‘301 reform sürecimizi gölgeliyor’

Gül, New York’ta Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşunda konuştu.
Burada, gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesi ve Türk Ceza Yasası’nın 301. maddesinin yürürlükten kaldırılıp kaldırılmayacağıyla ilgili bir soru üzerine, 301. maddeyi uzun bir zamandan beri değiştirmek istediklerini, bu amaçla hükümetin, Hrant Dink’in öldürülmesinden çok önce bu konuda çalışmalara başladığını ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerini aldığını söyledi.


Bu çalışmaların hala sürdüğünü belirten Gül, ”Bu maddenin değişmesini istiyorum çünkü, 301. madde bizim reform sürecimizi gölgeliyor” dedi.


Gül, dış dünyanın, sırf bu madde yüzünden sanki Türkiye’de ifade özgürlüğü yokmuş, insanlar düşüncelerinden dolayı cezaevlerine konuluyorlarmış, kitaplar özgürce basılamıyormuş ya da hükümet eleştirilemiyormuş gibi yanlış bir izlenime kapıldıklarını dile getirerek, ”Biz, böylesine bir imajı haketmiyoruz ve bunu değiştirmek istiyoruz” diye konuştu.


Türkiye’de, şiddeti desteklemediği sürece her türlü düşüncenin ifade edilmesinden yana olduklarını ifade eden Gül, aslında hükümet olarak TCK’da olumlu yönde pek çok değişiklik yaptıklarını, ancak bu madde dolayısıyla kimi entelektüel ve yazarlara bazı davaların açıldığını hatırlattı. Gül, Hrant Dink dahil sözkonusu yazarların ya da entelektüellerin hiçbirinin ceza almadıklarını, hapse konmadıklarını, davaların ya düştüğünü ya da hala sürdüğünü anlattı.


”SORUNLARI DAHA DA BÜYÜTECEK”


Gül, Kerkük’ün küçük bir Irak modeli olduğunu belirterek, orada barış sağlanmasının çok önemli olduğunu söyledi. Gül, Kerkük’te yapılması planlanan referandumun sorunların çözümünü beraberinde getirmeyeceğini, tam tersine sorunları daha da büyüteceğini vurguladı.


Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğüyle siyasal birliğine son derece önem verdiğini belirten Gül, Irak’ta bunun olmaması durumunda gerçek bir kargaşa yaşanacağını söyledi. Türkiye’nin, Irak’taki Kürtler’e karşı hiçbir düşmanca hissi olmadığını vurgulayan Gül, Türkiye’nin Kuzey Irak’ın PKK teröristlerinin cenneti duruma dönüşmesini istemediğini bildirdi.


”Siz de yanıbaşınızdaki bir komşudan, örneğin Meksika’dan gelebilecek böyle bir tehdite, terörist saldırılara hoşgörü gösterebilir miydiniz?” diyen Gül, şu an dost ve Türkiye’nin pek çok biçimde yardım ettiği bir ülkenin sınırları içinde PKK faaliyetlerinin sürmesini kendilerinin ve Türk kamuoyunun anlayamadığını vurguladı.


AÇIK GAZETE: Sayın Gül, çoğunluk hükümetisiniz. 301’den şikayet etmek yerine neden kaldırmıyorsunuz?



 

1038860cookie-check‘301 reform sürecimizi gölgeliyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.