26 Nisan’da Taksim’de isyan var!

26 Nisan 1986’da yaşanan Çernobil nükleer felaketinin üzerinden tam 27 yıl geçti. Ancak aradan geçen zamana karşın Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bir çok ülkeyi etkileyen felaketin izleri hala geçmiş değil. Türkiye’nin gündemindeki sıcaklığını koruyan nükleer santral tartışmalarının gölgesinde Çernobil’i unuttturmamak için harekete geçen Karadeniz İsyandadır Platformu, 26 Nisan Cuma günü İstanbul’da “27. Yılında Çernobil’e Lanet, Nükleere Hayır Yürüyüşü” düzenliyor.

‘YAŞAM İÇİN BÜTÜN GÜN İSYANDAYIZ’
Taksim Meydanı Tramvay Durağından saat 19:30’da başlayacak olan yürüyüş öncesi Karadeniz İsyandadır Platformu’nca yapılan açıklamada, “nükleer değil yaşam, yaşam için isyan. Çernobil’in 27. yılında; 26 Nisan Cuma bütün gün sokaktayız, bütün gün isyandayız!” vurgusu yapılarak şu görüşlere yer verildi:

’27 YILDIR SEVDİKLERİMİZİ TOPRAĞA KOYUYORUZ’
“27 yıldır sevdiklerimizi, dostlarımızı, yakınlarımızı toprağa koymaya devam ediyoruz. Üzerinden 27 yıl geçmesine rağmen hala her gün nükleere ve bunu başımıza bela eden sisteme lanet ediyoruz. Bütün ölümlere ve bilimsel verilere rağmen, devlet tarafından üstü küstahça örtülerek yok sayılan Çernobil’in ve sonrasında Fukuşima’nın etkileri halen tüm dünyada sürerken ve yeni nükleer sızıntı/kaza haberleri gelirken, bugün aynı vurdumduymaz ve pişkin zihniyet devam etmektedir.

‘BEKARLIK NÜKLEERDEN RİSKLİDİR’ DİYE DALGA GEÇİLİYOR
Nükleer santrali evdeki tüpgaza indirgeyen, ‘Bekarlık nükleerden daha risklidir’ diyerek Sinop’a, Mersin’e, Trakya’ya ve henüz açıklanmayan başka yerlere nükleer santral yapmak, Karadeniz’i ve Akdeniz’i nükleer atık çöplüğüne çevirmek isteyen iktidar; sözde enerji ve kalkınma yalanlarına, doğayı ve yaşamı hiçe sayan projeler üretmeye devam ediyor. Radyasyona bağlı hastalıklardan kaybettiğimiz binlerce yakınımızı ve sakat doğumları, sigara kullanımına ve strese bağlayan raporlar hazırlayıp insanlarla adeta dalga geçiyor.

‘YAŞAMI SAVUNMAK İÇİN BİRLİKTE HAYKIRALIM’
26 Nisan’da yaşanmış, geçmiş bir acıyı anmıyoruz; halen süren ve daha nesillerce sürecek bir felakete ve değişmeyen bir zihniyete isyanımızı haykırıyoruz. Yaşamımızı, havamızı, suyumuzu, toprağımızı, tüm canlıları, yüzyıllar boyunca radyasyon belasına mahkum etmiş olan Çernobil katliamının 27. yılında, HES’lere, termik ve nükleer santrallere kısacası yaşamımızı, kültürümüzü yok eden projelere, yağma, talan, rant ve sömürüye karşı doğayı ve yaşamı savunmak için herkesi birlikte haykırmaya davet ediyoruz.”

1549660cookie-check26 Nisan’da Taksim’de isyan var!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.