Türkiye’de İngiliz Ticaret Odası 130’ncı yılını Londra’da iş formu ile kutladı

İngiltere’nin diğer ülkelerde faaliyet gösteren ticaret odaları arasında Fransa’dan sonra en eski ikinci ticaret odası olan Türkiye’de İngiliz Ticaret Odası’nın kuruluşunun 130’ncu yılı, 2 Ekim günü Londra’da düzenlenen iş forumu ile kutlandı.

Toplantı, Lord Mayor of the City of London resmi ikametgâhı Mansion House, London’da yapıldı. Foruma, Lord Mayor of London Dr. Andrew Parmley, İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, Ingiltere Başbakanı’nın Türkiye Ticaret Elçisi Lord Janvrin, Koç Holding A.Ş. CEO’su Levent Çakıroğlu, Ingiltere Uluslararası Ticaret Bakanlığı, Ingiltere İhracat Finans Kurumu vb. kurumlardan temsilciler katildı.

1887’DE 4 milyon Sterlin’den 2016’da 6,5 milyar Sterlin’e…

BCCT Yönetim Kurulu Başkanı Christopher Gaunt’un kurumun arşiv kayıtlarından verdiği bilgiye göre; 1887’de Kraliçe Victoria döneminde İngiltere’den Osmanlı İmparatorluğu’na yapılan ihracat 5 milyon sterlin, Osmanlı’dan İngiltere’ye yapılan ihracat 4 milyon sterlin olarak gerçekleşmişti. 2016 sonundaki rakamlara baktığımızda, İngiltere Türkiye’nin ihracatında 6.5 milyar sterlin ile 2’nci sırada yer alıyor. Türkiye ise İngiltere’nin ihracatında 4.5 milyar sterlin ile 18’nci sırada bulunuyor.

Bugün idari anlamda sembolik bir görevi olan ancak sadece Londra değil İngiltere merkezli tüm finans ve ticaret sektörünün destekçisi ve tanıtıcısı olarak kabul edilen Lord Mayor of London, Brexit’e rağmen Londra’nın dünyanın önde gelen ticaret ve finans şehirlerinden biri olmayı sürdüreceğini belirtirken, İstanbul’un da İslami finans sisteminin önemli merkezlerinden biri olacağına vurgu yaptı.

İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi, İngilizce’nin pek çok ülke arasında Türkiye’de çok kuvvetli olduğunu, bunun ilişkileri kolaylaştırdığını, Türkler’in de İngiltere’de çok sayıda yatırımları olduğunu ifade etti.

Forum’da “Resilience of Turkish Economy and Opportunities for Trade Buyers” ve “Turkey as a Regional Platform, Overseas Direct Investment and Exporting To Turkey” başlıklı iki panelde hem Türkiye’deki ekonomik ve ticari gelişmeler değerlendirildi hem de Türkiye-İngiltere ticari ilişkileri ve iş fırsatları konuşuldu.

Koç Holding A.Ş. CEO’su Levent Çakıroğlu’nun, Arçelik’in kendi teknolojisine sahip olduktan sonra uluslararası büyümeyi ve yurtdışı operasyonlarını daha rahat planladığına ilişkin yorumu, yurtdışında büyümek isteyen Türk markaları için yol göstericiydi. Çakıroğlu ayrıca, cirolarının 1/3’unun ihracattan ve uluslararası ticaretten geldiğini ifade etti.

Bugün GSMH’sinin %60’ini inşaat ve bağlı faaliyetlerin oluşturduğu Türkiye’de Türk müteahhitler için MENA bölgesi, Rusya ve Orta Asya’da fırsatlar olduğu da toplantıda dile getirilen önemli hususlardandı.

Deloitte Turkiye Partner’i Ahmet Güneş Söğütlüoglu , özellikle 2016 yılında Türkiye’de yaşanan sıkıntılara dikkat çekti ve bunların atlatıldığını belirtti.

2129400cookie-checkTürkiye’de İngiliz Ticaret Odası 130’ncı yılını Londra’da iş formu ile kutladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.