3’ncü yılında ABD’nin Irak’ı işgali lanetlendi

Irak’ta İşgale Hayır Koordinasyonu, Divriği Kültür ve Dayanışma Derneği, kurtuluş Partisi, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Halkevleri, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi’nin de aralarında bulunduğu gruplar, Taksim Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde bir araya geldi. “ABD Ortadoğu’dan defol, Irak’ta direnen halklar kazanacaktır” pankartı arkasında toplanan gruplar, ellerinde kırmızı bayraklar ve ABD karşıtı dövizler taşıdı. “Yaşasın Irak halkının onurlu direnişi”, “Direnen halklar kazanacaktır”, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmadık”, “Katil İsrail Ortadoğu’dan defol”, “İşgale değil, direnişe destek” gibi sloganlar atan yaklaşık bin kişi, AKM önünde başlayarak, Gümüşsuyu güzergahından polis kontrolünde Dolmabahçe Sarayı’na kadar yürüdü.


Yol boyunca slogan atan gruplar adına Dolmabahçe Sarayı önünde basın açıklaması yapıldı. Grup, “Emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak” ana başlığı altında, tüm sloganların yazılı olduğu 30 metrelik bir pankart açtı.


Koordinasyon açıklamasında, emperyalist ve işbirlikçilerin Irak’ı işgalinin üçüncü yılında yağmaladığı belirtildi. Açıklamada, “Irak halkının direnişi direnişimizdir. Direnen Irak halkının yanında olmaya devam edeceğiz. İşçi, emekçi, öğrenci, köylü ve tüm halkımızı emperyalist saldırganlığa ve işbirlikçilerine karşı mücadeleye çağırıyoruz” denildi.


Açıklamanın ardından Grup Yorum’un verdiği mini konserle, Irak işgali protestosu sona erdi.


KADIKÖY: ABD IRAK’IN İŞGALİNE SON VER!
   
Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu’nun (Küresel BAK) ABD’nin Irak harekatının 3. yıldönümü nedeniyle Kadıköy’de düzenlediği yürüyüş ve açık hava toplantısında da, ABD protesto edilerek “Irak’ın işgaline son verilmesi” istendi.


Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan çeşitli sivil toplum örgütleri, saat 12.00 sıralarında Kadıköy’e doğru yürüyüşe başladı. Küresel BAK, Greenpeace, Mazlumder, KESK İstanbul Şubeler Platformu, 78’liler Girişimi, meslek odaları ve bazı sendikaların katıldığı yürüyüşte kortej, Tıbbiye ve Rıhtım caddelerinden Kadıköy İskele Meydanı’na yürüdü.


Protestocular, yürüyüş ve açık hava toplantısı sırasında, ”Filistin’e özgürlük”, “İntifada kazanacak”, “Bush hesap ver”, ”Yaşasın halkların kardeşliği”, “Bush Ortadoğu’dan defol”, ”Felluce, Bağdat, Necef, Irak direniyor”, “Irak halkı kazanacak”, ”Irak’tan defol, İran’a dokunma”, “ABD evine dön”, “Savaşsız bir dünya mümkün”, “Savaşma seviş”, “ABD süperse biz daha süperiz”, ”Öldürmeyeceğiz, ölmeyeceğiz, kimsenin askeri olmayacağız” ve “Biz antikapitalistiz” sloganları attı, aynı içerikli çeşitli dövizler taşıdılar.


İskele Meydanı’nda yapılan konuşmalarda ise ABD Başkanı Bush ile İngiltere Başbakanı Blair protesto edilerek, “Irak’ın işgaline son verilmesi, nükleer silahların kaldırılması ve İncirlik üssünün kapatılması” istendi.


Protesto eylemi, verilen konserin ardından olaysız sona erdi.


BAŞKENT’TE SAVAŞA HAYIR
   
Ankara’da bazı sendika, siyasi parti ve derneklerin temsilcileri, düzenledikleri eylemle Irak’a yönelik harekatı protesto etti. Kurtuluş Parkı’nda toplanan DİSK, KESK, SHP, ÖDP, EMEP, DTP ile bazı derneklerin üyeleri, “Savaşa hayır” sloganlarıyla Kızılay’a doğru yürüyüşe geçti.


Eylemcilerin taşıdıkları “Irak’ta işgale son” dövizlerinin yanı sıra ABD Başkanı Bush’un fotoğrafının bulunduğu hedef tahtası ve Amerikan askerinin kızıyla vedalaşma fotoğrafının üzerindeki “Sen uyu kızım: Ben dünyanın öbür ucundaki çocukları öldürüp hemen döneceğim” yazılı pankart dikkati çekti.


Yapılan açıklamada Irak’ın işgalinin üzerinden 3 yıl geçtiği, o günden bu yana Irak topraklarında kan ve gözyaşı döküldüğü, 100 binden fazla Iraklı’nın hayatını kaybettiği ifade edildi. Açıklama yapılırken, bazı gruplar, ABD Başkanı Bush’un kuklasını ateşe verdi, bazıları ise halay çekti.


SAMSUN’DA SAVAŞ KARŞITLIĞINA DESTEK ÇAĞRISI
   
Samsun’da da çeşitli sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Samsun Savaş Karşıtı Platformu üyeleri, ABD’nin Irak’ta düzenlediği operasyonları protesto etti.  Gazi Caddesi’ndeki Konak Sineması önünde toplanan ve aralarında DİSK, KESK, TMMOB, ÖDP, Halkevleri, Altı Nokta Körler Derneği’nin de bulunduğu çeşitli sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Samsun Savaş Karşıtı Plafformu üyeleri, savaş karşıtı sloganlar attı.


ABD’nin Irak operasyonlarını protesto eden grup adına basın açıklaması yapan Yusuf İnci, herkesi savaş karşıtı eylemlere destek vermeye çağırdı.


Açıklamanın ardından bir süre daha ABD aleyhine slogan atan grup, daha sonra dağıldı.


HOPA’DA ABD BAYRAĞI YAKILDI


Artvin’in Hopa İlçesi’nde, Irak savaşını protesto eden bir grup, ABD bayrağını yaktı. ‘Doğu Karadeniz Haklar ve Özgürlükler Cephesi’ adına basın açıklaması yapan Atanur Durmuş, ABD’nin Irak’taki varlığını protesto ederken, Irak’a demokrasi götüreceğini söyleyen Washington yönetiminin bu ülkedeki petrol kaynaklarında gözü olduğunu öne sürerek, işgale son verilmesini istedi. ABD bayrağının yakılması ardından grup sloganlar atarak dağıldı.


YUNANİSTAN’DA PROTESTO


ABD’nin Irak harekatının 3. yıl dönümü nedeniyle Atina’da da savaş karşıtı gösteri düzenlendi. Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE), Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDİ), çeşitli sivil toplum ve öğrenci örgütlerinin katılımıyla kent merkezinde düzenlenen gösteride, ABD protesto edilerek “Irak işgaline son vermesi” istendi.


ABD’nin Atina Büyükelçiliği önünde “Küresel terörü durdurun”, ”Tüm savaşlara dur deyin” ve “Ellerinizi Suriye ile İran’ın üstünden çekin” sloganları atan göstericiler, daha sonra olaysız dağıldı.


İNGİLTERE’DEKİ PROTESTO


Londra’da da yüzbin gözterici Irak’ın işgalini protesto etti. İngiltere’deki protestoyu CND, Stop The War Coalition, ve the Muslim Association of Britain organize etti… İşçi Partisi sol kanat milletvekili Jeremy Corbyn, ABD’nin kuyruğuna takılarak Irak’ı işgal eden iktidardaki kendi partisini eleştirdi.


JAPONYA VE AVUSTRALYA’DA PROTESTO
    
Japonya ve Avustralya’da da protesto yürüyüşleri yapıldı.


Savaşa yönelik dünya çapında düzenlenen protestolar nedeniyle Japonya’nın başkenti Tokyo’da yapılan yürüyüşe katılan 2 bin kişi, Japon ve diğer ittifak askerlerinin Irak’tan çekilmesini istedi. Protesto yürüyüşü sırasında “İşgale son verin” yazılı pankartlar taşınırken, savaş karşıtı konuşmalar yapıldı.


Avustralya’nın başkenti Sydney’de ise yaklaşık 500 kişi yürüyüş yaptı. Göstericiler, “Şimdi savaşa son verin”, “Askerler Irak’tan dışarı” şeklinde pankartlar ve ABD Başkanı George W. Bush’u “1 Numaralı Terörist” olarak gösteren afişler taşıdı. İşgale uğrayacak diğer ülkenin İran olabileceği belirtilen gösteri sırasında “İran’dan ellerinizi çekin” yazılı pankartlar da dikkati çekti.

1028970cookie-check3’ncü yılında ABD’nin Irak’ı işgali lanetlendi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.