3 yılda 4 yıllık diploma

Bu önlemlerin başında 4 yıllık eğitimi 3 yıla çekmek önerileri yer alıyor.

ABD üniversitelerinin bir çoğu paralı eğitim vermek durumunda olduklarından öğrenci kaybetmemek için 4 yıllık sömestirlerini sıkıştırarak 3 yıla çekmeye çalışacaklarını bildirince, Amerikan yüksek öğrenim yaşamında başı ve sonu açık olmayan bir belirsizlik ortaya çıktı.

Derslerin birleştirilmesi, yoğunlaştırılıp hızlandırılması gibi tekniklerin yanı sıra 4 yıl ve 8 sömestir üzerinden kredi hesabı yapan ABD üniversiteleri, yaklaşık olarak dönem başına kabaca 6 ilâ 8 bin dolar tutan öğrenim bedelini ödemekten aciz duruma düşmüş öğrencileri dikkate almak zorunda kaldı.

Son ekonomik kriz nedeniyle, 2008 ve 2010 arasında eğitimini bırakanların oranı yüzde 29’u geçip otuzlara yaklaşınca üniversitelerde alarm zilleri çaldı.

Amerikan vatandaşı olanlar dışında bu gelişmelerden neredeyse hiç etkilenmemiş görünenlerin birçoğunun Çin Halk Cumhuriyeti ve Güney Koreli olması ise bu arada dikkati çeken bir gerçeklikle ABD eğitim planlamacılarının ilgi odağı oldu.
ABD üniversitelerinde tarihin hiçbir döneminde görülmedik biçimde Çinli öğrenci bulunmasını bunun bir kanıtı olarak açıklayan yorumculara göre, Çin’in ABD karşısında bir tür galibiyeti olarak kabul edilecek bir durum söz konusuydu.

Makro iktisatçılara göre, geçtiğimiz son 5 yılda, Çin teknik eleman açığını ABD’den eğitim alarak sağlayıp ekonomik büyümesine devam ederken, ABD ucuza eğitim satmanın karşılığında ekonomik açık vermeye devam etti. Yorumculara bakılırsa, ABD küresel ekonomik kriz bahanesiyle, şimdiye kadar verdiği “teknik eğitim ihracatını” 3 yıla indirmenin ve ucuzlatmanın yollarını araştırıyor.

Çin’den gelen yüksek öğrencilerin sayısının bazı üniversite yerleşkelerinde yüzde olarak yaklaşık 40 oranını bulmakta olduğu da verilen istatistikler arasında yer alıyordu.

1501730cookie-check3 yılda 4 yıllık diploma

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.