2B bataklığı derinleşiyor!

Satışların başlamasının ardından Antalya’nın dünyaca ünlü turizm cenneti Çıralı’da ise rayiç bedel şoku yaşanıyor. Köylüler, kimi yerde 250 bin lirayı bulduğu belirtilen rayiç bedellere itiraz etmeye hazırlanıyor.

BAŞVURU BEDELLERİ KALDIRILDI

26 Nisan 2012 tarihinde yürürlüğe giren 2B arazilerine ilişkin yasal düzenlemenin ardından yapılan başvurular yeterli olmayınca önce süre uzatıldı ardından da rayiç bedellere ilişkin oluşan tepkiler nedeniyle yeni düzenlemelere gidildi. 4 Şubat’ta TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanunla, 2B konusundaki başvuru ve satış bedellerinde yeni düzenlemeler getirildi. Buna göre 2B başvuruları için mücavir alan sınırlarında 2 bin, mücavir alan dışındaki taşınmazlar içinse bin TL olan başvuru bedelleri bundan böyle alınmayacak. Daha önce bedel ödeyerek başvuru yapanların ödediği para ise peşin satışlarda satış bedelinden, taksitli satışlarda da peşinat bedeli veya kalan taksitten kesilecek.

RAYİÇ BEDEL DÜZENLEMESİ

2B’lerde en çok tartışılan konuların başında gelen rayiç bedellerde de yeni düzenlemelere gidildi. Hak sahiplerine doğrudan satılacak olan taşınmazların bedeli, taşınmazın 400 metrekareye kadar olan kısmı için rayiç bedelin yüzde 50’si, fazlası için ise yüzde 70’i üzerinden hesaplanacak.

SON BAŞVURU TARİHİ 26 ŞUBAT

Yasal değişikliklerin ardından 2B satış bedellerine ilişkin tebligatların gönderilmeye başlandığını belirten Antalya Defterdarı Hidayet Mat, süresi içinde yapılan başvuruların değerlendirilerek hak sahipliği tespit edilenlere ödeme koşulları ve yükümlülüklerin bildirileceğini açıkladı. Antalya’da 94 binden fazla kullanıcı olduğunu açıklayan Mat, tüm başvuruların değerlendirildiğinde Antalya’daki başvuru oranının yüzde 90’ı geçtiğini belirterek, 2B statüsündeki hak sahibi kullanıcıların satın alma başvuruları için son tarihin 26 Şubat 2013 olduğunu söyledi.

ÇIRALI’DA 250 BİN LİRALIK RAYİÇ BEDEL ŞOKU

Antalya’nın dünyaca ünlü turizm cenneti Çıralı’da ise 2B şoku yaşanıyor. Büyük bölümü 2B statüsünde olan Çıralı’daki hak sahibi kullanıcıların önemli bölümü başvurularını yapmışlar ancak rayiç bedellerin yüksek olmasından dolayı bu arazileri almalarının mümkün olmadığını belirtiyor. Çıralı’nın bağlı olduğu Ulupınar köyü Muhtarı Sami Ilgaz, Yanartaş mevkii yakınlarında bulunan kimi arazilerin rayiç bedellerinin 250 bin TL olarak belirlendiğinin altını çizerek, “bu fiyatlarla köylülerin arazileri almaları mümkün değil” diye konuştu. Büyük bölümü 2B olan Ulupınar köyünde rayiç bedellerin 80 bin ila 250 bin TL arasında değiştiğini anlatan Ilgaz, köylülerin alım gücünü aşan bedellerin aşağıya çekilmesi için önümüzdeki günlerde itirazlarda hukuki yollardan bulunacaklarını dile getirdi.

DOÇ. DR. YÜCEL ÇAĞLAR: ‘2B BATAĞI DERİNLEŞİYOR’

Ormancılık konusunda önemli çalışmaları bulunan Doç. Dr. Yücel Çağlar, yapılan son düzenlemelerin ardından gelinen noktayı “2B batağının daha da derinleşmesi” olarak yorumladı. 2B yasasının yürürlüğe girmesinin üstünden bir yıl bile geçmeden yapılan değişiklikleri, ‘siyasal iktidarın 2B’cilerin yükselen tansiyonunu düşürme çabasının’ bir ürünü olarak değerlendirilebileceği görüşünü savunan Çağlar, değişikle ne yoksul yurttaşların mağduriyetlerinin, ne 2B’lerin rast gele satışının yol açabileceği toplumsal, ekonomik ve ekolojik olumsuzlukların önlendiğini ne de 6292 sayılı yasanın Anayasaya aykırılığının giderildiğini ileri sürdü.

Siyasal iktidarın misyonu gereği 2B konusunun ağırlıklı olarak ekonomik ve siyasal yanıyla ilgilendiğini söyleyen Çağlar, iktidarın 2003 yılında 2B satışlarından 25 milyar Dolar gelir beklediğini ancak bu rakamın bugün 5,5 milyar Dolar’a gerilediğinin altını çizerek, “görünüşe bakılırsa, yine ‘evdeki hesap çarşıya uymayacak.’ Öte yandan; 2B arazileri ile Hazinenin mülkiyetindeki tarım arazilerinin deyim yerindeyse ‘haraç mezat’ satılması, cari açık rekortmeni ekonomik büyümesini sürdürmeye çalışan siyasal iktidar için sıradan bir parasal işlemdir” değerlendirmesinde bulundu.

‘SATILAN, HEPİMİZİN KAMUSAL VARLIĞIDIR’

2B arazilerinde toplam 591 bin 913 parsel bulunduğunu kaydeden Çağlar, bu parsellerin 671 bin 980 kullanıcısının belirlendiğini ve Şubat ayına kadar 480 bin 748 hak sahibinin satın alma başvurusunda bulunduğu bilgisini verdi. Rakamlara bakıldığında hak sahiplerinin çoğunluğunun uygulamadan hoşnut olduğu ve konuyla ilgili yapılan değerlendirmelerin kimilerince ‘hariçten gazel okumak’ olarak yorumlanabileceğine değinen Çağlar, “satılan, Anayasanın 169. maddesine göre hepimizin kamusal varlığıdır. Bu ülkenin bir yurttaşı olarak hiçbir kamusal varlığın, sözgelimi ‘cari açığı kapatmak’, sermaye birikimine kaynak aktarmak, siyasal ve ekonomik rant sağlamak vb gerekçelerle haraç mezat satılmasını istemiyorum. Konunun gündeme getirildiği 2003 yılından bu yana çeşitli düzlemlerde sürdürülen bu aymazlık, ne yazık ki gerektiğince bilgi sahibi olması beklenen ilgili demokratik kitle örgütlerinin, araştırmacı ve ‘bilimcilerin’ vurdumduymazlığıyla beslenmiştir” diye konuştu.

‘2B BATAKLIĞI GİDEREK DAHA DA DERİNLEŞECEK’

Yaygın olarak sanıldığının aksine 2B sorununun hiçbir boyutuyla çözümlenmediğini ve yeni boyutlar kazandığı görüşünü savunan Çağlar, “başka bir söyleyişle, ‘2B bataklığı’ giderek daha da derinleşecektir. Üstelik yakındığım tutum sürdürülürse, 2B bataklığının yanı sıra bir de çok daha derin ‘2A bataklığı’ kolaylıkla oluşturulabilecektir” değerlendirmesinde bulundu.

1547360cookie-check2B bataklığı derinleşiyor!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.