2’ciliğe düşürülen rektör adayı konuştu

YÖK Genel Kurulu, İstanbul Üniversitesi’nde seçim sonucu belirlenen 6 rektör adayının ismini 3’e indirerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderirken, listenin başına, seçimden 908 oyla ikinci çıkan Prof. Dr. Mahmut Ak’ı yerleştirdi. Rektörlük seçiminde 1202 oy alan Prof. Dr. Raşit Tükel ise listede ikinci sırada yer aldı. Şimdi gözler Erdoğan’ın vereceği kararda.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, genel seçimde milletvekili adayı olmak için istifa edince üniversitede 12 Mart’ta rektörlük seçimi yapıldı ve adaylardan sosyal demokratların desteklediği Prof. Dr. Raşit Tükel 1202 oyla birinci çıktı. İkinci sırada ise 908 oyla, muhafazakâr kesimin desteklediği Prof. Dr. Mahmut Ak yer aldı. Seçimin ardından YÖK’e en çok oy alan 6 adayın ismi gönderildi. YÖK’te Rektör Adaylarını İnceleme Komisyonu 17-18 Mart’ta çalışmalarını tamamladı. YÖK Genel Kurul Toplantısı aday sayısını 3’e indirmek için 19 Mart’ta toplandı. YÖK, 3 ismin yer aldığı listeyi, içlerinden birinin atanması için 20 Mart’ta Cumhurbaşkanlığı’na sundu.

YÖK’ten yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yollanan listede sırasıyla şu adaylar yer alıyor:

1. Prof. Dr. Mahmut Ak (Aldığı oy sayısı: 908)
2. Prof. Dr. Raşit Tükel (Aldığı oy sayısı: 1202)
3. Prof. Dr. Harun Cansız (Aldığı oy sayısı: 382)

Adaylar ne dedi?

YÖK, gerekçeyi açıklamalı

Prof. Dr. Raşit Tükel (En fazla oyu almasına rağmen, ikinci sırada yer aldı): Baştan beri birinci olanın atanması gerektiğini ifade etmiştim. Şimdi de bunu yine kararlı biçimde ifade ediyoruz. Açık farkla en çok oyu almışken YÖK sıralmasında ikinci sıraya düşürülmesinin gerekçesi nedir? Hangi gerekçe ile ikinci sıraya yer alındığımın kamuoyuna açıklanmasını bekliyorum. YÖK bilim insanlarının iradesine karşı bu kararı hangi gerekçe ile aldı? Bunu kamuoyu ile paylaşmalı.

Üçüncü aşamayı bekliyoruz

Prof. Dr. Mahmut Ak (Seçimde ikinci, YÖK’te birinci sırada olan aday): Şu an ikinci aşama tamamlandı. Üçüncü aşamayı bekliyoruz. Seçimler 3 aşamalı olarak gerçekleşiyor birinci aşamada aday adayları belirlendi ardından YÖK sıralama yaptı. Şimdi takdir Cumhurbaşkanı’nda.

1448020cookie-check2’ciliğe düşürülen rektör adayı konuştu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.