’12 Eylül Türkiye’nin dinamiğini engelledi’

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 12 Eylül’ün siyasi ve sosyal sonuçlarının halen geçerli olduğunu ileri sürerek, “12 Eylül, Türkiye’nin siyasi, demokratik gelişim dinamiğini engellemiştir” dedi.


DİSK üyesi bir grup, “12 Eylül’ün yıl dönümü” dolayısıyla Taksim Meydanı’nda protesto gösterisi yaptı.


Burada konuşan DİSK Genel Başkanı Çelebi, 12 Eylül’ün üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen, etkilerinin halen devam ettiğini belirterek, “26 yıl önce tank sesleriyle ve marşlarla uyandırılmamızla başlayan süreç, Türkiye’yi siyasal, sosyal, hukuksal ve bilimsel alanlarda büyük tahribata uğrattı” diye konuştu.


Çelebi, 12 Eylül’ün güncelliğini koruduğunu, hukukunun geçerli olduğunu savunarak, “Askeri yönetim tarafından hazırlanan anayasanın 15. maddesiyle, 12 Eylül sürecinin yargılanması engellenmektedir. 12 Eylül’ün siyasi ve sosyal sonuçları hala geçerlidir. 12 Eylül, Türkiye’nin siyasi, demokratik gelişim dinamiğini engellemiştir” dedi.


12 Eylül’ün arkasında ABD’nin bulunduğunu ileri süren Çelebi, 12 Eylül’ün ardından, “ekonomik krizin yükünün de halkın omuzlarına yüklendiğini, DİSK’in de aralarında bulunduğu işçi sendikalarının kapatılarak mallarına el konulduğunu ve yöneticilerinin yargılandığını” belirterek, bu süreçte, “650 bin kişinin gözaltına alındığını, 210 bin davada 230 bin kişinin sıkıyönetim mahkemelerine çıkartıldığını, 21 bin 764 kişinin örgüt üyesi olmak suçundan hüküm giydiğini, 14 bin kişinin vatandaşlıktan çıkartıldığını ve 23 bin 700 derneğin faaliyetine son verildiğini” söyledi.


DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, sözlerini şöyle tamamladı:


“12 Eylül rejimi, özgür düşünceyi yok ederek, otoriteye bağımlı bir toplumsal yapı yerleştirdi. Bugün yaşadığımız ekonomik yıkım ve siyasi bocalamaların, halkın sahte kutuplaşmalarla karşı karşıya getirilmelerinin temelinde 12 Eylül hukuku ve anlayışının yattığını söylemek yanlış olmayacaktır.


Anayasanın darbecileri koruyan 15. maddesi değiştirilerek, başta Kenan Evren olmak üzere bütün 12 Eylülcüler yargılanmalı, seçim ve siyasi partiler kanunu demokratik bir içerikle yeniden düzenlenmeli ve sendikaların önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır. 12 Eylül darbecileri, ülkemizin bugün yaşadığı işsizlik, hukuksuzluk, adaletsizlik ve yolsuzluğun, terör ve şiddetin başmimarlarıdır ve bunu için yargılanmalıdır.” Ellerinde dövizler bulunan grup, basın açıklamasının ardından çeşitli sloganlar attıktan sonra olaysız şekilde dağıldı.


AÇIK GAZETE: 12 Eylül darbesini, Türkiye ile ekonomik ve politik ilişkideki  ABD ve AB ile onların işbirlikçisi sermayesi destekledi. Hep birlikte Türkiye’yi ve geleceğini ipoteklediler. “Peşlerini bırakmayacağız” çağrısıyla Türkiye’nin geçmişindeki bu lekeyi temizlenmesini isteyen 50’ye yakın sendika, sivil toplum kuruluşu ve partilerin 12 Eylül dönemi ve 12 Eylül’ü yaratan generallerin yargılanması girişimini destekliyoruz.


İLGİLİ HABERLER:


12 Eylülcüler hala yargılanmayı bekliyor
’12 Eylül, Türkiye’yi kötürüm kılmıştı…
Ankara’da ‘darbeciler yargılansın’ mitingi…
Evren’e iddianame hazırladı, mesleği bitti…
Nurettin Ersin artık gıyabında yargılanacak…
FT: 12 Eylül darbesinin mirası sürüyor…
Cunta’yı karikatürcüler de affetmedi…
’12 Eylül’ü ne unuturuz, ne affederiz…
Cunta’nın yanısıra 12 Eylül de yargılanmalı…
12 Eylül’ün muhasebesi yapılacak…
12 Eylül Cuntası’na suç duyurusu…
’12 Eylül’cüler yargılansın!’ mitingi…
Kenan Evren: Pişman değilim


İLGİLİ KÖŞE:


Prof. Dr. İzzettin Önder / 25 yıl sonra 12 Eylül
Faruk Eskioğlu / AB muhalefeti ve 12 Eylül


İLGİLİ KİTAP:


Asılmayıp beslenenler / Ertuğrul Mavioğlu…


İLGİLİ SÖYLEŞİ:


12 Eylül iddianamesine ne oldu…
Birdal: AB’den önce 12 Eylül yargılanmalı…



 

1033480cookie-check’12 Eylül Türkiye’nin dinamiğini engelledi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.