Aleviler, Saz’ın (Bağlama) tanıtılması doğrultusunda, Asya, Afrika ve Orta Doğu eğitim programlarıyla dünyanın en önemli okullarından biri olan SOAS Üniversitesi’nde, yetmiş iki milletle, dil, din, ırk, renk gözetmeksizin bir araya gelerek Cem oldular.

Konser, 2016 Yılının Mayıs ayında Britanya Alevi Federasyonu’nun girişimi ile başlatılan Saz’ın SOAS bünyesinde diğer dünya sazları gibi ders müfredatına alınması konusunda yapılan çalışmaların bir parçası olarak gerçekleşti.

2018’in Eylül ayında eğitim döneminin başlamasıyla deneme sınıfları açılarak derslere başlanmış olacak.

Alevi inanç ve felsefesinin günümüze aktarılmasının en önemli taşıyıcısı olan Saz’ın, SOAS Üniversitesi’nde Akademik dünyaya ve farklı uluslardan insanlara tanıtılmasını amaçlayan bir dinleti gerçekleşti.

12 Ocak Cuma akşamı, Londra’da sanatsal çalışmalarını yürüten müzisyenler Hüseyin Kaplan, Dursuncan Çakın, Gizem Altınordu, Erdal Ünsalan, Serkan Çakmak, Cem Tuncer ve misafir sanatçı Çiğdem Aslan’dan oluşan müzik grubu sahne aldı.

 

İlk olarak Ergin Erbil, Alevi felsefesinin sunumunu gerçekleştirdikten sonra  Dursuncan Çakın sahneye çıkarak Saz’ın tarihsel ve teknik özelliklerini tanıttı. Sonrasında Hüseyin Kaplan’ın yaptığı Alevi inancının yaşam felsefesi boyutuyla ilgili konuşmasından sonra sahne alan sanatçılar, Alevi Ozanlardan Şah Hatayî, Yunus Emre, Kul Himmet, Pir Dede, Pir Mehmet, Esiri, Muhittin Abdal, Nesimi Çimen’in deyişlerinden ve semahlarından oluşan 90 dakikalık bir program gerçekleştirdiler.

Konser biletlerinin önceden bittiği gecede, çok sayıda Türkiye’li ve yabancı izleyici kapıdan dönmek zorunda kaldılar.

Salonu dolduran dinleyiciler adeta gecenin bitmesini istemediler, konser bitiminde sanatçıları dakikalarca ayakta alkışlayarak sahneye tekrar davet ettiler ve müzisyenlerle birlikte Pir Sultan Abdal’ın “Bin cefalar etsen almam üstüme“ deyişini hep birlikte söyleyerek unutulmaz geceyi noktaladılar.

Bu projeyi bir başlangıç olarak gördüklerini ifade eden müzisyenler, daha büyük mekanlarda çok daha fazla izleyici kitlesini ağırlayacakları çalışmalarla, tekrar izleyicilerin karşısına çıkacaklarını, bu kapsamda gerek Birleşik Krallık’ta gerek  Avrupa’da buna benzer etkinlikleri Britanya Alevi Federasyonu ve Cem Evlerinin destekleriyle farklı ülke kültürleriyle paylaşacaklarının müjdesini de verdiler.

____________

Kullanıldığı geniş coğrafya’da,  özellikle Anadolu’da binlerce yıllık tarihsel mirasın, sözlü geleneğin ve kültürel zenginliklerin taşıyıcısı olan Bağlama, Alevi inanc ve Felsefesinin günümüze ozanlarla birlikte taşınmasında en önemli araç olarak kabul edildiği için, Alevi Bektaşi ve Kızılbaş inancının “kutsal”ı olarak görülür. 

Aleviler kendi ibadetlerini Cem’de Zâkir’ler eşliğinde Saz ile yaparlar.

Bu kadim inanç ki yaşadığı topraklardan dünyaya, sevgi, barış, hoşgörü ve kardeşlik gözüyle bakan…

“Dünya benim vatanım, insanları kardeşimdir” diyen…

Yetmiş iki millete, dil, din, ırk ve renk farkı gözetmeyen bir anlayışla bakan…

“Sevgi benim dinimdir, başka dine inanmayız” diyerek, sevgiyi, hoşgörüyü ve kardeşliği tüm dünya canlılarına karşı kalbinde taşıyan…

“İncinsen de incitme” diyerek, şiddetten, kötülükten kendini arındıran bu kadim inanç, Anadolu’da, Mezopotamya’da, Balkanlar’da bin yıl ötesinde var olan, yaşadığı topraklarda tüm inanç ve medeniyetlerden arı misali tüm güzellikleri toplayan, harmanlayıp günümüze getiren bu inanç ve felsefe ne yazık ki kendi topraklarında halen yasaklı inançtır.

2154940cookie-check

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.