“2017 nasıldı? 2018’den beklentileriniz neler?”

FARUK ESKİOĞLU – Topluma hizmet eden kurum ve kuruluş temsilcileriyle işleri gereği toplumda ön saflarda olan toplum üyelerine kısaca 2017 değerlendirmesi ve 2018 beklentilerini sorduk.

Sorumuzu yanıtlayanlar bireysel olarak başarılı bir yıl geçirdiklerini belirtseler de 2017’yi Birleşik Krallık, Türkiye ve dünya genelinde kötü bir yıl olarak değerlendirdiler. Yanıtlarda okuyacağınız gibi 2018 beklentilerinde de iyimserlikten daha çok umut ve temkinli cümleler yer aldı.

Prof. Dr. İbrahim Sirkeci

“2017’DE TEK İYİ ŞEY BEŞİKTAŞTI”
PROF. DR: İBRAHİM SİRKECİ (REGENCY ÜNİVERSİTESİ’NDE ÖĞRETİM ÜYESİ): 2017 dünya açısından da, Birleşik Krallık açısından da, Türkiye açısından da benzer nedenlerden dolayı oldukça can sıkıcı bir yıl oldu. Dünyada eşitsizliklerin, haksızlıklıkların, hukuksuzlukların karşısında neredeyse hiçbir gelişme olmazken aksine Trump ve benzeri aşırı sağcılar iktidara yerleştiler. İngiltere’de AB’den çıkma fantazisi hem enflasyonu patlattı hem de devalüasyona yol açtı. Bu da sonuçta hepimizi biraz daha yoksullaştırdı. Avrupa ile oluşan duygusal mesafe de kültürel olarak çoraklaşmanın ipuçlarını verdi. Türkiye’de ise 2017 otoriterleşmenin hızlanarak yükseldiği bir yıl oldu. Peki hiç mi iyi bir şey olmadı? Ciddi işler cephesinde maalesef iyi bir şey yok. Gayri ciddi cephede, Beşiktaş üstüste ikinci şampiyonluğunu kazandı ve Şampiyonlar liginde hiç yenilmedi. Tam ‘2018’de hem dünyada, hem Britanya’da, hem de Türkiye’de huzur ve barış bekliyorum diyeceğim’ bir gülme geliyor… Herkese güneşli güzel günler diliyorum.

“2017 TOPLUM İÇİN ZORDU”
JALE ÖZER (İNGİLTERE TÜRK DERNEKLERİ FEDERASYONU): 2017 yılı ülkemizde olduğu gibi İngiltere Türk Toplumu içinde zor bir yıl olmuştur. Anavatanımızda ve bulunduğumuz Coğrafya da yaşanan olumsuzluklar, yurt dışında yaşayan bizleri de çok derinden etkilemiştir. Bu yüzden Atatürk’ün “yurtta sulh dünyada sulh şiarını benimsemiş çağdaş, laik Türkiye Cumhuriyeti tüm dünya barışının da güvencesidir. Bu konuda Birleşik Krallık’ta yaşayan Türk toplumuna her zamankinden daha büyük bir görev düşüyor. Atatürk’ün kurduğu çağdaş, laik ve modern Türkiye Cumhuriyeti’nin Dünya milletleri için neden önemli olduğunu her platformda anlatmaya ve çalışmalarımızda bunları prensip edinmeyi bir görev olarak görmeliyiz. İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu olarak da sorumluklarımızın bilinçinde çalışmalarımızı yürütüyoruz ve 2018’de de yürüteceğiz. 16 Nisan’da yapılan ve İngiltere Türk toplumunun yüzde 79 ile hayır dediği, Atatürk Cumhuriyet’ini fiilen ortadan kaldıracak olan bu şaibeli referandum sonucunu kabul etmedigimizi her sene yaptığımız geleneksel Cumhuriyet Balomuza büyük katılım ile göstermiş olan Türk Toplumu Cumhuriyetimize sahip çıkacağımızın mesajini vermistir. 2017’de, Türkiye’de halk ikiye bölünmüş,, etrafımız ateş çemberi olmuş ve ülkemizin bekaa sorunu olduğu en üst düzey yetkililer tarafından dile getirilmiştir.. Bu durumda iç huzurun, birlik beraberliğin çok önemli olduğu bilinçindeyiz. İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu olarak 2018’de bu karanlık ve zor dönemden çıkmak için Türkiye’deki ve yurt dışundaki tüm yurt severleri Atatürk’te birleşmek için çağrı yapıyoruz.

Konsey Başkanı Leyla Kemal

“KONSEY İÇİN ATILIM YILI OLDU”
LEYLA KEMAL (İNGİLTER0E TÜRK DERNEKLERİ KONSEY BAŞKANI): Konsey açısından bu yıl süper hatta beklentinin de üzerinde geçti. Bu yıl organize ettiğimiz Kıbrıs’tan Birleşik Krallık’a göçün 100’ncü yıl etkinliklerinden toplumdan övgüler aldık. İlk etkinlik olarak Festival ve sonrasındaki etkinliklerimizi başarıyla gerçekleştirdik. Bazı aksilikler de olsa da yine de amacımıza ulaştık sayılır. 2018’de de çalışmalarımıza devam edeceğiz. Varlığımızı duyan KKTC ve toplum üyelerini daha çok çalışmalarımıza katmayı hedefleyeceğiz. 2018’de festivali cumartesi ve pazar olarak 2 gün gerçekleştireceğiz. Konsey’in haftada 2 gün ile başlayacağı televizyon programı olacak. Victoria & Albert’ta (V&A) gerçekleştirilen ve 500’ün üzerinde katılımcıyı ağırladığımız “100’ncü yıl” etkinliği KKTC ve Londra’nın Kuzey ve Güney’inde tekrarlayacağız, hatta CD olarak da yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Şubat’ta Konsey’in Olağan Genel Kurul’u olacak. KKTC’nin bu topluma sahip çıkması için çabalarımızı yeni yılda da sürdüreceğiz.

BAF Başkanı İsrafil Erbil

“DAHA GÖRÜNÜR VE BİLİNİR OLDUK”
İSRAFİL ERBİL (BRİTANYA ALEVİ FEDERASYONU-BAF BAŞKANI): 2017’de 18 Alevi Kültür Merkezi ve Cemevimizle birlikte Britanya’nın dört bir yanında görünür ve bilinir olma mücadelemiz devam etti. Britanya siyaseti, yerel yönetimleri ve sivil toplum kuruluşları ile önemli ilişkiler kurduk. BAF’a güzel bir genel merkez mekanı kazandırdık. Alevi kimliği ve inancını tüm toplumlarla ve yeni kuşaklarımızla buluşturmaya devam ettik.

Türkiye de Aleviligi yok sayan ve halen kapılarımızı işaretleyerek Alevileri hedef gosterenlere karşı mücadelemiz devam etti. 2018’de ve tüm mazlumlar haklarını alıncaya kadar zalimlere karşı mücadelemiz devam edecek.

Yeni yıl umuttur. En güzel umutlar halkımızın olsun. Cümle Canlara İyi yıllar dileriz…

Limasollular Derneği Başkanı Arife Rıdvan

“BAŞARILI BİR YILDI”
ARİFE RIDVAN (LİMASOLLULAR DERNEĞİ BAŞKANI): Yaşamım süresince gönül verdiğim ve severek yaşama geçirdiğim projelerim ve amaçlarıma inançlarım çerçevesine sadık kalarak ulaştım diyebilirim. Çünkü düzgün bir yol takip ederek doğru çalışmayı seviyorum. Dürüst çalışmayı kendimi, kimliğimi bilerek ve kendime güvenerek beceriyorum.  Bu nedenle 2017’de amaçladığım ve üzerinde titizlikle durduğum istediklerimi yapabildim. Ödüllü, övgülü ve başarılı bir yıl geçirmekle de mutluyum, huzurluyum.  Hayatım boyunca hiç kimseden hiçbir şeyden beklentim olmadı. Hep  amaçlayarak, çalışarak hesaplayarak planlı bir şekilde  birşeyleri elde etmenin huzurunu ve övüncünü yaşadım. 2018’den beklenti yerine amaçlayarak çalışmayı ve kararlılığı düsünüyorum. Bu bağlamda 2018 bir terazi yılı olsun, Herşey o terazide tartılıp dengelensin. Yaşamımıza önce saygı sonra da sevgiler gelsin isterim. Yaşamak sevinci yüreklerimizde, güzel duygular kalplerimizde, çalışma hevesı içimizde ve dürüst dostluklar çevremizde hep olsun. Yeni yıl bize değerlendireceğımız ve bizi olduğunca sevenlerimizi sevdiklerimizi mutlu ve feraha çıkaracak mutlu edecek güzellikler getirsin. O güzellikler hepimizi sevindirsin. Yeni Yıl hediye taşıyan ve bacadan gelen Noel Baba gibi değil, kapımızdan gelsin.  2018 yılı hepimize huzur, güzellik getirsin.

 

Hackney Polisi Ali Dağ

“2017’DE HAYAT ŞARTLARI ZORLAŞTI”
ALİ DAĞ (HACKNEY’DE POLİS MEMURU) 2017 senesi geçen senelerden farkı, hayat şartlarının ekonomik ve sosyal açıdan baktığımda daha zorlaştığını görüyorum. İnsanların mutsuzluğunun arttığını ve ileriye yönelik pek beklentilerinin olmadığını fark ettim. 2018’den beklentilerime gelince, umutların kesinlikle yitirilmemesi sağlık ve huzur diliyorum. Birde aile ortamınımdan kopmamalarını ve ilişkilerini her zaman sevgi ve saygı içinde tutmalarını tavsiye ediyorum. 2018 ve gelecek seneler tüm canlılara huzur ve sağlık getirsin.

CHP İngiltere Birliği Başkanı Hasan Dikme“CHP LONDRA’DA GÜÇLENDİ”
HASAN DİKME (CHP İNGİLTERE BİRLİĞİ BAŞKANI): 2017’de CHP İngiltere Birliği’ne yakışır kapsamlı bir çalışma merkezi açmak oldu. Çalışma merkezimiz haftanın 6 günü saat 10.30’dan 17.30’a kadar açıktır. Bu güne kadar çok sayıda etkinliğe imza attık. Adalet yürüyüşümüzde toplumdaki devrimci demokrat kesimi ortak paydada buluşturmayı başardık. En önemlisi de referandum süreci ve seçimlerdi. İngiltere’den güçül bir “Hayır” sesinin yükselmesinde ciddi payımız oldu. Artık merkezimizde matematik, İngilizce ve Türkçe dersleri veriliyor. Büyükler için İngilizce derslerine de haftaya başlıyoruz. Toplum içinde CHP’yi daha görünür kıldık ve cekim alanı yarattık sayılır. 2018’de İngiltere genelinde temsilcilikler açmak için gerekli adımları attık, çalışmalarımız devam ediyor. İşçi Partisi ile ilişkileri daha ileri seviyelere götürmek, Birleşik Krallık’ta yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarını gerek Türk makamları gerekse BK makamlarıyla görüşüp çözülmesi yolunda gerekli adımların atılmasını sağlamak. Bir Atatürk heykel veya büstünün merkez Londra’da bir yerde dikilmesini sağlamak. Kadın sağlığı ile ilgili aylık programlar yapmak… Her ay bir siyasal sohbet / söyleşi gerçekleştirmek, yerel ve ulusal bazda Türkiyelilerin katılımını sağlayıcı siyasi çalışmalar yapmak, gençler için kariyer günleri düzenlemek ve çalışma alanlarını genişletmek. Türkiyeden gelen öğrencileri burada doğma büyüme öğrencilerle bir araya getirip karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi ve kültürel farklılıkların aradan kalkması için çalışmalar yapmak.

Vatan Kültürel Türk Müziği Korosu Başkanı

“KORO AÇISINDAN ÇOK BAŞARILI BİR YILDI”
TÜRKAN NALBANTOĞLU (VATAN KÜLTÜREL TÜRK MÜZİĞİ KOROSU BAŞKANI): 2017 koromuz için çok güzel geçti. Ekim 2016’da şef Baha Yetkin’le çalışmalara başladık. Amacımız Türk sanat müziğimizi tanıtmaktır. Ülkemizden kilometrelerce uzakta yaşadığımız için müziğimize hasretiz. 8 Mart 2017’de kadınlar günü ve anneler gününü çok güzel bir etkinlikle kutladık. Engelli çocukları olan annelerine çiçekler sunduk ve yılın annesi olarak yaptığı fedakarlıklardan dolayı İlkay Şefik’i seçtik. Hızla yaz konserine hazırlanmaya başladık ve Mayıs’ın ilk haftasında verdiğimiz “Gönülden şarkılar konseri”mizle gönüllere taht kurmuş olduk. Türk Sanat müziğimiz bir deniz bir derya, şimdiki yapılan müzikle dağlar kadar farkı vardır. Yeni sezonumuza ekim 2017’de başladık. Allahın izni ile yeni repertuvarımızla 2018 Mart’ında bir etkinlik hazırlığı içerisindeyiz. Ve yine yaz konserimiz olacak. Vakıf olan koromuz her zaman bir ilki başarmış ve bu başarılarına devam edecektir.

Ali Rıza Değirmencioğlu Türk Okulu Müdürü Sevtap Kemal

“ARŞİVİMİZ YANDI”
SEVTAP KEMAL (ALİ RIZA DEĞİRMENCİOĞLU TÜRK OKULU MÜDÜRÜ): Devlet ve özel öğretmenler sayesinde 2017 verimli geçti.  2017’de 14 öğretmenin 3’ü KKTC, 3’ü de TC’den atanıyor. 90’a yakın öğrencimiz var. Ne yazık ki genç anneler çocuklarını okullarımıza getirmiyorlar. Bütün okullarda olduğu gibi bizim okulumuzda da öğrenci sayısı sürekli düşüyor. Bir diğer sıkıntımızda White Hart Line’de geçen Eylül’deki yangında bizim okulun arşivi ve malzemelerimiz yandı. Okulun 35 yıllık tarihi arşivi oradaydı. Onun üzüntüsü içindeyiz. Umarım bu tür şeyler yaşanmaz. 2018’de de kesintisiz eğitim yılımıza devam edeceğiz.  Biz gönüllülük bazında eğitim için çaba gösteriyoruz. Bu çabamız maddi destek olmayınca yetersiz kalıyor. Toplum üyesi işadamlarından eğitim için daha çok destek bekliyoruz.

DAY MER Başkanı Aslı Gül

“MÜCADELE… MÜCADELE… MÜCADELE…”
ASLI GÜL (DAY MER BAŞKANI): Birleşik Krallık’ta erken seçimler seçmenin Muhafazakar iktidarın kısıntı ve kesintilerinden memnun olmadığını ortaya çıkardı. Halen NHS’in özelleştirilmesi, eğitimde kesintiler can yakmayı sürdürüyor. DAY MER olarak hem içinde yaşadığımız halkın, hem toplumun göçmenlikten kaynaklı sorunları hem de Türkiye’deki tek adam rejimine karşı mücadelemizi sürdürüyoruz. 2017’de çocukların eğitimi konusunda çok çeşitli kurslarımız devam etti. Yeni yılda da bu kurslar sürecek. Ayrıca bu yıl başarılı bir festival gerçekleştirdik. 2018’deki festival çıtamızı daha da yükselteceğiz. Zorlu bir süreçten geçiyoruz. Bütün devrimci demokratların ortak paydada buluşmaları ve birlikte mücadelesi sinerji yaratacaktır.  Bu birliği sağlayan taraf olmaya özen gösteriyoruz. Yeni yılda da “Mücadele… Mücadele… Mücadele” diyoruz.

GİK DER’den İbrahim Avcıl

“2017’DE ÖZGÜRLÜKLER DARALDI”
İBRAHİM AVCIL (GİK-DER): Herşeyden öte, 2017’ye damgasını kuşkusuz Britanya’nın AB’den çıkması ve bunun etkileri vurdu.  AB’den çıkışı ırkçı ve faşizan güçlerin nefret kusmak için bahane haline getirmesinin sonucu olarak, Britanya’da biz göçmenlere karşı kayıt altına geçen nefret suçları yüzde 100 oranında artış gösterdi. Yine Muhafazakar hükümetinin toplumsal saldırıları ve kemer sıkma politikaları toplumumuzu yakından ilgilendiren konuların başında yer aldı. Türkiye’de ise demokrasi alanının giderek daraldığı, darbe bahanesi ile insan hak ve özgürlüklerinin tamamen kısıtlandığı bir yılı geride bırakıyoruz.

Hiç kuşku yok ki, hem Britanya da hem de Türkiye de temel hak ve özgürlükler alanlarının giderek daralmasına karşı sergilenecek en tutarlı direniş ve mücadeleyi yükseltmektir. GİK-DER olarak 2018’in demokrasi, hak ve özgürlüklerin kazanılması için mücadele dolu bir yıl olmasını temenni ediyor, tüm halkımızın yeni yılını kutluyoruz.

İngiletre Kadın Platformu Başkanı Nilgün Yıldırım

“KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ÇOĞALTIP YAYGINLAŞTIRDIK”
NİLGÜN YILDIRIM (İNGİLTERE KADIN PLATFORMU BAŞKANI): 2017’de kadınlara ilişkin pek çok pdroje gerçekleştirdik. Sohbet kulüplerinde kadınların sıkıntılarına yardımcı olmaya çalıştık. Bu sohbet Kulüpleri kendi içinde kitap, sinema ve sanat gibi alt kulüplere ayrıldı. AMC yapım ile sanat sohbetleri organize ettik. Pek çok sanatçıyla sohbet şansı yakaladık. Türkiye’den Londra’ya gelen kadınların projelerini de değerlendirmeye başladık. Türkiye’deki kurum ve kuruluşlarla birlikte uzmanların katılımıyal kadınlara yönelik “mutluluk seminerleri” düzenledik. 2018’de çocuklara yönelik projeler geliştireceğiz. Denizli Kız Meslek Lisesi ile ortak çalışma ile kadınlarımıza el sanatı becerileri kursu verdik. Londra’ya gelmiş gençlerimizi “Gençlik Kulübü” adı altında toparlamayı düşünüyoruz. Onların hakları  ve sosyalleşmeleri için çaba göstereceğiz. AB projelerinden de yararlanmak için çaba göstereceğiz. Ekonomiye katılmak isteyen kadınlara kurslar düzenlemiştik, bu projeyi yeni yılda da sürdüreceğiz.

Londra Engelliler Derneği Başkanı

“DAHA ÇOK ENGELLİYE ULAŞTIK”
LATİFE İŞBİTİREN (LONDON DISABLED ASSOCIATION BAŞKANI): 2017 yılımız anlatacak olursak biraz sıkıntılı geçti ama çok çalıştık çok çaba gösterdik bir çok başarılar elde etik. Umudumuz daha fazlasını yapmak, başarmak… 2018’den beklentimiz ilk önce Engeliler Derneği başkanı olarak engeli vatandaşlarımıza sağlık sıhhat dilemek, onların gerekli olan ihtiyaçlarını bir nevide olsa gidermek ve yardım etmek, onları mutlu huzurlu görmek… 2018’de savaşız bir dünyada barış, huzur, sağlık  mutluluk ve bol başarı  bekliyorum…

İşadamım Ziya Akşahin

“İŞ DÜNYASI BREXİT’E ODAKLANDI”
ZİYA AKŞAHİN (İŞADAMI): Genelde işdünyası ve özelde bizim Türkiye bağlantılı işlerimiz Brexit dolayısıyla 2016’da sıkıntı yaşamıştı. 2017 rehavet dönemi olarak geçti sayılır. 2018’deki belirsizliği hükümetin Brexit sürecini iyi ya da kötü yönetmesi belirleyecek. Ne yazık ki Thearsa May hükümeti içinde hatta parti içinde Brexit konusunda farklı seslerin çıkması yatırımcının kaygılarını artırıyor. Jeremy Corby liderliğindeki İşçi Partisi’nin iktidara gelmesi sosyal hakları genişletse de Brexit ve diğer dışişleri sorunlarını çözmesi pek de kolay olmayacağa benziyor.  İşdünyası Türkiye’de de siyasi istikrar bekliyor. Ne yazık ki Türkiye’de her geçen yıl bir öncekini aratıyor. 2018 konusunda iyimser olmak isterdim ama daha çok temkinli olduğumuzu söylemekle yetineyim.

Yağmuralan Derneği Başkanı Esat Mustafa

“KIBRIS’TA BARIŞTA ISRARCIYIZ”
ESAT MUSTAFA (YAĞMURALAN DERNEĞİ BAŞKANI): 2017’de Kıbrıs müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlanması, uluslararası toplum ve özellikle Kıbrıs Türk Toplumu arasında büyük bir hayal kırıklığı yarattı. 2004’de kurulan ve İngiltere’de faaliyet gösteren Yağmuralan Derneği, yapmış olduğu açıklamalarda toplumlararası görüşmelerin başarıyla sonuçlandırılmasının önemine değinerek, Kıbrıslı Türkler üzerindeki ambargolarla tüm izolasyonların kaldırılması gerektiğini vurguladı. 2018’de, Kıbrıs müzakerelerinin olumlu bir sonuç vereceğine inanmamakla birlikte, uzlaşmaz tavırlarıyla bilinen ve Rum Ortodoks Kilisesi’nin iradesiyle hareket eden Kıbrıs Rum Toplumunun müzakere masasına tekrar dönmesini ve yapıcı fikirlerle, müzakerelerin olumlu bir sonuç vermesine katkıda bulunmasını temenni ederim. Bizim toplumun da yeni yılda Brexit sürecindeki Birleşik Krallık’ta izolasyonlara karşı daha sıkı ve etkili bir kulis ya da mücadele yürütmesini temenni ediyorum. Dernek olarak Kıbrıs’ta kalıcı barışta ısrarcıyız.

İşçi Partisi Enfield Belediye Meclis Üyesi Ayfer Orhan

“2018’E SOSYALİZM DAMGASINI VURSUN”
AYFER ORHAN (İŞÇİ PARTİSİ’NDEN ENFİELD BELEDİYE MECLİS ÜYESİ): ABD’de başkan Donald Trump’un yol açtığı barış karşıtı politik deprem sürüyor. Suriye, Irak’taki iç savaş, Türkiye’deki artan muhafazakarlık ve Fransa’da güçlenen Le Pen Avrupa’yı Brexit’ten daha çok kaygılandırıyor. 2018’in bütün dünyada sosyal demokrasi ve sosyalizmin güçlendiği, barışın yeniden inşa edildiği bir yıl olmasını diliyorum.

Talent Unlimited Vakfı Başkanı Canan Maxton

“MÜZİK OKUYAN TÜRK GENÇLERİ UMUT VERDİ”
CANAN MAXTON (TALENT UNLIMITEAD VAKFI): Kurmuş olduğum müzik vakfı Talent Ünlimited, 2017’yi çok güzel geçirdi. 130’u aşan ve dünyanın 28 ülkesinden gelen müzik öğrencilerimiz bizleri çok mutlu ettiler kazandıkları başarılarla. Büyük ödül alan birçok öğrencimiz arasında Azeri kökenli Jamal Aliyev Proms konserlerinde çalarak ciddi bir profesyonel aşama yaptı. 2018’de ise gençlerimizin başarılarının aynı tempoda gitmesini istiyorum. Buna ilaveten beklentilerim arasında halkımızın bu genç müzisyenlere sahip çıkması en önde giden bir amaç halini aldı benim için. Şu anda Londra’da müzik okuyan Türk gençlerini maalesef ki halkımız pek tanımıyor. Yeni Yılda belki bir değişiklik olur ve gençlerimize sahip çıkarız.

Diplomat Travel’ın sahisi Özkul Beyzade

“2018’İ DE ZORLU BULUYORUM”
ÖZKUL BEYZADE (DIPLOMAT TRAVEL): Turizm sektöründe zor bir yılı geride bırakıyoruz. Gerek Brexit gerekse Türkiye’de hükümetin Avrupa ve Amerikalı müttefiklerimizle (!) girdiği argümanlar… Sonra terrorizm… Turkiye’de patlatılan bombalar… Gelen sene ne olacak? Çok temkinli davranmalıyız. Bizim  sektör çok hassas. Sayın Cumhurbaşkanının ağzından çıkan her söz bizim işimizi etkiliyor maalesef. Ne yazık ki gelecek yıl da bizi S 400ler, Sarraf meselesi ve Kudüs etkiyecek görünüyor… Umarım Türkiye’deki üst düzey yetkililer siyasi gerginlik yerine çözüm arayan dostane bir dil kullanırlar. Türkiye’de büyük turizm potansiyeli ne yazık ki kullanılmıyor. Rakip ülkeler de ise turizm kapasitelerini aşmış durumda. Mesela Barcelona artık turist istemiyor, Venedik büyük tur gemilerini yasaklamaya çalışıyor… Bu ülkelerin istemediği turistler terör tehditinden dolayı Türkiye’ye uğramıyorlar bile… Türkiye döviz kuru avantajını kullanmalı. Her yere sponsor olan THY bilet fiyatlarını makul bir seviyeye çekmeli. Şimdiden yaz uçuş fiyatlarına şok olacaksınız. Ne yazık ki turizm açısından 2018’i de zorlu buluyorum. Dünyadaki savaş çığırtkanlığı ve Türkiye’nin bölgesindeki belirsizlik bizim turizmi direk etkiyecek yine…

 

 

 

2147910cookie-check“2017 nasıldı? 2018’den beklentileriniz neler?”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.