‘Dünya 5’ten büyüktür, hele hele 1’den haydi haydi büyüktür;’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump’ın Kudüs kararını eleştiren tasarının Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda kabul edilmesiyle ilgili konuştu: ”BM Genel Kurulu tehditlere rağmen onurlu duruş sergilemiştir. Dünya 5’ten büyüktür, hele hele 1’den haydi haydi büyüktür; 196 kez büyüktür.”

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde AK Parti 120. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuştu.

Konuşmasına “Yılın son il başkanları toplantısını yapıyoruz. Geçtiğimiz hafta sonu Yalova ve Karamanil kongrelerimizi yaptık, yarın da Hakkari ve Şırnak il kongrelerimizi gerçekleştiriyoruz. Şahsım bir yandan Sayın Başbakan diğer yandan bundan sonraki hafta sonları da programımız el verdiği ölçüde il kongrelerimize katılmaya devam ettireceğiz” diyerek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018’in kendileri için çok iyi değerlendirilmesi gereken bir yıl olduğunu söyledi.

Erdoğan, 2019’daki mahalli idareler, milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iyi bir netice elde edebilmelerinin, yeni yılda gösterecekleri çabaya bağlı olduğuna işaret etti.

Suriye ve Irak’ta durumun giderek kontrol altına alındığını belirten Erdoğan, bölgede Rusya ve İran ile kurdukları güçlü diyaloğun meyvelerini almaya başladıklarını vurguladı. Erdoğan, “Amerika Birleşik Devletleri’yle de hassasiyetlerimize saygı gösterilmesi şartıyla bölgede birlikte çalışmaktan memnuniyet duyarız. Körfez ülkelerinin kendi aralarında birlik ve beraberliği sağlamada, dışarıdan bölgeye yönelen tehditlerin üstesinden gelebilmeleri de mümkün değildir. Biz bu doğrultudaki çabalarımızı kesintisiz olarak sürdürüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“DEMOKRASİ TARİHİNE BU ÇOK ÇİRKİN BİR TESPİT OLARAK GİRECEKTİR”

Kudüs meselesinin, bölgede zaten sıkıntılı olan durumu, çok daha içinden çıkılmaz bir hale getirdiğine dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:

“Türkiye olarak zirve dönem başkanı olduğumuz İslam İşbirliği Teşkilatını harekete geçirerek, Kudüs’ü Filistinlilerin başkenti olarak ilan etmek suretiyle bu durum karşısındaki tavrımızı net bir şekilde ortaya koyduk. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Amerika’nın vetosu üzerine bu konuda bir karar alamadı. Biz, ‘Dünya 5’ten büyüktür’ derken işte tam da bu durumu kastediyoruz.

Buradan bir kez daha hatırlatıyoruz ki dünya 5’ten büyüktür. Hele hele 1’den hayli hayli büyüktür, 196 kez büyüktür. Amerika’nın konunun Genel Kuruldaki görüşme öncesinde gösterdiği tavır da insanlığın vicdanında derin yaralar açmıştır. Demokrasi tarihine bu çok çirkin bir tespit olarak girecektir. Ve affedilmez bir tespit olarak demokrasiler tarihinde yerini alacaktır. ‘Ben güçlüyüm, benim nükleer başlıklı silahlarım var, benim her türlü uçaklarım, bombalarım var’. Bunlar size güç kazandırmaz. İşte yanınızda sadece İsrail’i bulursunuz veya ona benzer beş altı ülkeyi bulursunuz, bununla beraber karşınızda 128 ülkenin dimdik ayakta durduğunu gösterir.”

“BEYAZ SARAY TELEFONLARIN BAŞINA GEÇTİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çekimser davranan veya katılmayanların yerinin de büyük ihtimalle 128’in yanı olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Bizim son ana kadar tespitimiz 160 ila 190 arası, oradan bir kabul oyunun çıkacağı istikametindeydi. Ama Beyaz Saray telefonların başına geçti, oradan bu ülkeleri tek tek tehdit ettiler, açıktan tehdit ettiler. ‘Biz, hem dolarları vereceğiz buna rağmen bizim karşımıza dikilecekler’ dedi. İnsanoğlunun hele hele devletlerin demokratik iradeleri ne zamandan beri paralarla satın alınmaya başlandı.

Şunun bir defa bilinmesi lazım; demokrasi, iradelerin satın alındığı bir anlayış, bir sistem, bir rejim değildir. Eğer böyle yaklaşanlar varsa onlar da dersini almaya mahkumdur. Hiçbir ülkenin açık hukuksuzluk ve adaletsizlik örneği olan bu tür durumlarda, mali ve siyasi gücüne güvenerek tüm dünyayı pervasızca tehdit etmeye de hakkı yoktur.”

Bu tür şantajların, uluslararası sistemin omurgasını oluşturan Birleşmiş Milletler gibi kurumların, tüm ülkelerin iradesini yansıtma vasfına darbe vurduğunu belirten Erdoğan, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, tehditlere rağmen, onurlu bir duruş sergileyerek, 128 kabul oyuna karşı 9 ret oyuyla Kudüs ile ilgili kararı kabul etmiştir” dedi.

“TEMENNİ EDERİM Kİ ABD BAŞINI İKİ ELİNİN ARASINA ALIR”

Erdoğan, kabul oyu kullanan tüm devletleri tebrik ederek, şahsı ve milleti adına bu ülkelere özellikle şükranlarını sundu.

Böylece Amerika’nın, Kudüs ile ilgili attığı adımın hukuksuzluğu ve uluslararası toplum tarafından meşru görülmediğinin Birleşmiş Milletler tarafından da ortaya konduğunu vurgulayan Erdoğan, “Temenni ederim ki Amerika Birleşik Devletleri başını iki elinin arasına alır, bu durumu değerlendirir, ‘ya dünya böyle düşünüyorsa bu kadar bu işe ‘hayır’ diyorsa, demek ki bu ülkeler hiçbir zaman Kudüs’e gelmeyecek. Öyleyse bizim de bu attığımız yanlış adımdan geri dönmemizde fayda var.’ demesi inanıyorum ki oradaki Trump iradesinin doğru tecellisi anlamına gelir. Dünyamızın yakın tarihi bu tür güç gösterilerinin acı sonuçlarıyla doludur” diye konuştu.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

”BM Güvenlik Konseyi Amerika’nın vetosu üzerine bir karar alamadı. Dünya 5’ten büyüktür, hele hele 1’den haydi haydi büyüktür; 196 kez büyüktür. Amerika’nın konunun genel kuruldaki görüşme öncesinde gösterdiği tavır da insanlığın vicdanında derin yaralar açmıştır. Demokrasi tarihine bu çok çirkin bir tespit olarak girecektir affedilmez bir tespit olarak demokrasiler tarihinde yerini alacaktır. Uçaklarım var bombalarım var bunlar size güç kazandırmak yanınızda İsrail’i ona benzer 5-6 ülkeyi bulursunuz karşınızda 128 ülkeyi dimdik ayakta durduğunu görürsünüz. Çekimser davrananların da yeri büyük ihtimalle 128’in yanıdır.

”BEYAZ SARAY BU ÜLKELERİ TEK TEK TEHDİT ETTİ”

Bizim son ana kadar tespitimiz 160 ila 190 arasında kabul oyunun çıkacağı istikametindeydi ama Beyaz Saray telefonların başına geçti, bu ülkeleri tek tek tehdit ettiler, açıktan tehdit ettiler. ‘Biz hem dolarları vereceğiz buna rağmen bizim karşımıza dikilecekler’ dedi. İnsanların, hele hele devletlerin demokratik iradeleri ne zamandan beri paralarla satın alınmaya başlandı. Şunun bir defa bilinmesi lazım; demokrasi iradelerin satın alındığı bir anlayış, bir sistem, bir rejim değildir. Eğer böyle yaklaşanlar varsa onlar da dersini almaya mahkumdur.

”TEMENNİ EDERİM Kİ ABD BAŞINI İKİ ELİNİN ARASINA ALIR DÜŞÜNÜR”

BM Genel Kurulu tehditlere rağmen onurlu duruş sergileyerek 128 kabul oyuna karşı 9 ret oyu ile Kudüs’le ilgili kararı kabul etmiştir. Buradan kabul oyu kullanan tüm devletleri tebrik ediyorum. Amerika’nın Kudüs ile ilgili attığı adımın hukuksuzluğu ve meşru görülmediği BM tarafından da ortaya konmuştur. Temenni ederim ki ABD başını iki elinin arasına alır bu durumu düşünür.

CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU’NA TEPKİ

Ana muhalefetin başındaki zat geçen gün bir televizyon programında Türkiye’nin önümüzdeki seçimlerde iki tercihten birini yapacağını söylüyor. Bunları demokrasiden yana olanlar ile otoriter rejim yanında olanlar olarak ifade ediyor. CHP, tıpkı tek parti döneminde olduğu gibi tekrar hızla faşizme kayıyor. Cilası sosyal demokrat olan ama altını kazıdığınızda en müptezelinden bir faşizm çıkan böyle bir partinin diğer söylediklerini ciddiye almak zaten mümkün değildir. Bunlar için düşünce özgürlüğü sadece kendi düşüncelerini ifade etme karşıt düşüncelere de hakaret etme özgürlüğüdür. Karşımızda karikatür bir tip var. Bu zat günlerce Cumhurbaşkanı’nın yakınlarına yurtdışından yapılan havalelerin belgesini açıklayacağım dedi. Elinde salladığı kağıt parçalarının konuyla ilgisinin olmadığı anlaşıldı ama zat büyük bir pişkinlikle yoluna devam etti. Bu zat ömründe devletten aldığı maaşlar dışında alnının teriyle tek kuruş kazanamamış ticaret yapamamış şirket kurmamış birisidir. Ama 1 yaşındaki torununa devletten onu SSK’lı yapacak kadar da cesurdur.

”BU KADAR YANLIŞTAN ÇIKA ÇIKA BU KARİKATÜR TİP ÇIKIYOR”

Geçen gün Başbakanımız Meclis’te onun hesap uzmanlığını şöyle bir silkeleyip eline verdi. Söylediği her rakam, ifade ettiği her bilgi, kurduğu her ilişki yanlış. Bu kadar yanlıştan çıka çıka ancak işte bu karikatür tip çıkıyor. İşin içinde ticaret, şirket, risk, alma-satma olmadığı halde kendi yakınlarının yediği haltların hesabını hala veremedi. Buna rağmen hala rızkını ticaretle kazanan kişilere çamur atmayı sürdürüyor.”

2147080cookie-check‘Dünya 5’ten büyüktür, hele hele 1’den haydi haydi büyüktür;’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.