18 engelli sığınma istedi*

Dernek Başkanı Ayhan Tak, yaptığı açıklamada, Türkiye’de 10 milyon engellinin bulunduğunu, engellilere “sahip çıkılmadığını” öne sürdü.


Avrupa’daki sakatların ayda 800 Euro, Türkiye’dekilerin ise 3 ayda 150 milyon lira maaş aldığını belirten Tak, şunları söyledi:


“Ülkemizde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ’14. ayrımcılık maddesi hükmüne’ aykırı tutum ve hak ihlalleri nedeniyle yaşam hakkımız gasp ediliyor. Anayasal ve yasal haklarımız görmezden geliniyor. Yaşamımızdaki zorlukların gün geçtikçe daha da çekilmez hal alması üzerine 17 özürlü arkadaşımla insanca yaşayabileceğimize inandığımız Almanya’ya ailelerimizle iltica etmek istiyoruz.”


Engelliler Yasası’nın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın “muhalefet şerhi” koyması nedeniyle kadük hale geldiğini ifade eden Tak, ”Hayvan hakları ile ilgili yasa çıkıyor. Ancak insan hakları ile ilgili yasa çıkarılmıyor. İnsan haklarımızın gasp edildiği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de başvurduk” dedi.


Tak, iltica başvurularını dernek adına değil, kişisel olarak yaptıklarını bildirdi.


Tak ve beraberindeki engelliler, iltica başvurusu için yazdıkları dilekçeleri Almanya’nın İzmir Konsolosluğu’na teslim etti.


* Editörümüz Faruk Eskioğlu’nun ‘Engelli hakları’ yazısını okumak için tıklayınız. http://www.hurriyetim.com.tr/haber/0,,sid~314@nvid~452523,00.asp


 

675330cookie-check18 engelli sığınma istedi*

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.