Trump’tan Rus yanlısı dışişleri bakanı önerisi

Donald Trump’ın Dışişleri Bakanlığı’na aday gösterdiği ExxonMobil’in Başkanı ve CEO’su Rex Tillerson’ın Rusya’ya yakınlığı ve çevrecilere uzaklığı ile tanınıyor.

Times gazetesi, Trump’ın Tillerson’ı aday göstererek, Kongre’de Cumhuriyetçiler’den muhalefet görmeyi göze aldığını yazıyor, bunun nedenini de Tillerson’ın Rusya’yla yakın bağları olarak açıklıyor.

İngiliz gazeteler, Tillerson’ın Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya’ya uygulanan amborgaya karşı çıktığını da hatırlatarak, ExxonMobil’in iklim değişikliğine ilişkin kötü sicili nedeniyle çevreciler tarafından da tepki topladığına dikkat çekiyor.

Guardian gazetesi çevre örgütü Greenpeace’in İngiltere sorumlusu John Sauven’in şu sözlerine yer veriyor:

“Yıllarca Exxon’un ABD hükümetine fazla yakın olduğundan dem vurduk. Şimdi hükümetin kendisi oldular.”

Times gazetesi yayımladığı başyazıda, “Donald Trump’ın ABD Dışişleri Bakanlığı’na gösterdiği aday Amerikan diplomasisini yeniden tanımlayabilir” ifadesini kullanıyor. Başyazıda, Rex Tillerson’ın ABD-Rusya ilişkilerinin iyileştirilmesinde rol oynayabileceği ve bunun da Çin’in etkisine gem vurabileceği belirtiliyor, ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in güvenilmez olduğu yazılıyor.

Tillerson’ın demokrasi ve özgürlük gibi Amerikan değerlerini geri plana attığı belirtilen yazıda, Amerikan dış politikasının değişmekte olabileceği söyleniyor ve ekleniyor:

“Anlaşmalar ortak, aydınlatıcı değerlere dayanan kalıcı müttefikliklerle aynı şeyler değildir. Tillerson ve patronu (Trump) dünyaya bunu anladıklarını göstermeliler çünkü hissedarlara hesap vermek, tarihe hesap vermekten daha kolaydır.”

Financial Times gazetesi, Tillerson’ın Muammer Kaddafi ve Nursultan Nazarbayev gibi otoriter liderlerle de iyi ilişkileri olduğunu hatırlatıyor, ancak petrol endüstrisinde çalışanların “Tillerson’ın Rusya ile iyi ilişkilere sahip olmasının onun Rusya’yı desteklediği anlamına gelmeyeceğini” söylediklerini aktarıyor.

Gazeteye göre, Exxon’da Tillerson ile birlikte çalışan bir kişi onun için şunları söylüyor:

“Son 40 yıldır dünyaya ‘Bu Exxon için iyi olur mu’ penceresinden bakıyor. Rusya ve Çin hakkında bir görüşe ya da IŞİD’e karşı ne yapmak gerektiği konusunda bir fikre sahip olduğunu sanmıyorum.”

2038670cookie-checkTrump’tan Rus yanlısı dışişleri bakanı önerisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.