4 eski bakan için komisyon kurulacak

TBMM Genel Kurulu, 17 Aralık operasyonu kapsamında hakkında fezleke düzenlenen 4 eski bakana ilişkin soruşturma önergelerini görüştü.

5 Mayıs Pazartesi günü saat 14:00’te başlayan görüşmeler, akşam geç saatlere kadar devam etti.

Gizli oylama sonrası, oylamaya katılan 469 milletvekilinin 453’ü önergeye destek verdi. Dokuz milletvekili ret oyu kullandı. Altı milletvekili çekimser kalırken, bir oy da boş çıktı.

AKP’nin dört eski bakan için tek soruşturma komisyonu kurulması yönündeki önergesi kabul edildi. Meclis İçtüzüğü gereği iddiaları inceleyecek Soruşturma Komisyonu’nda partiler, Meclis’teki sandalye sayıları oranında temsil edilecek.

15 kişilik komisyonda AKP’nin dokuz, CHP’nin dört, MHP ve HDP’nin birer üyesi olacak.

Canlı yayın tartışması

Genel Kurul görüşmelerini Meclis TV’nin canlı yayınlanmaması tartışma yarattı. İnternet üzerinden yapılan yayının da sorunlu olması Genel Kurul salonunda tansiyonun yükselmesine neden oldu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM’deki oturumun daha önceden yapılan açıklamanın aksine internetten yayınlanmadığını söyledi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da oturumun internetten yayınlanmamasına tepki gösterdi. Vural, “Bürokratik oligarşi Meclis’i mi yönetiyor?” diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ise Meclis’teki görüşmeleri kendi tablet bilgisayarı üzerinden canlı yayınladı ve gelişmeleri de Twitter hesabından aktardı.

Muhalefetin eleştirilerine ise AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli yanıt verdi. Canikli, “Kimse kimseden bir şey saklamıyor. İsteyen herkes oturumu seyredebiliyor” dedi.

Muhalefet milletvekilleri, Canikli’nin konuşmasına tepki verdi. Genel Kurul’a muhalefetin isteği üzerine sık sık ara verilirken internetle ilgili sorun çözülemedi.

Önergeler akşam saatlerinde görüşülebildi

Muhalefetin itirazları sonrası AKP’nin, dört eski bakanla ilgili tek bir soruşturma komisyonu kurulmasını içeren önergesi üzerinde görüşmelere akşam saatlerinde ancak başlanabildi.

Önerge üzerine partiler 10’ar dakikalık konuşma yaptı. Partilerin konuşması sonrası Meclis kürsüsüne ilk olarak eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan çıktı. Çağlayan, “Sistematik itibarsızlaştırma kampanyası ile karşı karşıya kaldım” dedi.

Çağlayan’dan sonra kürsüye eski Avrupa Birliği (AB) Bakanı Egemen Bağış geldi. Bağış, 17 Aralık operasyonunu ”sözde bir yolsuzluk operasyonu ve darbe girişimi, çirkin, adice kurgulanmış bir iftira kampanyası” olarak niteledi.

Bağış, ”Çirkin iftiraların hedefinde olmak son derece yaralayıcı… Gözü dönük bir örgütün sistematik itibarsızlaştırma kampanyasına muhatap oldum… Kamuoyu vicdanında mahkum ettirilmeye çalışıldım. Hukukun en temel ilkesi olan masumiyet karnesi ayaklar altına alındı. 20 yıllık arkadaşımla telefon görüşmemi kestiler, biçtiler, montajladılar” dedi.

Bayraktar konuşmadı

Bağış’tan sonra ise kürsüye eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdooğan Bayraktar’ın gelmesi beklendi. TBMM Grup Başkanvekili Meral Akşener, Bayraktar’ın konuşmama kararı aldığını duyurdu.

Bayraktar, konuşma hakkını kullanmayınca kürsüye bu kez eski İçişleri Bakanı Muammer Güler çıktı.

Güler, “soruşturmanın birçok hukuksuzluk, yetki aşımı, ilgili kanun hükümlerine açıkça aykırılık ve usul hükümlerine aykırı yanlışlıklar içerdiğini” ileri sürdü.

Güler, ”Önceden kurgulanan bir senaryo ortaya konmuştur. Evrensel bir ilke olan masumiyet karnesi yok sayılmıştır” dedi. Sinan Onuş / BBC Ankara

1417820cookie-check4 eski bakan için komisyon kurulacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.