13 yılda 70 futbol sahasını halıyla donattı

Gül ile Leyton’daki 10 çalışanlı işyerinde söyleştik. Fotoğraf çektirmekten çekinecek kadar mütevazi, ilk kez tanışmamıza karşın 40 yıllık bir dost gibi karşılayacak kadar da cana yakın bir işadamı.


Depoda bir düz bir yan istif edilmiş binlerce makine halılarının sayısını soruyoruz. İşadamı sayıyı kendisinin de bilmediğini belirtmek için kollarını yana açıyor  …


Gül, halıları Türkiye ve Belçika’dan ihraç ettiğini belirterek “Eskiden makine halısı üretiminde Belçika dünya birincisiydi. Şimdi Türkiye” diye ekliyor…


Birleşik Kralık’ın her köşesine İskoçya’nın dağ köylerinden Galler Ülkesi’nin sahil kasabalarına “Made in Turkey” yazılı makine halılarını satan işadamı, yine sorumuz üzerine şimdiye kadar yılda 50-60 “konteyner”den toplam 500 bin metrekarelik makine halısı getirdiğini söylüyor.


Sonra hesap makinesine sarılıyoruz ve işadamının tam 70 standart futbol sahasını donattığını hesaplıyoruz…


Gül, bütün mütevaziliğine karşın sektörde “iddialıyız” diyerek  ihraç ettiği halıların Avrupa beğenisine göre tasarlanıp, dokutulduğunu söylüyor. Türkler ve Avrupalıların “sade” desenleri tercih ederek benzer bir beğeni kültüründe olduğunu gözlemleyen işadamı, Pakistan ve Hindistan gibi asyalı göçmenlerin daha renkli ve desenli halıları beğendiğini belirtiyor.


İhraç ettiği halı çeşitlerini sıralarken de işadamı, yaklaşık 10 kalite grubu olduğunu ve 60×110 cm’den 2.40×3.40 cm boyutlarına kadar 10 farklı ölçüde makine halısı sattıklarını söylüyor.


Gül’e herkesin diline doladığı finansal krizi soruyoruz… İşadamı, “Herkes gibi bizi de etkiledi” diyor ve devam ediyor:


“Öncelikle sterlinin euro karşısında değerinin düşmesiyle maliyet zararımız doğdu. Ayrıca hükümetin VAT’i yüzde 2.5 düşürmesi önceden aldığımız ürünlerde bu oranda zarar etmemizi sağladı… Tabii tüketim talebinde de azalma sözkonusu…”


Yol Tv İngiltere Temsilciliği’ni de gönüllü olarak sürdüren Gül, Yol Tv’ye reklam toplanılmasından “Yol Club” üye kayıtlarına kadar pek çok karpuzu aynı koltuğuna sığdırabiliyor.


Gül, başarı öyküsüyle topluma rol model olabilecek bir işadamı, sosyal destekleriyle de bir gönül adamı…

818860cookie-check13 yılda 70 futbol sahasını halıyla donattı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.