21.500 Türk Alman vatandaşlığını kaybetti

Sol Parti tarafından bu konuda verilen bir soru önergesi üzerine federal hükümetten yapılan açıklamada, Alman vatandaşı olan 21 bin 500 Türkün, 1 Ocak 2000 tarihinde değişen Vatandaşlık Yasası’ndan dolayı yeniden Türk vatandaşlığına geçtikleri için doğrudan Alman vatandaşlığından çıkartıldıkları belirtildi.

Aynı şekilde Alman vatandaşlığından çıkartılan diğer ülkelerden olan kişiler konusunda ise sayıların bulunmadığını ifade eden hükümet, ayrıca Alman vatandaşlığından çıkartılan Türklerin yeniden oturma izni alıp almadıklarının da bilinmediğini kaydetti.

Sol Parti milletvekilleri Sevim Dağdelen ve Ulla Jelpke, hükümetin cevabına karşılık yaptıkları ortak açıklamada, “Mağdurlar ve bazı derneklerin talep ettiği şekilde yeniden vatandaşlığa geçişlerin kolaylaştırılması karşılık bulmazken, yıllardan bu yana Almanya’da yaşayan bu kişiler yeniden yabancılar dairelerinin çarklarına terk ediliyorlar. Bu da Vatandaşlık Yasası’nın yeniden yenilenmesi gerektiğini gösteriyor” dediler.

Ortak açıklamada ayrıca, 16 Avrupa ülkesinde vatandaşlığa geçen yabancılardan, eski vatandaşlıklarından ayrılmalarının talep edilmediğine dikkat çekildi. (Hürriyet)

1119520cookie-check21.500 Türk Alman vatandaşlığını kaybetti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.