24 Nisan’da Ermeni iddiaları karşıtı ilan

Başbakan Erdoğan tarafından Ermenistan yönetimine 2005 yılında yapılan, 1915 yılındaki olayları Türk ve Ermeni tarihçilerinden oluşan ortak bir komisyonunun incelemesiyle ilgili teklifi dün ABD’nin en önemli gazetelerinde tam sayfa ilan olarak verildi.

Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği tarafından verilen ilan, dün New York Times, Washington Times, Los Angeles Times, International Herald Tribune gazetesinin ABD ve Avrupa baskıları ile ABD Kongre çevrelerinin gazetesi Roll Call’da yayınlandı.

“Haydi 1915’te olanlarla ilgili gerçeği birlikte ortaya çıkaralım” başlığıyla çıkan ilanda, kurulması teklif edilen bu komisyonun üçüncü taraflara da açık olmasının öngörüldüğü ifade edildi.

Türkiye’nin tüm arşivlerinin açık olduğu ve arşivlerine ulaşılması konusunda garanti verdiğinin vurgulandığı ilanda, “Biz geçmişimizle ilgili gerçeklerle yüzleşebiliriz ve Ermeniler’i de aynı şeyi yapmaya davet ediyoruz” denildi.
 
ERMENİ DİYAŞPORASI’NIN HAZIRLIĞI

Bütün dünyada 24 Nisan’ı “Ermeni soykırımını anma günü” ilan etmek için girişimlerini hızlandıran Ermeni diyasporası, sadece ABD’de 100 milyon dolardan fazla bir bütçe ile propaganda faaliyetleri yürütüyor.

Yurt dışında etkin bir şekilde çalışmalarını sürdüren Ermeni diyasporası, 24 Nisan döneminde faaliyetlerini arttırdı. 24 Nisan’ın soykırım kurbanlarını anma günü olarak kabul ettirmek isteyen diyaspora, bu amaçla milyonlarca dolar harcıyor.

Ermenilerin bulunduğu hemen her ülkede etkili olan diyaspora içine en öne çıkan grup Ermeni Genel Yardımlaşma Birliği olarak kabul ediliyor. Kaynaklar, Amerika ve Fransa’daki Ermeni işadamları tarafından finanse edilen söz konusu grubun, sadece ABD Temsilciler Meclisinde soykırım tasarısının kabul edilmesi için 30 milyon doların üzerinde bir bütçe ayırdığını ifade ediyor. Bu miktara diyasporaya bağlı diğer gruplar da eklenince 100 milyon doların üzerine çıktığı tahmin ediliyor.

Amerika’nın her eyaletinde örgütlenen Ermeni Genel Yardımlaşma Birliği’nin Ermeni Amerikan Üniversitesi adında bir de okulu bulunuyor.

Lobi faaliyetleri dışında basın üzerinde de etkili olan Birlik, Armenian Reporter, Armenian Sentinel, Armenian Weekly, Asbarez, Hairenik Weekly, Massis Weekly, Armenian Forum, Usanogh, Window, Ardzagang Armenian TV, Horizon Armenian TV gibi pek çok basın yayın organını finanse ediyor.

Üniversitelerde de örgütlenen Ermeni diyasporası, Ermeni Öğrenciler Birliği, Ermeni Öğrenci ve Öğretim Görevlileri Derneği gibi topluluklarla gerek öğrenciler gerekse akademisyenler arasında faaliyetlerini sürdürüyor.

Pek çok kez “sadece birkaç milyonluk ülke” olarak anılan Ermenistan, yurtdışındaki bu gücü ve koordineli çalışmaları ile pek çok ülkede sözde soykırım tasarılarının geçmesinin ve 24 Nisan’ın “sözde soykırım kurbanları anma günü” olarak kabul edilmesini sağlıyor. (AA ve ANKA)

KARİKATÜR: Erdoğan Karayel

1150130cookie-check24 Nisan’da Ermeni iddiaları karşıtı ilan

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.