12 akademisyene gözaltı

Anadolu Ajansı, hakkında gözaltı kararı bulunan akademisyen sayısını 21 olarak verdi.

Doğan Haber Ajansı (DHA) ise, Kocaeli Emniyet Müdürü Levent Yarımel’e dayandırdığı haberinde ‘gözaltıların 19’u bulacağını’ aktardı.

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında akademisyenlerin gözaltına alınma gerekçesi ise “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak” ve “terör örgütü propagandası yapmak”olarak açıklandı.

‘Barış için Akademisyenler’ bildirisinde devletin kendi vatandaşlarına şiddet uyguladığı ifade ediliyor ve “Bu suça ortak olmayacağız” deniyordu.

İstanbul’da da soruşturma açıldı

Akademisyenlerin bildirisi hakkında İstanbul Başsavcılığı da soruşturma başlatmış durumda.

İstanbul’daki soruşturmanın gerekçesi de “Terör örgütü propagandası yapmak ve Türkiye Cumhuriyeti Devletini aşağılamak” suçlaması kapsamında…

Erdoğan: Gereği yapılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Perşembe günkü konuşmasında bildiriyi imzalayan binin üzerindeki akademisyen için “Bu ihanete gereği yapılacak” demişti.

Aralarında yabancı akademisyenlerin de bulunduğu bildiriyi imzalayanları “Terörün yanında saf tuttular” diyerek suçlayan Erdoğan, “Biz 780 bin kilometrekarelik bu vatan topraklarını, 78 milyon vatandaşımızı, bu 1100 tane sözde aydınlardan izin alarak, icazet alarak mı yöneteceğiz?” demişti.

Davutoğlu YÖK’ü topluyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu da ‘Barış için Akademisyenler’ bildirisini ‘Hedef kamu düzeni’ sözleriyle eleştirmiş ve konuyla ilgili olarak Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) üyeleri ile bugün bir toplantı gerçekleştireceğini ifade etmişti.

Akademisyenlerin imzaladığı bildiriye ise destek artmış durumda.

Akademisyenler tartışmasına dahil olan bir diğer iseim ise organize suç örgütü kurup yönetmekten hüküm giymiş olan Sedat Peker de dahil olmuş durumda.

Peker, “Oluk oluk kan akıtacağız ve akan kanlarınızla duş alacağız” sözleriyle akademisyenleri tehdit etmişti.

İmza sayısı 2 bini aştı

Hükümetten ve Cumhurbaşkanı’ndan gelen açıklamaların ardından akademisyenlerin imzaladığı bildirideki imza sayısı da artmış durumda. Bildiriyi imzalayanların sayısı 2 bini geçerken, gazeteciler ve edebiyatçılardan da akademisyenlere destek geldi.

‘Barış için Edebiyatçılar’ Grubu bildirisinde, akademisyenlerin “hükümete yaptığı barış ve müzakere çağrısına, kalbimiz ve kalemimizle katılıyoruz” deniyor.

Açıklamada, “Düşünce ve ifade özgürlüğünün engellenmesini reddediyoruz. Eşitlik ve barışın yanındayız. Yaşam hakkının yanındayız. Özgür düşüncenin yanındayız” ifadeleri yer alıyor.

Gazetecilerden ise “Akademisyenlerin yanında olduğumuzu ve barış ortamı içinde habercilik yapmak istediğimizi beyan ediyoruz” açıklaması gelmişti.

CHP: Arkasında değiliz

Ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) sözcüsü Haluk Koç ise parti olarak bildirinin arkasında olmadıklarını dile getirdi.

Ancak ifade özgürlüğüne dikkat çeken Koç, “Düşünce ve ifade özgürlüğü çerçevesinde herkes düşüncesini, ifadesini yapar. Bu hürriyetten yararlanır. Teröre davetiye çıkarmadan, şiddeti teşvik etmeden bu çerçevede düşüncesini ifade eder. Bunu hainlikle itham edenlerin, kendi düşüncesini ortaya koyması lazım” dedi.

1475550cookie-check12 akademisyene gözaltı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.