1730’lu ‘Grammaire Turque’ satışta

Uzmanlar Holdermann’in kitabını Decameron’un 27. başımı , Don Kişot’un İtalyanca ilk başımı ile birlikte fuarın en değerli kitapları areasında tanıttı.

İtalyan senatör Marcello Dell’Utri’nin kurucusu olduğu Senato Kütüphanesi Vakfı’nca 12-14 Mart 2010 günlerinde Milano’da düzenlenecek olan XXI. Antika Kitap Fuarı, dünyanın dört bir köşesinden Milano’ya gelecek kitap koleksiyonerlerini beklerken, fuarda Dell’Utri’nin geçtiğimiz hafta elinde olduğunu iddia ettiği Pier Paolo Pasolini’nın ‘Petrol’ adlı kitabındaki eksik olan bölümü sergilenirken, İstanbul’da İbrahim Müteferrika tarafından Latin harfleri ile başılan ilk kitap olan 1730 tarihli ‘Grammaire Turque/Türkçe Gramer’ (Polifilo yayınevi) tarafından satışa sunulacak.

Aynı zamanda Türkçe ve grameri konusunda Fransızca kaleme alınan ilk kitap olma niteliği taşıyan ‘Grammaire Turque’, Giovanni Boccaccio’nun Floransa’da başılan 1527 tarihli ‘Decameron’un 27. başımı (Chartaphiluş), Miguel de Cervantes’in 1622 tarihli ‘Don Kişot’unun İtalyanca ilk başımı (Galleria Gilibert), Venedik’te 1505 yılında başılan ‘Ezop Maşalları’ (Malavası), Dante Alighieri’nin 1490 tarihli ‘Covivio’ adlı yapıtının ilk basımı (Pregliasco) ile birlikte Milano Antika Kitap Fuarı’nın en değerli yapıtları arasında gösterildi. İl Sole 24 gazetesinin Pazar ekinde fuarla ilgili yayımlanan bir haberde geçtiğimiz günlerde Abebooks’da ‘Atlante Ottomano/Osmanlı Atlası’ adlı bir başka yapıtın 18 bin dolardan satıldığına dikkat çekilerek bu konudaki kitaplara koleksiyonerlerin son dönemde yoğun ilgi gösterdiği vurgulandı.

Milanolu yayınevi Polifilo’nun fuara getireceği 1730 tarihli ve İbrahim Müteferrika tarafından başılan ‘Grammaire Turque’un yazarı ise Çizvit J.B.D Holdermann. Polifilo Yayınevi’nin kitapla ilgili hazırladığı tanıtım metninde ‘Grammaire Turque’un İstanbul’da İbrahim Müteferrika’nin kurucusu olduğu matbaada Türkiye’de Latin harfleri ile başılan ilk kitap olduğuna vurgu yapılıyor. Kitabı kaleme alan ve Çizvit J.B. D Holdermann’ın (1694-1730) bu kitabı yayıma hazırlarken o dönemde Fransa’daki Türk konsolosunun oğlu ve İstanbul’daki Müteferrika başımevinin ortağı olan Zaid Ağa Efendi’ye danıştığı da belirtiliyor. . Kitabın Paris’deki Çizvit Koleji tarafından eğitimde kullanıldığı da eklenen bilgilerden bir başkası.

Antika kitap meraklıları ve koleksiyonerleri açısından önemli bir buluşma olan Milano Antika Kitap Fuarı’na İtalya ve dünyadan antika kitaplar konusunda uzman 60 kütüphane katılıyor. Kendisi de bir kitap koleksiyoneri olan Dell’Utri’nin Pasolini çevresinde odaklanan tartışmanın yani sıra Decameron ve Don Kişot’un yani sıra Müteferrika tarafından başılan ‘Türkçe Gramer’ kitabı ve Montesquieu’nun 1748 başımı ‘L’Esprit des lois’ kitabıyla da yakında ilgilendiği yazıldı. Senatörün ilgisini çeken kitaplar için 150 bin avro düzeyinde bir bütçe ayırdığı dile getirildi.

Gelecek hafta sonu Milano’da Palazzo Della Permanente’de düzenlenecek olan fuarda 2 kasım 1975’de Roma yakınındaki Ostia’da bir cinayete kurban giden Pier Paolo Pasolini’nin 35. ölüm yıldönümü anısına yazarın kaleme aldığı yapıtların 70 ilk başımı ile çeşitli fotoğrafçıların objektifinde belgelenen Pasolini’nin 100 fotoğrafından oluşan bir de sergiye yer verilecek.

XXI. Antika Kitap Fuarı/Palazzo Della Permanente/ 12-14 mart 2010/ Bilgi için: 02/ 21023079

1501130cookie-check1730’lu ‘Grammaire Turque’ satışta

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.