3’ncü intifada korkusu

Batı Şeria’da Yahudi yerleşim bölgesi yakınlarında bir minibüs, yol kenarında bekleyen 3 israil askerini ezdi. Askerler yaralı olarak hastaneye götürüldü.

Benzer bir saldırı Doğu Kudüs’te de yaşandı. Bir Filistinli, otomobiliyle yayaların arasına daldı. Olayda 3’ü ağır sekiz kişi yaralandı.

İsrail polisi, araçtan inerek çevredekilere saldıran kişinin vurularak öldürüldüğünü açıkladı.

Kudüs’te iki hafta önce de Filistinli bir sürücü aracını kalabalığın üzerine sürmüş, sürücü dahil üç kişi hayatını kaybetmişti.

Saldırılar Harem El-Şerif’te yaşanan çatışmaların ardından geldi. Dün erken saatlerde El Aksa Camii’nde İsrail güvenlik güçleri ve Filistinliler arasında çatışma çıktı. Filistinli yetkililer, İsrail güvenlik güçlerinin El Aksa Camii’ne girdiklerini duyurdu.

Kudüs’te son haftalarda tansiyonun yükselmesinin nedeni, Mescid-İ Aksa’nın Yahudilerin ibadetine açılması için yürütülen kampanyalar. Bu kampanyanın başını çeken aşırı sağcı aktivist ve haham Yehuda Glick’ın geçen hafta vurularak ağır yaralanması gerilimi daha da tırmandırdı.

3’NCÜ İNTİFADA KORKUSU

Öte yandan Daily Telegraph’ta, Kudüs’te dün Hamas üyesi olduğu belirtilen bir Filistinlinin, aracını yayaların üzerine sürerek gerçekleştirdiği saldırıyla ilgili haberde, İsraillilerin 3’üncü inrifadanın başlamasından korktukları belirtiliyor.

Gazete, bir polisin öldüğü 14 kişinin de yaralandığı saldırıdan sonra saldırganın öldürüldüğünü, eylemi Hamas’ın üstlendiğini aktarıyor.

Hamas’ın açıklamasında bu “şanlı operasyonun” Filistinlilerin dökülen kanları, Mescidi Aksa ve Kudüs” için gerçekleştirildiği belirtildi.

Geçen aydan beri gerginliğin giderek tırmandığına dikkat çeken Daily Telegraph’a göre, Bar İlan Üniversitesi’nden Prof. Menahim Klein, 1980’ler ve 2000-2005 yılları arasındaki Filistin halk ayaklanmasının ardından İsrail’in üçüncü intifadayla karşı karşıya olduğunu söyledi.

1435550cookie-check3’ncü intifada korkusu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.