12 Eylülcüler hala yargılanmayı bekliyor

12 Eylül darbesiyle Türkiye’de başta sendikalar olmak üzere bütün demokratik kurumlar kapatılmıştı. Bine yakın vatandaş işkencede, 52 vatandaş da idam edilerek yaşamını yitirmişti. İnsanlar okudukları gazeteden tutuklanmış, örgüt üyesidir savıyla önce işkenceden geçirilmiş sonra zindanlara atılmıştı. 12 Eylül darbeci basına ve her türlü iletişime ağır sansürler getirmişti. Faşizmin panzehiri olan komünizm ve komünistler düşman görüldü.


EMEK UCUZLATILDI


Karanlık günlerin gerekçesi, hernekadar “terörü engellemek” denilse de kapitalist emperyalist dünyayı Türkiye’yi entegre etmekti. 1960’larda emek ucuz bölgelere kayan emperyalist yatırımcılara Türkiye’yi hazırlamaktı. İlk iş olarak sendikaların kolu kanadı kırıldı. Ücretler, o dönemde dünyanın en ucuz ülkesi Singapur’un altına düşürüldü. Gümrük korumacı (ithal ikamesi) ekonomi ihracata yönelik olarak yapılandı. Devalüasyon ile Türkiye’nin borçları üçe katlandı. Yabancı sermayenin aynı para ile satın alabileceği aynı mal miktarı iki buçuk katına çıktı. Ekonomideki anlatımıyla ‘ticaret hadlerindeki değişimle’ sömürü oranı artırıldı.  Yabancı Sermaye Yasası yenilenerek yabancı sermayeye en çok teşvik veren ülke konumuna getirildi. Dış politikada tamamen ABD uydusu olundu.


Bütün bu yasal değişimler anti demokratik yöntemle Cunta ve şürakası ile birlikte yapıldı. Cunta yeni Anayasayı yaptıkları anti demokratik uygulamalardan dolayı yargılanamayacakları maddesiyle birlikte onaylattı.


AÇIK GAZETE: 12 Eylül darbesini, Türkiye ile ekonomik ve politik ilişkideki  ABD ve AB ile onların işbirlikçisi sermayesi destekledi. Hep birlikte Türkiye’yi ve geleceğini ipoteklediler. “Peşlerini bırakmayacağız” çağrısıyla Türkiye’nin geçmişindeki bu lekeyi temizlenmesini isteyen 50’ye yakın sendika, sivil toplum kuruluşu ve partilerin 12 Eylül dönemi ve 12 Eylül’ü yaratan generallerin yargılanması girişimini destekliyoruz.


İLGİLİ HABERLER:


’12 Eylül, Türkiye’yi kötürüm kılmıştı…
Ankara’da ‘darbeciler yargılansın’ mitingi…
Evren’e iddianame hazırladı, mesleği bitti…
Nurettin Ersin artık gıyabında yargılanacak…
FT: 12 Eylül darbesinin mirası sürüyor…
Cunta’yı karikatürcüler de affetmedi…
’12 Eylül’ü ne unuturuz, ne affederiz…
Cunta’nın yanısıra 12 Eylül de yargılanmalı…
12 Eylül’ün muhasebesi yapılacak…
12 Eylül Cuntası’na suç duyurusu…
’12 Eylül’cüler yargılansın!’ mitingi…
Kenan Evren: Pişman değilim


İLGİLİ KÖŞE:


Prof. Dr. İzzettin Önder / 25 yıl sonra 12 Eylül
Faruk Eskioğlu / AB muhalefeti ve 12 Eylül


İLGİLİ KİTAP:


Asılmayıp beslenenler / Ertuğrul Mavioğlu…


İLGİLİ SÖYLEŞİ:


12 Eylül iddianamesine ne oldu…
Birdal: AB’den önce 12 Eylül yargılanmalı…

1033460cookie-check12 Eylülcüler hala yargılanmayı bekliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.