12 Eylül’ün muhasebesi yapılacak

Tarih Vakfı, Türkiye yakın tarihinin önemli noktalarından biri olan 12 Eylül Askeri Müdehalesi’nin 25. yıldönümü nedeniyle, ‘Bellek 12’ adı verilen bir proje başlattı.


Girişim, siyasal ya da ideolojik ayrım yapmadan, ülkemizin yakın tarihine, belgelere dayalı bir ışık tutmayı hedefliyor.


‘Bellek 12’, 12 Eylül Dönemi’ni, 15 Mayıs 1974’te çıkarılan genel af ile 6 Kasım 1983’te yapılan genel seçimler arasındaki zaman dilimi olarak ele alıyor. Darbenin bu süre içinde ülkenin siyasi, ekonomi, sosyal ve kültürel yaşamında yaptığı etkileri irdelemek amacıyla, bu döneme ait, kişi ve kuruluşlara ait her türlü belgeyi toplamayı amaçlıyor.


12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’ni Türkiye için tarihsel bir dönüm noktası olarak kabul eden Tarih Vakfı, bu girişimle, bu süreci yargılamayı değil, Türkiye’deki bütün toplumsal kesimleri etkileyen bu sürecin tarihsel bir dökümünü yaratmak istediğini belirtti. 5 yıldan fazla süreceği düşünülen bu girişim kapsamında vakıf, her türlü kurum, kuruluş ve bireylerden destek bekliyor. Bu yardımların maddi kaynak sağlamaktan, bilgi ve belge sağlamaya kadar çeşitli alanlarda olabileceği belirtiliyor.


Tarih Vakfı, gerekli kaynakların sağlanması durumunda, ‘Bellek 12’ girişiminin şu aşamalardan oluşacağını açıkladı:
 1. Bilgi ve belge toplama kampanyası
 2. Bellek 12 web sitesinin hazırlanarak yayınlanması
 3. Toplanacak malzemelerin arşivcilik ilkelerine uygun olarak saklanması
 4. Daha sonraki dönemlerde 12 Eylül belgeliği ve 12 Eylül Müzesi oluşturma      projeleri
 5. Türkiye’nin en kapsamlı yakın tarih arşivini oluşturmak üzere sivil bir           kampanya yürütülmesi.


Vakıf, ‘Bellek 12’ kapsamında toplanması ve üretilmesi hedeflenen belgeleri şöyle sıraladı; “şiir, hikaye, deneme gibi edebiyat metinleri; özel mektuplar; hertürlü resmi yazışma ve belgeler, iddianameler, savunmalar; dava delilleri; sözlü tarih video görüntüleri ve ses kayıtları ile bunların deşifreleri; anı defterleri; tarih, yer ve konu ayrımı yapılmaksızın her türlü bildiri, broşür, dergi, gazete, kitap, bülten gibi basılı metinler; her türlü fotoğraf, ses kaydı, müzik; her türlü formatta filmler gibi görsel malzemler.”


12 Eylül dönemine ilişkin bilgi ve belgelerin tek bir merkezde toplanarak, herkesin kullanımına açılmasını ve gelecek kuşaklara aktarılmasının tarihsel bir görev olduğunu belirten Tarih Vakfı, tüm kişi ve kurumları detek vermeye çağırıyor.


‘Bellek 12’ye destek vermek isteyenler, bellek12@tarihvakfı.org.tr e-posta adresinden Tarih Vakfı ile temasa geçebilecek.


TARİH VAKFI?


1991 yılında kurulan Tarih Vakfı’nın amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalı olarak etkinleşmesini sağlamak olarak açıklandı. Devletten bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Tarih Vakfı kurucu ve üyelerin katkılarıyla yürütülüyor.


Vakıf hakkında ayrıntılı bilgi  www.tarihvakfı.org.tr adresinden alınabilir.


İLGİLİ HABER: ’12 Eylül yargılansın!’ mitingine çağrı


İLGİLİ KÖŞE: Faruk Eskioğlu / AB muhalefeti ve 12 Eylül


İLGİLİ KİTAP: Asılmayıp beslenenler / Ertuğrul Mavioğlu…

1024280cookie-check12 Eylül’ün muhasebesi yapılacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.