‘301’den sonra müfredat da değişmeli’

Mazower, Türkiye’de Hrant Dink cinayeti sonrasında Ermeni olayları ve milliyetçilik tartışmalarını ele aldı.


Bu konudaki tartışmaların, Cumhuriyetin temelindeki ideolojilerle ilişkisi olduğunu belirten ve Erdoğan hükümetinin arşivleri açma kararını anımsatan yazar, ülkeyi kutuplaştırdığını söylediği bu konunun çözümünün kolay olmadığına dikkat çekti.


Yazarın yorumu şöyle:


“1945’ten sonra Yahudi Soykırımı uzmanları, belgelere, hayatta kalanlara, olanlara karışanlara rahatça erişme imkanı buldu. Aradan geçen 60 yılda bazı temel meselelerin nasıl yorumlanacağı bile hala tartışma konusu. 1915-1916 olayları açısından bu tartışma çok daha erken safhalarda.


Türk milliyetçiler olayların Osmanlı İmparatorluğu’ndan geriye kalanlara karşı topyekün bir saldırı olduğunu savunuyor. Avrupalılar nahoş gerçekleri kabul etmeseler de, ulusal Hıristiyan devletlerin yayılması Balkanlar ve Rusya’daki Müslümanların öldürülmesine ve yurtlarından sürülmesine yol açtı. Bunu açıklamak, haklı olmasını gerektirmez. Ama 1914’te Anadolu’da başlayan tırmanma da kesinlikle daha önceki bu olaylarla bağlantılıydı.


Yani Ermesi meselesi konusunda daha açık bir tartışma, Avrupa’nın modern tarihine bütünüyle farklı bir perspektifle bakılmasını da beraberinde getirebilir. Türk hükümeti bu alanda pek çok yardım sağlayabilir. Asıl sorumluluğu bu tartışmanın gelişebileceği ortamı yaratmaktır.


Bunun için de TCK’nın kötü bir şöhrete sahip 301. maddesinin kaldırılması önemli bir adım olur. Ancak bunun da ötesinde, tarihin okullara nasıl okutulduğuna dikkatlice bakmak gerekir. Kemalist eski tüfekler, hala cumhuriyetin kuruluşu sırasındaki mitleri tartışmanın devletin güvenliğini tehlikeye atacağına inanıyorlar. Bu saçmalıktır. Türkiye devleti, Ermeni soykırımı tanınsa yıkılmaz, ordusu da 90 yıl önce yaşanmışlar yüzünden zayıflamaz.”


İngiliz uzman Mark Mazower “aksi halde, vatanseverliği ve tarihi tanımlamak, tetik düşkünü 17 yaşında bir çocuğun eline bırakılıyor” diye devam etti. 

799010cookie-check‘301’den sonra müfredat da değişmeli’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.