Bu Hayat Tv’ye değil hayata müdahaledir

Türkiye’de 12 Eylül’ü arattıran baskılar sürüyor dostlar… Son olarak TÜRKSAT’ın OHAL kapsamında, Hayatın Sesi TV, Jiyan TV, Zarok TV, TV 10 ve Van TV dahil çok sayıda kanalın yayınını gerekçe göstermeden durdurmasına Londra’dan da tepkiler yükseldi.

Öte yandan Hürriyet’in patronu Aydın Doğan’ın damadı Doğan Medya Grubu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’a gazete ile ilgili gün be gün rapor verdiğini Red Hack sayesinde öğrendik. Gerçekten mide bulandırıcı bir haberdi bu. Damatlardan biri Yalçındağ istifa etti, diğerinde tık yok… Havuz medyasının ise bu haberden hala haberi yok.

Neyse dostlar bağımsız medya kuruluşu Hayat Tv Londra protestosuna geri dönmek istiyorum… Geçen Perşembe akşamı Hayatın Sesi Televizyonu İngiltere Temsilciliği’nin yaptığı basın toplantısına çok sayıda katılımın olması dikkati çekti. Katılımcılar; kendisini Hayat Tv’de ifade etme şansını bulan, işçiler, işsizler, küzük esnaf, yalnız anneler, öğrenciler, sanatçılar, entellektüeller, sosyalistler, kendisine ‘demokratım’ diyenler, dernek temsilcilerinden oluşuyordu. Toplantıda gözlerim CHP’lileri aradı. Yoktular… Keşke olsalardı… CHP İngiltere Birliği 16 Ekim’de genel kurul yaparak başkanını seçecek. Davut Karataş, Hasan Dikme ve Baki Düzgün başkan adayları arasında…

Karataş ve Dikme vaatleriyle basında epey yer aldı. “Keşke” diyorum, bu adaylar kuru sözler yerine yaşamın pratiğiyle kendilerini tanıtsalar. “Bugün AKP’nin anti-demokratik baskısına karşı bütün demokratların biraraya gelme günü” deseler. “Bu bir Hayat Tv’nin sorunu değil, hayatın kendisine müdahale sorunu” deseler… Dostlarım doğru eylemler akar su gibidir, durgun suda üreyen mikropları siler süpürür… O zaman siz CHP İngiltere’yi görün, ne dedikodu kalır, ne de ayaktan halı çekme oyunu… Nazım’ın şiiriyle arkadaşları birlik ve dayanışmaya çağırıyorum: “Gün o gün değil / Sarılıp dürülmesin bayraklar / Duyduğunuz çakalların ulumasıdır / Safları sıklaştırın çocuklar. Bu kavga faşizme karşı, bu kavga hürriyet kavgasıdır…”

***

Faruk Hacıhafızoğlu yakında Rio’da gösterilecek Kar Korsanları’nın yapımcı ve yönetmeni… Adaşım, Londra’dan hemşehrimiz de sayılır. Faruk 1997’de Bristol Üniversitesi’ne bağlı Royal Society of Art’da fotoğraf üzerine diploma aldı. 2002’de de Westminster University’de de Contemporary Media Practices’i bitirdi. Faruk’un çektiği ilk uzun metrajlı film olan Kar Korsanları’nın ilk gösterimi 65’nci Berlin Film Festivali’ndeydi. Başarısı pek çok ödülle taçlanan Faruk ve Kar Korsanları 7, 8 ve 11 Ekim’de Rio’da Londralı sinemaseverlerle buluşuyor. 8 Ekim’deki gösterimden sonra sinemaseverler, yönetmenle tanışma ve film hakkında sohbet etme imkanı da bulacak. Kar Korsanları’nı kızlarımla izledim. Film bittiğinde karanlık odada ailecek alkışladık. Faruk’a “bu kıraç toprakta yetişip böylesi güzel bir film yaptığına göre bu topraklarda hala hayat var” demeden de edemedim. Lütfen Rio’daki Kar Korsanları’nı kaçırlayın. Belleğinizde yer edecek…

***

İngiliz yayın kurumu BBC 1 televizyonunun sevilen programlarından “The Great British Bake Off”, Türk baklavasını keşfetti. Geçen çarşamba akşamı “prime time”da yayınlanan ve reytinglerde 10 milyon kişi tarafından izlendiği açıklanan programda; baklavanın yapılışı, Londra’daki Antepliler Baklava salonunda yapılan çekimlerle seyirciye tanıtıldı. Ahmet Üstünsürmeli dostuma “Helal olsun” dedirten bir programdı. Helal olsun!

2014780cookie-checkBu Hayat Tv’ye değil hayata müdahaledir
Önceki haberOHAL hastaları hekimsiz bıraktı
Sonraki haberÇalışma yaşamına yeni Bakan
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.