2500 yıllık Likya mezar anıtı ilgi bekliyor!

Antalya’nın Elmalı ilçesi’ne 12 kilometre uzaklıktaki Gölova (Müğren) köyünde bulunan klasik Likya dönemine ait 2500 yıllık mezar anıtı ilgizislikten yok olmak üzere. Likya’nın sembol anıtlarından biri olarak kabul edilen yapının iç ve dış mekanlarındaki vandalizmi çağrıştıran karalamalar ve çizikler görenleri hayrete düşürüyor. Duvarları karalama tahtasına dönen yapının zemini de define avcıları tarafından kırılarak tahrip edilmiş. Gölova köyü Muhtarı Ali Küçük, tarihi yapının zeminindeki defineci tahribatının uzun yıllar öncesine ait olduğunu söyledi. Küçük, yetkililerden köylerindeki tarihi yapının korunmasına yönelik ilgi beklediklerini de sözlerine ekledi.

YILLAR ÖNCE İNCELENDİ

Akdeniz Üniversitesi Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sencer Şahin, Elmalı Gölova köyündeki yapının Likya’nın klasik çağına (M.Ö 6. ila 5. yy) ait olduğunu söyledi. Anıtın, Elmalı ovasında uzun yıllar çalışan Amerikalı Profesör Machteld J. Mellink tarafından yıllar önce incelendiğini anlatan Şahin,“Mellink’e göre bu mezar anıtı geçmişte bir tümülüs ile örtülü bulunuyordu. İçindeki klasik çağ resimleri, Bizans döneminde yapılan boyalı süslemeler altında kalmıştır. Benim anıtı ziyaretim sırasında dikkatimi çeken şey, anıtın bir pencereye sahip oluşuydu. Bu da sanırım Bizans devrinde açılmış olmalıdır“ dedi.

BÖLGEDE DETAYLI ARAŞTIRMA YAPILMADI

Gölova (Müğren) köyünün, eski çağlardan beri Termessos kentinin teritoryumu içinde yeraldığını belirten Şahin, erken Roma imparatorluk çağına ait bir valinin bölgeyle ilgili kararnamesini, Stadiasmus Patararensis adlı kitabında yorumladığını anlattı. Anıtın yeraldığı bölgede henüz detaylı bir araştırma yapılmadığına dikkat çeken Şahin, şu bilgileri verdi: “Büyük Elmalı ovası, antik çağda Milyas ismini taşımaktaydı. Milyas ise Küçük Milyas ve Büyük Milyas olarak iki ovadan meydana gelmekteydi. Müğren (Gölova) Küçük Milyas, Elmalı’nın güneyinde uzanan ova ise Büyük Milyas idi. Küçük Milyas ise kendi içinde ikiye ayrılmaktaydı: Bir bölümü Termessos’a ait olan Küçük Milyas, diğer bölümü (batıda kalan kısım) ise Likya’ya ait olan Küçük Milyas idi. Adı geçen yazıt Gölova civarında bir de Delta diye bir mevki vermektedir. Bu da Müğren ile Gilevgi arasındaki zamanında gerçekten göl olan ve şimdilerde kısmen kurutulmuş kısmen bataklık durumunda bulunan saha olmalıdır.“

FOTOĞRAF: Açık Gazete’den Yusuf Yavuz ve Sencer Şahin

DİĞER FOTOĞRAFLAR

1. Likya Mezar anıtında 1970 yılında incelemelerde bulunan Mellink’in objektifinden

2. Müğren anıtı iç detay

3. Müğren köyündeki klasik likya dönemi mezar anıtı define arayıcıları tarafından kırılarak tahrip edilmiş

4. Müğren likya mezar anıtı4

5. Müğren likya mezar anıtı dış

6. Müğren likya mezar anıtı dış2

7. Sencer Şahin

Fotoğraflar: Aydın Çukurova- Yusuf Yavuz
Yusuf Yavuz- [email protected]

1498190cookie-check2500 yıllık Likya mezar anıtı ilgi bekliyor!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.