1915 Ermeni iddiaları düştü!

Türkiye – ABD ilişkilerinde önemli bir dönemeç daha geride kaldı. Geçtiğimiz Mart ayında Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’ndan 1 oy farkla geçen Ermeni soykırımı karar tasarısı, Temsilciler Meclisi’nin gündemine gelmedi.

Kasım ayında yapılan seçimlerle yenilenen Meclisin yasama yılını tamamlamasıyla tasarı da kadük kalmış oldu.

ANLAMI NEYDİ?

Bağlayıcı niteliği bulunmayan karar tasarısı, ABD Başkanı’nın imzasına sunulmuyor ve tasarının herhangi bir yaptırım gücü bulunmuyordu. 1915 Ermeni tehcirini soykırım olarak nitelendiren 252 sayılı tasarıda, Amerikan dış politikasının bu konudaki hassasiyeti yansıtması isteniyordu.

ABD Temsilciler Meclisi, 1915 Ermeni iddialarıyla ilgili karar tasarısını gündemine almadı.

Cuma gününden bu yana toplantı halinde bulunan Meclisin gündeminde olmayan tasarının, Başkan Nancy Pelosi’nin insiyatif kullanmasıyla gündeme alınma ihtimali vardı. Bu gerçekleşmedi ve tasarı düştü.

TAN: SAĞDUYU GALİP GELDİ

Konuyla ilgili ilk açıklama, Washington Büyükelçisi Namık Tan’dan geldi: Neticede sağduyunun hakim olmasından dolayı büyük memnuniyet duyduk. Suni meselelerle vakit kaybetmeden, ABD ile dostluk, işbirliği ve ittifakın derinleştirilmesi için çalışmalıyız.

ANCA: PELOSİ BAŞARAMADI
Tasarının düşmesinden kısa süre önce, Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi de (ANCA) bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Ermeni tasarısını gündeme getirmeyi başaramadığı belirtildi. ANCA, Pelosi’nin, tasarıyı Genel Kurula getirmeden Meclisin görev süresini sona erdirme yolunu seçtiğini kaydetti.

OBAMA’YA MESAJ!

Temsilciler Meclisi’nin yasama yılını tamamlamasıyla gündem de sıfırlandı.
Yeni Meclis 5 Ocak 2011’de sıfır gündemle toplanacak. Bu tasarı lehine düşünenlerin yeni kongrede yer alacağı bilinirken, yeni bir tasarının 2011’de gündeme gelme ihtimalinin az olduğu ifade ediliyor. Karar tasarısının gündeme gelme ihtimalinin ortaya çıkmasıyla birlikte, Türkiye – ABD hattında diplomasi trafiği yaşanmıştı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu mevkidaşı Hillary Clinton ile görüşmüş, Başbakan Erdoğan Obama’ya mektup yazmıştı. Son olarak da, dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Obama’ya bir mesaj göndermişti.

Gül, diplomatik kanallardan gönderdiği mesajda, tasarıyı gündeme getirme girişimlerini Türkiye-ABD ilişkilerinin geleceği açısından endişeyle izlediklerini kaydetmişti.

Gül, iki ülke ilişkilerinin önemini en iyi bilen lider olarak Obama’dan ”konunun Türkiye-ABD ilişkilerini rehin almasına izin vermemesini beklediklerini” iletmişti.

1272390cookie-check1915 Ermeni iddiaları düştü!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.