120 mülteci adayı serbest bırakılıyor

The Age Gazetesi’nin Parlamaneto yoryumcusu Michael Grattan’ın hafta sonunda yayınlanan makelesinde, Howard Hükümeti’nin, bir tür geçici vize vererek, üç yıldan fazla bir zamandan bu yana gözetimevlerinde tutulan ve geldikleri ülkelere iadesi mümkün olmayan mülteci adaylarını serbest bırakmayı planladığını öne sürdü. Bu kategoriye 120 kişinin girdiği kaydedildi.

Bakanlar Kurulu’nun geçen hafta Pazartesi günü gerçekleştirdiği toplantıda konu tartışıldı. Alınan karara göre bu kategoriden serbest bırakılacak mülteci adayları şartlar uygun hale gelince ülkelerine geri gönderilecek. Mülteciler o zamana kadar toplum içinde yaşayacak. Hükümnetin uygulamayla insan kaçakçılarına yanlış “sinyal” vermeden uzun zamandan bu yana gözetimevlerinde tutulanların yarattığı vicdani rahatsızlığı gidermeye çalışacağı bildiriliyor. Bürokratların yapılacak düzenlemeye son halini verdikten sonra konunun birkaç hafta içinde gündeme gelmesi bekleniyor.

Mültecilerin gözetimevlerinde tutulmasına karşı çıkanlardan Liberal Milletvekili Petro Georgiou, “Mültecilerin sonsuza kadar gözetimevlerinde tutulması politikası sona eriyor. Ulusal güvenliğe tehdit oluşturmayanların tutuklu kalması için bir neden yok” dedi. Georgiou, hükümetin geçici vizeyle Avustralya’da kalmalarına izin verdiği birkaç bin kişiden oluşan gruba da sürekli oturma izni vermesi gerektiğini söyledi.

Mültecilerin gözetimevlerinde tutulmalarına karşı olan Liberal Milletvekilleri Petro Georgiou, Bruce Baird ve Judi Moylan geçtiğimiz günlerde Başbakan Howard’la bir araya gelerek konuyu tartıştı. Baird, geçen hafta Cuma günü Liteline programına yaptığı açaıklamada Başbakan’ın kerndilerini ilgiyle dinlediğini kaydetti. Ulusal Parti Meclis Grup Başkanı John Forrest ise, “Umuyorum, uzun zamandan bu yana gözetimevinde tutulanlar konusunda politika değişikliği yapılacak” dedi.

1101490cookie-check120 mülteci adayı serbest bırakılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.