218 milyon çocuk çalıştırılıyor

ILO, 15 yaşın altında olup da çalışanları çocuk işçi olarak niteliyor. Ve örgütün son rakamlarına göre tüm dünyada 218 milyon çocuk üstelik yarısı tam gün olmak üzere çalıştırılıyor. Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre çocuk işçiliğe ile mücadelede Türkiye en başarılı ülkeler arasında.

12 Haziran’ı Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü ilan eden Uluslararası Çalışma Örgütü, çocuk işçiliğinin tamamen sona ermesi için kampanyalarına hız veriyor. Örgüt dünyada 218 milyon çocuğun çalışmak zorunda olduğuna, bunların büyük bölümünün de tehlikeli ortamlarda bulunduğuna dikkat çekiyor.

Ancak örgüt ilk kez umut veren gelişmeler yaşandığını da açıkladı. 1990’ların başında uygulanmaya başlanan “Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Programı” meyvelerini vermeye başladı ve dünyada çocuk işçilerin sayısında ilk kez bir düşüş görüldü.

Uluslararası Çalışma Örgütü, çocuk işçiliği ile mücadelede büyük başarı gösteren üç ülkeden de övgüyle bahsediyor: Brezilya, Tanzanya ve Türkiye….

Türkiye Uluslararası Çalşma Örgütü’nün hazırladığı “Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Programı”nı 1992’de uygulamaya başladı. Örgütün verilerine göre o tarihten bu yana Türkiye’de çocuk işçiliği ile mücadele için 100 kampanya düzenlendi ve bu kampanyalarla 50 bin çocuk işçiye ulaşıldı.

Bu çocukların yüzde 60’ının işi bırakarak eğitimlerine devam etmeleri sağlanırken, çalışmayı sürdüren yüzde 40’ının da çalışma koşullarında iyileşme yaşandı.

Uluslararası Çalışma Örgütü Türkiye’nin Nisan 2006’da Avrupa Birliği’nin de desteğiyle yeni bir kampanya başlattığını ve çocuk işçiliğiyle mücadelede yeni başarılara imza atmasının beklendiğini açıkladı.

FOTOĞRAF: Özkan Dayıoğlu tarafından çekildi

İLGİLİ ARAŞTIRMA: – Çocuk işçiler

1130230cookie-check218 milyon çocuk çalıştırılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.