21 Aralık meselesi

Maya takvimine göre ortada bir “kıyamet” iddiası ve gerçekten de bu iddiayı ciddiye alan ve inananlar var.
İnanmayanlar için bir mesele yok.
Büyük bir ihtimalle hatta kesin olarak onlar yani felaket kurgusuna inanmayanlar 20 Aralık gecesi yatacaklar ve ertesi günü de hayatın normal akışına uygun gündelik uğraşlarına başlayacaklar.
Mesele bu kurguyu, yani felaketin, mahşer gününün 21 Aralık’ta olacağına inananların ne yapacakları, yapabilecekleri, felaketten kaçmak için bir yol olup olmadığı.
Tabi ki bu yazı bir çözüm önerisi için yazıldı.
Şirince ile Fransa’nın güneyindeki Bugarach köyünün etkilenmeyeceğine inananların buralara akın ettiğine ilişkin haberler yazılıp çiziliyor.
Baştan söyleyeyim. Bu varsayım doğru bile olsa kıyametten kaçmak için iyi bir yol değil. Bırakın iyi olmasını yol da değil.
Düşünsenize küre kıyamet sonrasında düşlerinizin bile yetmeyeceği bir yıkıma uğramış siz Şirince’de meyve şarabı yudumlayıp, tepeden aşağı yıkıma bakıyorsunuz.
Olacak iş değil.
Kıyametten korunup ertesi sabah uyanıp gördüğünüz manzara karşısında “Batmış bu dünya. Ölem gari” deyip kıyamete katılırsınız.

Ama mantıklı ve geçerli bir çözüm var.

Öncelikle bilinen bir olgudan yola çıkmak lazım.

Herkes için felaket olan aslında felaket değildir.

Çünkü karşılaştırabileceğin daha iyi bir durum yoktur. Yani tüm kürenin yoksul olduğu bir coğrafyada yoksulluktan bahsedilemez, nedeni ise karşılaştırma yapabileceğiniz daha varsılın olmamasıdır.

O zaman kurgusal felaketten kaçmak için felaketin olamayacağı yerleri aramak yerine gerçekten felaketin yaşandığı mekanları bulmak ve oralara gidip o kötü güne alışmak gerek.

Bu da aslında sorun değil.

Hemen bir dünya haritasını masaya açın.

Akla ilk gelen Suriye, Afganistan, Libya, Mısır ve diğerleri…

Bulunduğunuz coğrafyaya yakın bir savaş-kıyamet bölgesi seçebilirsiniz. Örneğin Suriye’nin Halep kentine gittiğinizde sizi insanın aklının almayacağı bir felaket manzarası karşılayacak. Gerçek, yaşanmış ve yaşanmaya devam eden bir felaket-kıyamet.
O aşamadan sonra inanın sizi hiçbir felaket senaryosu etkilemez.
Felaket günümüzden binlerce yıl önce yazılmış çizilmişlerde değil yaşadığımız çağda oluyor. Geçmişte kurgulanmış felaket gününü düşünüp bugünü karartmaya gerek yok.
Günümüzde yaşadığımız felaketlere bakıp geleceği nasıl aydınlatırız onu düşünelim…

651000cookie-check21 Aralık meselesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.