15-16 Haziran direnişi anılıyor

Çalışma yaşamını ve temel sendikalar mevzuatını düzenleyen 274 sayılı İş Yasası ile 275 sayılı Sendikalar Yasası’nda değişiklik yapan tasarının kabul edilmesine tepki olarak yaşanan 15-16 Haziran 1970 olayları yarın ve Salı günü çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Çalışma yaşamını ve temel sendikalar mevzuatını düzenleyen 274 sayılı İş Yasası ile 275 sayılı Sendikalar Yasası’nda değişiklik yapan tasarının dönemin Millet Meclisi’nin ardından dönemin Cumhuriyet Senatosu’nda da kabul edilmesine tepki olarak yaşanan 15-16 Haziran 1970 olayları yarın ve Salı günü düzenlenecek çeşitli etkinliklerle anılıyor.

DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün yaptığı açıklamada, 39 yıl önce sendikal hak ve özgürlüklerin budanması ve DİSK’in kapatılması için hazırlanan yasal düzenlemelere karşı işçi sınıfının gösterdiği direnişin hala hafızalarda olduğunu belirterek, “Dönemin çalışma Bakanının deyişiyle “DİSK’in çanına ot tıkamak’ için getirilmek istenilen yasal değişiklikler bu direnişle geri püskürtülmüştür. Ancak sendikal yasalarda “o gün’ püskürtülen değişikliklerin hepsi daha sonra 12 Eylül darbesiyle gerçekleştirildi. Bugün çalışma hayatını düzenleyen yasaların tümü 12 Eylül ürünüdür” dedi.

ETKİNLİKLER

15-16 Haziran olaylarının 39’uncu yılında çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini ifade eden Görgün, şöyle devam etti:

“15 Haziran Pazartesi günü, işten atılmalara karşı İzmir’de işten atılan KENT A.Ş. işçilerinin direnişlerinde, İstanbul’da işten atılan Sinter Metal işçilerinin işten atılma davalarının görüşüleceği mahkeme önünde olacağız. 16 Haziran Salı günü ise sendikal yasaların ILO normlarında düzenlenmesi talebimizle Ankara’da Başkanlar Kurulumuzla işten atılan ve grevci üyelerle birlikte Çalışma Bakanlığı önünde olacağız. Aynı gün, DİSK Bölge Temsilciliklerinin bulunduğu illerde bölge çalışma müdürlükleri önünde kitlesel basın açıklamaları ve oturma eylemleri yapılacak. Saat 18.00’de işten atılan işçilerle dayanışma gecesi Maltepe Yılmaz Güney Sahnesi’nde yapılacak.”

İLGİLİ DOSYA: 15/16 Haziran 1970?

1073610cookie-check15-16 Haziran direnişi anılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.