4. yılında adalet talebi haykırıldı

‘Emek, Barış ve Demokrasi’ talebiyle Türkiye’nin farklı illerinden 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara’daki mitinge katılanlara yönelik IŞİD’in düzenlediği saldırının dördüncü yılında yüzlerce kişi Ankara Gar’ı önünde toplandı.

‘Emek, Barış ve Demokrasi’ talebiyle Türkiye’nin farklı illerinden 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara’daki mitinge katılanlara yönelik IŞİD’in düzenlediği saldırının dördüncü yılında yüzlerce kişi Ankara Gar’ı önünde toplandı. Katliamı lanetleyenler “Savaşa hayır barış hemen şimdi” sloganı attı.

103 kişinin yaşamını yitirdiği yüzlerce kişinin yaralandığı 10 Ekim Ankara Katliamı’nın üzerinden dört yıl geçti. Katliamın gerçekleştiği 10.04’den önce çok sayıda meslek örgütü temsilcisi ve milletvekilleri Ulus’ta toplandı. Anmaya katılanlar yoğun güvenlik önlemi altında iki farklı arama noktasının geçerek alana giriş yapabildi.

“10 Ekim’i unutma unutturma”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları eşliğinde yürüyüşe geçenler Ankara Gar’ı önüne doğru hareket etti. “Katil devlet hesap verecek”,  sloganlarının atılması üzerine polis ile anmaya katılanlar arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

ANMAYA MİLLETVEKİLLERİ KATILDI

Anmaya, HDP Eş Başkanı Sezai Temelli, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP Milletvekilleri Serpil Kemalbay, Filiz Kerestecioğlu, Murat Çepni, Oya Ersoy CHP Milletvekilleri Mahmut Tanal, Veli Ağbaba, Özgür Özel, Gamze Taşcıer  ve Mahmut Tanal da katıldı.

Öte yandan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Başkanı Aysun Gezen, TTB Başkanı Sinan Adıyaman, TMMOB Başkanı Emin Koramaz da kortejin en önünde yer aldı.

İLK KEZ KORTEJİN YÜRÜYÜŞÜNE İZİN VERİLDİ

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre katliamın ilk iki yıl yapılmak istenen anmasına polis izin vermemiş biber gazıyla anmaya katılanlara müdahale etmişti. Üçüncü yıl anmasına ise kısıtlı girişe izin verilmişti. Katliamın dördüncü yılında ise anmaya katılanlar ilk kez kortej oluşturarak sloganlar eşliğinde Ankara Gar’ı önüne yürüdü.

KORAMAZ: BARIŞTAN YANA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Meslek örgütleri adına konuşan TMMOB Başkanı Emin Koramaz, “Acımız öfkemiz her geçen gün büyüyor. Yüreklerimizde insan sevgisi dillerimizde barış türküleriyle bu meydanı doldurmuştuk. Ancak barış talebimizi kana buladılar. Bizler savaş çığırtkanlıklarına karşı barıştan yana olmaya devam edeceğiz” dedi.

Koramaz’ın konuşmasının ardından beş dakikalık oturma eylemine geçildi.
Dönemin Başbakanı ve Cumhurbaşkanını dava süreçlerine katkı vermeye çağıran Koramaz, “Bu meydan acıları anlatmakta yetersiz kalıyor. Katliamdan sonra bu meydanın adını Demokrasi Meydanı olarak değiştirdi Ankara Büyükşehir Belediyesi ama uygulamaya geçilmedi. Meslek örgütleri ve belediye ile görüşerek anıt konusunda görüş birliğine vardık. Uluslararası bir yarışma açacağız. Bu meydanın çevresi anıt mekan olarak belirlenecek” dedi.

DAVUTOĞLU’NA: BENİM OĞLUMUN HESABINI KİM VERECEK

Anma sırasında katliamın gerçekleştiği tarihte Başbakan olan Ahmet Davutoğlu’na da tepki gösterenler oldu. Katliamda yakınlarını kaybedenler “Benim oğlumun hesabını kim verecek Davutoğlu”, “Katliamın hesabını ver Davutoğlu” sözleriyle tepki gösterdi.

2341460cookie-check10 Ekim’in 4. yılında adalet talebi haykırıldı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.