20 ay sonra yüksek enflasyon

Enflasyon rakamları, 2004 yılı Ekim ayından bu yana en yüksek düzeyine ulaştı.  Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, bu yılın Mayıs ayında tüketici fiyatları (TÜFE) yüzde 1,88, üretici fiyatları (ÜFE) ise yüzde 2,77 arttı.


• Böylelikle, enflasyon Nisan ayından sonra geçen ay da beklentilerin üzerinde artış gösterdi.
• TÜİK’in 2003 baz yıllı verilerine göre, Mayıs ayı itibarıyla yıllık enflasyon ise TÜFE’de yüzde 9,86, ÜFE’de yüzde 7,66 oldu.
• Yılın 5 ayında fiyat artışları ise üreticide yüzde 4,53, tüketici fiyatlarında yüzde 7,36 olarak hesaplandı.
• Mayıs ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 8,21, üretici fiyatlarında yüzde 4,27 oldu.
• TÜİK verilerine göre, bu yıl Mayıs ayında aylık bazda yüzde 1,88 olan TÜFE, 2004 yılı Ekim ayında yüzde 2,22, geçtiğimiz ay yüzde 2,77 olan ÜFE de 2004 yılı Ekim ayında yüzde 3,23 olmuştu.    


”HEDEF REVİZYONU GÜNDEMDE YOK”


Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, mayıs ayı enflasyonuna bakıp da yıl sonu enflasyon rakamıyla ilgili kesin şeyler söylemenin bu global ortamda mümkün olmadığını bildirdi.


• Ali Babacan, enflasyon hedefiyle ilgili bir revizyonun şu anda kesinlikle gündemde olmadığını da vurgulayarak, ”Hedef revizyonu çok ciddi bir şeydir. Hemen karar verilecek birşey değildir. Fakat şu anda tüm kurumlarımız gelişmeleri çok yakından, dikkatle izliyor” dedi.
• TRT 2’deki ”İktisatçı” adlı programda bugün açıklanan enflasyon rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Babacan, uluslararası gelişmelerin enflasyondaki etkisinin eskiden pek görülmediğini, oysa düşük enflasyon ve fiyat istikrarına doğru gidilen bu dönemde iç ve dış etkenlerin enflasyona daha günlük yansıyabildiğinin görüldüğünü söyledi.
Kur ve akaryakıt fiyatlarındaki artış hatırlatılarak enflasyonda yıl sonu hedefinin değiştirilip değiştirilmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine Babacan, petrol ürünleri, doğalgaz fiyatlarındaki artışın makro hedeflerle ilgisinin olmadığını, dışarıda oluşan bu fiyatların girdi olarak alındığını kaydetti.
• Yıl sonundaki enflasyon hedefiyle ilgili yorum yapmak için henüz çok erken olduğunu ifade eden Babacan, şöyle konuştu: ”Önümüzde daha 7 aylık bir süre daha var. Bu 7 aylık süre içindeki gelişmelere mutlaka bakmak gerekiyor. İlk olarak nisan ayı beklentilerin üzerinde çıktı, mayıs da yine beklentilerin üzerinde çıktı. Bunun sebepleri çok önemli, arkasında hangi faktörler var. Bu analizleri de zaten Merkez Bankamızın ekipleri yapıyor.”


 

1030780cookie-check20 ay sonra yüksek enflasyon

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.