10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde Türkiye’nin karnesi?

Türkiye’de, basın emekçilerinin sosyal ve ekonomik haklarını güvence altına alan 212 Sayılı Basın Yasası’nın 1961’de yürürlüğe girdiği gün olan 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutlanıyor.

Ancak o dönemde bu yasanın geçmesi çok da kolay olmadı. Dönemin en etkin dokuz gazete sahibi, yasanın, “mesleki sakıncalar” doğuracağı gerekçesiyle ortak bir bildiri imzalayıp, gazetelerini üç gün boyunca kapattılar.

Gazete sahiplerinin bu kararına, o dönem aktif olarak gazetecilik yapanların yanıtı ise “Basın” adlı bir gazete çıkarıp, üç gün boyunca yayınlamak oldu. Basın tarihine “9 patron olayı” olarak geçen gelişme, önce “bayram”, 1971 muhtırasından sonra da “gün” olarak kutlanan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün doğuşuna kaynaklık etti.

Peki gazeteciler 2020’de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne hangi koşullarda giriyor, Türkiye’nin basın özgürlüğü karnesi nasıl?

Gazeteci kökenli CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in hazırladığı “Basın Özgürlüğü” raporuna göre, 108 gazetecinin tutuklu veya hükümlü olduğu Türkiye, dünyada en çok gazetecinin hapiste tutulduğu ikinci ülke. Ayşe Sayın / BBC Türkçe, Ankara

HABERİN DİVAMI İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-51054594

2374480cookie-check10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde Türkiye’nin karnesi?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.