’15 Aralık seçimlerini kimse kazanamaz’

Zalmay Halilzad’ın, Amerikan Üniversitesi’nin temelinin atılması dolayısıyla geldiği Süleymaniye’de açıklama yapan Talabani, “Bu seçimlerin sonuca götürücü ve daha öncekilerden farklı olacağını düşünüyorum. Sünniler sandık başına gidecek” dedi. 

Talabani, Sünnilerin seçime katılmasının 275 sandalyeli mecliste bir çoğunluk bloğunun ortaya çıkmasını önleyeceğini söyledi.

Meclisten koalisyon çıkacağını tahmin eden Talabani, bunun ülkede birliğin güçlenmesini sağlayacağını, Sünnilerin seçimlere güçlü katılımının, direnişçilerin “meşru olmayan bir hükümete karşı savaştıkları” yönündeki bahanelerini ortadan kaldıracağını belirtti.
 Halilzad da Kürtlerden oluşan kalabalığa yaptığı konuşmada, Iraklılara seçimlere katılmaları çağrısında bulundu.

SİSTANİ’DEN ÇAĞRI

Irak’taki Şiilerin büyük bölümünün dini lideri Büyük Ayetullah Ali El Sistani de çıkardığı fetvada Şiilerden, oluşturulacak parlamentoda ilkeleri ve çıkarlarını koruyacak adaylara oy vermelerini istedi.

Sistani, bu amaç doğrultusunda oyların bölünmesinden ve boşa gitmesinden kaçınmak gerektiğini bildirdi.

Sistani, geçen seçimlerde Şii partilerin ittifakını onaylamış ve Şii liderin bu desteği, Birleşik Irak İttifakı’nın mecliste büyük  çoğunluğa sahip olmasını sağlamıştı.

SEÇİM İÇİN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Bu arada, hükümet, perşembe günü yapılacak seçimler için güvenlik tedbirleri çerçevesinde, sınırlar ve havalimanlarının kapatılması, sokağa çıkma yasağı saatinin uzatılması, il sınırlarından geçişin yasaklanması kararı aldı.

İçişleri Bakanlığı, tedbirlerin salı günü uygulanmaya başlayacağını ve cumartesi sabaha kadar süreceğini bildirdi.

1116720cookie-check’15 Aralık seçimlerini kimse kazanamaz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.