19 Mayıs’ın 100. yılında Antalya’da İlk Adım Sergisi

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Çalışmalarını Antalya’da sürdüren Yediarıklar Sanat Grubu, Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100. yılını İlk Adım adlı resim sergisiyle kutluyor…
Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100. yılı yurdun dört bir yanında çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Antalya’da bir grup sanatçının oluşturduğu Yediarıklar Sanat Grubu ise 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlayarak kurtuluşa giden yolun öyküsünü ‘İlk Adım’ adını verdikleri resim sergisiyle kutluyor. 21-23 Mayıs tarihleri arasında Ansan Sanat Galerisi’nde ziyarete açılacak sergiyle ilgili bilgi veren grubun sözcüsü ressam Nuri Sezen, projeyle Atatürk’ün fikirlerini ve yurt gerçeklerini yansıtmayı hedeflediklerini belirterek, “O günkü Anadolu’yu tanımadan Atatürk’ü tanımak mümkün değildi. 19 Mayıs 1919, düşmanla, cehaletle ve geri kalmışlıkla mücadelenin ilk adımıdır” diye konuştu.

İLK ADIM BAŞLIKLI RESİM SERGİSİ 21 MAYIS’TA AÇILIYOR

Antalya’da sanat kolektifi olarak faaliyetini sürdüren Yediarıklar Sanat Grubu Mustafa Kemal Atatürk’ün ulusal kurtuluş savaşını başlatmak için Samsun’a çıkışının 100. yılını “İlk Adım” başlıklı resim sergisiyle kutluyor. 20 sanatçının eserlerinden oluşan sergide toplam 32 resim yer alıyor. 21 Mayıs Salı günü saat 17:30’da izleyiciyle buluşacak olan sergi, 23 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek.

‘ATATÜRK’ÜN İDEALLERİNİ GÖRSELLEŞTİRME ÇABASI’

İlk Adım sergisinin Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının fikri boyutunu güncelleştirme çabası olduğunu dile getiren Yediarıklar Sanat Grubu Sözcüsü Ressam Nuri Sezen, “Bugün O’nun en büyük eseri olan Türkiye Cumhuriyeti bir takım sıkıntılar içerisinde ise onu tam olarak anlayamamış, anlatamamışısz demektir. Atatürk’ün bu ülkeye yaptığı hizmetler her türlü vefaya layıktır. Atatürk’ü iyi anlatmak için, o günkü Anadolu’yu iyi anlamak gerekir. Bu proje, o günkü yurt gerçeklerini, Atatürk ideallerini görselleştirme çabasıdır. Samsun’a hareketi bir vapurla ya da içindekilerle ifade etmek mümkün değildi. Marifet, O’nun kafasındaki fikirlerdeydi” dedi.

’19 MAYIS 1919, MÜCADELENİN İLK ADIMIDIR’

İlk Adım başlıklı resim sergisi projesiyle Atatürk’ün fikirlerini ve yurt gerçeklerini yansıtmayı amaçladıklarını belirten Sezen, “O günkü Anadolu’yu tanımadan Atatürk’ü tanımak mümkün değildi. O bizi düşman mezaliminden ve işgalden kurtardı. Cehalet ve geri kalmışlıktan kurtarmaya, kalkınma yolunda akılla ve bilimle buluşturmaya çalıştı. Bağımsızlık yolunda onurumuzu kurtardı, kimliğimizi kazandırdı. Aydınlık bir geleceğe, hurafedne arınmış bir maneviyata yönlendirdi. Kula kulluktan kurtarıp, birey olmanın insani erdemini kazandırdı. 19 Mayıs 1919 düşmanla, cehaletle, geri kalmışlıkla mücadelenin ilk adımıdır” ifadelerini kullandı.

 

2299470cookie-check19 Mayıs’ın 100. yılında Antalya’da İlk Adım Sergisi
Önceki haberHer kente böyle yöneticiler lazım!
Sonraki haberGazeteciyi dövüp MHP ilçe binasına girmişler!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.