”13 yıldır babamızı gömemiyoruz”

FARUK ESKİOĞLU / LONDRA – İngiltere Türk İslam Vakfı Başkanı Erkin Güney, Kıbrıs’ta 2 Kasım 2006’da öldürüldüğünü öne sürdüğü işadamı babası Ramadan Güney’in cenazesini hukuki sürecin tamamlanamadığı için bir türlü toprağa defnedilemediğini belirterek KKTC’deki yetkililerden yardım istedi.

Ramadan Güney, Avrupa’nın en büyüğü sayılan Brookwood Mezarlığını 1985’de satın almış, 2006’da vefat etmesine rağmen çocukları ile eski sevgilisi arasındaki miras tartışması ve hukuki kısıtlamalar nedeniyle defnedilememişti.

Royal Courts of Justice’de görülen dava 2012’de sonuçlanmış ve Türk Mezarlığı ve şehitliğini de barındıran Brookwood Mezarlığı’nın yönetimi varislerden eski sevgili Diana Holiday’e verilmişti. KKTC’de süren kalpazanlıktan Ramadan Güney cinayetine uzanan dava ise hâlâ sürüyor.

“BABAMIZI ÖLDÜREN KATİLLER BELLİ”

Kıbrıslı Türk işadamı Kuzey Kıbrıs’ta vefat etmiş ve naaşı Londra’daki Brookwood Mezarlığı’na getirilmişti. Ramadan Güney’in cesedi çocuklarının isteği üzerine mezarlıktan çıkarılarak incelenmiş ve kanında 222mg ethanol (saf alkol) saptanmıştı.

Güney kardeşler, içki kullanmayan babasının KKTC’de mafya tarafından öldürüldüğünü öne sürmüş ve babasının ölümünden sorumlu tuttuğu Dr. İbrahim Alçıner ve Suna Çankaya aleyhlerine dava açtığını açıklamıştı.

Erkin Güney, bir an önce babasının katillerinin cezalandırılması ve cenazesinin toprağa verilmesini istiyor. (Fotoğraf: Faruk Eskioğlu)

Erkin Güney şunları söyledi:

“Babam 2006’da KKTC’de öldüğünde otopsi sonuçlarında kanında 225 mili gram alkol saptandı. Bu alkol kullanmayan babamızın planlanarak öldürüldüğünü gösteriyor. Babamızın henüz 40’ı çıkmadan üzerinde oynanarak sıfırları çoğaltılmış, üzerinde babamızın imzası olan çeklerle bizden para sızdırmak isteyenler ortaya çıktı. Babamın Holliday’e verdiği çekin de bu ekibin elinde olması ne yazık ki araştırılmadı. KKTC’deki bu kalpazanlara karşı mahkemeyi kazanmamıza karşın yasal işlem uzun sürdü… Babamın ölümünden de onların sorumlu olduğuna inanıyorum…”

KKTC’de çek sahtekarlarının yargılanmasına kısa bir süre içinde başlanmasını umduğunu belirten Güney, “Çek kalpazanlarıyla babamın öldürülmesi arasındaki ilişkinin de ortaya çıkmasını bekliyorum. Bu dava Londra’ya, Diana Holiday’e kadar uzanacaktır. O zaman İngiltere’deki mahkemelerin Diana Holiday kararı da değişecektir…”

TEK İSTEĞİMİZ

Avukat kardeşi Gönül Güney ile birlikte adaletin yerini bulması için mücadele ettiklerini anlatan Erkin Güney, “Çektiğimiz acı anlatılır gibi değil. Babamızı defin edemiyoruz. Tek isteğimiz adaletin tecelli etmesiyle babamızı annemizin yanına gömmek ve katillerinin yargılandığını görmektir…” dedi.

CUMHURBAŞKANI’NDAN YARDIM İSTEMİŞTİ

Erkin Güney, 2013’te dönemin KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Londra ziyareti sırasında kendisinden yardım istediğini belirterek şunları söyledi:

“Sayın cumhurbaşkanına mağduriyetimizi ve acımızı anlattım. O dönemin cumhurbaşkanı da babam Ramadan Güney’i iyi tanıdığını belirterek basından takip ettiğince hâlâ na’şının gömülmeyi beklemesinden büyük üzüntü duyduğunu söylemişti. Sayın Cumhurbaşkanı adaletin tecellisi için elinden gelen yardımı yapacağı sözü de vermişti. Ne yazık ki ilgilenilmedi. Biz adalete güvenmek istiyoruz…”

Ramadan Güney’in ölümündeki sır perdesi bir türlü aralanmadı… (Fotoğraf: Faruk Eskioğlu)

RAMADAN GÜNEY?

Londra’daki Türk toplumunda konser vermekten plakçılığa pek çok ilki yapan Güney, ilk milyonunu 35 yaşında yaptığını söylemişti. Kıbrıs davasını hiçbir zaman unutmadı. Yurtdışındaki en eski Türk derneklerinden Kıbrıs Türk Cemiyeti’nin aktif üyesi olarak çalıştı.

İngiltere’de 1980’lerde Kıbrıslı Türkler’in belediye meclis üyeliğine girerek siyasete atıldığı görülür. İlk Türk Belediye Meclis üyesi olan Ramadan Güney, Hackney’den seçilerek siyasete atkif olarak ilk giren Türk ünvanını da almıştı.

1975’de Kıbrıslı Şeyh Nazım’a yardım ederek Londra Türk İslam Cemiyeti’ni kurdu. 1977’de ‘Shacklewell Lane E8’deki sinagogun alınmasına öncülük etti ve Şeyh Nazım Camisi adıyla hizmete açtı. İngiltere Türk İslam Vakfı’na ait olan caminin borçları için toplumu seferber etmeyi başardı.

İstek üzerine üzerine cenaze lavazımcılığı işine de giren işadamı, 1981de Türk şehitliğinin de bulunduğu Brookwood Mezarlığı’nı satın aldı. Güney bir süre sonra mezarlığın tapusunda 81 yol, onlarca kamu binası olduğunu ve Senior of Surrey ünvanını taşıdığını öğrenerek İngiltere’nin en zenginleri arasına girdi. 1992’de İngiliz mahkemesine Kıbrıslı işadamı Asil Nadir için 1 milyon Sterlin’e ile kefil olduğu ve kefaletten vazgeçtiği için İngiliz basınında adından sıkca söz ettirdi.

Güney son günlerinde çoğunlukla hayır işleriyle uğraşıyor ve kurduğu Güney İşletmeleri şirketiyle KKTC’de lüks villalar yapıp satıyordu.

2241240cookie-check”13 yıldır babamızı gömemiyoruz”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.