20 yaş altna “işçiysen çalış” genelgesine tepki

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, işçileri 20 yaş altı sokağa çıkma yasağından muaf tutan genelgeye tepki gösterdi.

İçişleri Bakanlığının, yayımladığı genelge ile 20 yaş altı işçilerin sokağa çıkma yasağından muaf tutulmasına, “İşçiysen çık dışarı çalış, değilsen evde kal, anlayışı kabul edilemez” sözleriyle tepki gösteren İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, tüm işçiler için ücretli izin talebini yineledi. Konuyla ilgili bir açıklama yayımlayan DİSK-AR genç işçileri evde tutmak için 5,5 milyar TL’nin yettiğine vurgu yaptı. Kocaeli Tabip Odası ise muafiyetin eşitliğe aykırı olduğunu, risk gruplarındaki kişilere çalışamadıkları süreç için gelir desteği sağlanması gerektiğini kaydetti.

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP) Dönem Sözcüsü Sinan Ceviz tarafından yapılan açıklamada, “20 yaş altı yaş grubunun sokağa çıkmaları kısıtlanmış ve bu yaş gurubundaki işçilerin taleplerini kamuoyu ile paylaşmıştık. İşten atmaların yasaklanması, özellikle 18 ve altı yaşlarda kayıt dışı çalıştırılanların kayıt altına alınmaları gerektiğini ifade etmiştik. Hatta bu uygulamanın işten atmaların yasaklanması ile ücretli izin uygulanarak tüm çalışanlara uygulanmasını günlerdir sendikalar ifade ediyor” denildi.

“GENÇ İŞÇİLERİ NEDEN KORUMUYORSUNUZ”
“Milyonlarca genç işçinin günahı ne” diye soran Ceviz şu ifadeleri kullandı:

“Madem salgında bu yaş grubunu korumak gerekiyor, işçi olunca bu kural neden rafa kaldırılıyor? Örneğin, inşaatlar dursa ülke ekonomisi mi batacak da çalıştırmaya devam ettiriyorsunuz? Tersanelerde lüks gemi üretimi birkaç ay ertelense ne olur, ülke mi batar? Ya da kargolarda temel ihtiyaçların dışındaki siparişleri kısıtlasanız ne olur? Gençler geleceğimiz ise genç işçiler değil mi, her gün ilmek ilmek hayatı yeniden ören genç işçilerimizi neden korumuyoruz? Bakanlığın bu genelgesi derhal geri çekilmeli ve çalışması zorunlu olan yerler dışındaki işyerleri ve fabrikalar durdurulmalı ve işçiler ücretli izne çıkarılmalıdır.”

İŞÇİYSEN ÇALIŞ, DEĞİLSEN EVDE KAL
Ölümcül virüse karşı başta genç işçi ve emekçilerin korunması gerektiğini kaydeden Ceviz, “Toplum sağlığı için salgının yayılma hızının engellenmesi içind e işyerlerinin çalışmalarına ara vermesi hayati önemdedir. Alınması gereken gerçek tedbir de budur. İşçiysen çık dışarı çalış, değilsen evde kal anlayışı kabul edilemez” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

2404290cookie-check20 yaş altna “işçiysen çalış” genelgesine tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.