300 Dolarlık mermer için 30 bin ağacı kesecekler!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Tonu 200-300 Dolardan Çin’e ve Araplara mermer satmak için 27 bin 843 ardıç ve karaçam ağacı kesilecek…

Isparta’nın dağları ve ormanlarıyla ünlü Sütçüler ilçesinde yaşanan vahşi madencilik katliamına her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Toplam 200’ün üstünde mermer ocağı ruhsatı verilen ilçe genelinde 50 civarında ocağın faaliyetini sürdürdüğü belirtilirken yeni ocaklar da yolda. İlçeye bağlı Hacıahmetler ve Belence köyleri sınırlarındaki ormanlık alanda açılmak istenen yeni bir mermer ocağı içinse ardıç ve karaçamdan oluşan27.843 ağacın kesilecek olması tepki çekti. Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu’ndan yapılan açıklamada, tonu 200 ila 500 Dolar arasında değişen fiyatlarla ham madde olarak yurt dışına satılan mermeri çıkarmak için 30 bine yakın yetişkin ağacın katledilecek olmasının ne doğaya ne de ülkeye bir yarar sağlamayacağı savunularak, “Sütçüler’in dağları ve ormanlarını yok eden vahşi mermerciliğe son verilmezse Türkiye’nin en değerli ardıç ormanlarını kaybedeceğiz ” ifadelerine yer verildi.

Türkiye’nin en önemli ardıç ve karaçam ormanlarına ev sahipliği yapan Isparta’nın Sütçüler ilçesinin başı son yıllarda mermer ocaklarıyla dertte. “Kamu yararı var” gerekçesiyle birbiri ardında açılan mermer ocaklarının tahrip ettiği ormanlar, su kaynakları ve doğal varlıklar birer birer yok oluyor. Yöre halkının tepkileri ve ilgili kurumlara yapılan yazılı başvurular yetkililerce uygun bir dille yanıtlanırken katliam da hız kesmeden sürüyor.

BİR İLÇENİN COĞRAFYASI MERMER İÇİN ADETA PARSELENDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı olan Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) tarafından yalnızca Sütçüler ilçesi sınırlarında verilen mermer ocağı ruhsatı sayısı 200’ün üstünde. Bu ruhsatların yaklaşık dörtte biri halen faaliyetini sürdürürken buna her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. İlçeye bağlı Hacıahmetler ve Belence köylerinin sınırlarında yer alan yaklaşık 200 hektarlık bir ormanlık alan ise izin verilen son mermer ocaklarından birinin kıyımına hazırlanıyor.

ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ BİR SAKINCA GÖRMEDİ

Özel bir firma tarafından yapılan iki ayrı mermer ocağı açma başvurusunu değerlendiren Isparta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, proje için hazırlanan ÇED dosyasını uygun bularak ÇED Nihai Kararı verdi. Böylece bölgenin en önemli ardıç ve karaçam ormanlarının kalbinde büyük bir ağaç katliamının önü açılmış oldu. Isparta Orman Bölge Müdürlüğü başta olmak üzere görüşü alınan diğer kamu kurumlarının da açılmasında bir sakınca görmediği mermer ocağının faaliyete geçmesi durumunda ruhsat sahasındaki ormanlık alan yok edilecek.

YILDA 1 MİLYON TONUN ÜZERİNDE MOLOZ ORMANA DÖKÜLECEK

Başaranlar İnşaat Malzemeleri ve Tic. ve San. A.Ş. adında özel bir firma tarafından açılmak istenen toplam 147 hektarlık mermer ocağıyla ilgili hazırlanan ÇED dosyasında yer verilen bilgilere göre ‘İR:201500580’ ve ‘AR:201700267’ ruhsat numaralarıyla kayıtlı iki ayrı sahada yılda yaklaşık 1 milyon 350 bin ton malzeme çıkarılması planlanıyor. Çıkarılan malzemenin yalnızca yüzde 10’luk kısmı mermer olarak değerlendirilirken geriye kalanı ise pasa, yani moloz olarak bölgeye dökülecek.

‘FAALİYET BİTİNCE KESİLECEK AĞAÇLARIN 5 KATINI DİKECEĞİZ’

2028 yılına kadar izin süresi olan ve toplam 200 hektarı kapsayan mermer ocağı ruhsatının bulunduğu bölge ‘devlet ormanı’ olarak nitelendiriliyor. Projeyle ilgili hazırlanan ÇED dosyasında yer verilen bilgilere göre proje sahasında ardıç ve karaçamdan oluşan 27.843 ağaç kesilecek. Firmanın hazırladığı ÇED dosyasının ilgili bölümünde kesilecek ağaçlarla ilgili şu bilgilere yer veriliyor: “Meşcere Tipleri Tanıtım Tablosu Olarak bilinen TABLO-13 verilerine göre yapılan hesaplamalar sonucu proje alanında 27483 adet ağaç tespit edilmiştir. İşletme sonrası kesilen ağaçların en az 5 katı kadar ağaç dikilecektir. Faaliyet bitiminde 27483 X 5=137415 adet ağaç dikilecektir. Ağaç dikiminde o bölgeye uygun türler olmasına dikkat edilip uygun çalışmalar yapılacaktır. Ağaçların taşınması ve kesim işlemleri için 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve 303 sayılı Oduna Dayalı Orman Ürünlerinin Satış Usul ve Esasları Tebliğine göre Isparta Orman Bölge Müdürlüğü, Sütçüler Orman İşletme Müdürlüğü’nün uygun görüşleri doğrultusunda gerçekleştirilecektir.”

‘300 DOLARLIK MERMER İÇİN 30 BİN AĞAÇ KATLEDİLECEK’ TEPKİSİ

Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu’ndan yapılan açıklamada, tonu 200 ila 500 Dolar arasında değişen fiyatlarla ham madde olarak yurt dışına satılan mermeri çıkarmak için 30 bine yakın yetişkin ağacın katledilecek olmasının ne doğaya ne de ülkeye bir yarar sağlamayacağı savunularak, “Sütçüler’in dağları ve ormanlarını yok eden vahşi mermerciliğe son verilmezse Türkiye’nin en değerli ardıç ormanlarını kaybedeceğiz ” ifadelerine yer verildi.

‘BÖLGEDE ARDIÇ VE ÇAM DIŞINDA AĞAÇ TÜRLERİ DE VAR’

Mermer ocağı açılmak istenen bölgede ÇED dosyasında belirtilen türlerin dışında ağaçların da bulunduğuna işaret edilen açıklamada, “Belirtilen proje alanındaki ağaçlar yalnızca ardıç ve karaçam ile sınırlı değildir. Meşe, dikenli ardıç, bodur ardıç gibi türlerin yanı sıra ayrıca yabani meyve ağaçları da sayılabilir. Bu türler ‘orman’dan sayılmadığı için ÇED dosyasında yer verilen kesilecek ağaçlar arasında anılmıyor. Ancak ekonomik getirisi olmadığı iddiasıyla ormandan sayılmayan bu ağaçların yaban hayatının devamlılığı açısından ekolojik işlevleri ekonomik işlevlerinden çok daha önemlidir. Biyolojik çeşitlilik ve yaban hayatı yönünden zengin olan bölgenin dokusu da mermer ocağı faaliyetinden zarar görecek, yöre halkının gündelik yaşamı ve sağlığı olumsuz yönde etkilenecektir. Bölgede sayıları bir elin parmakları kadar kalan kızıl akbaba gibi yırtıcı kuş türleri de tamamen yok olacaktır. Bu bölgede kısa vadeli kazançlar uğruna mermer ocaklarına izin verilmesi, uzun vadede telafisi imkânsız zararlar doğuracaktır. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesini talep ediyoruz” çağrısında bulunuldu.

 

2273850cookie-check300 Dolarlık mermer için 30 bin ağacı kesecekler!
Önceki haberSebzede tanzim satışa nasıl gelindi
Sonraki haberMoldova’ya kimlikle seyahat dönemi
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.