40 günde 111 gazeteci ve fotoğrafçıya polis müdahalesi

Fotoğraf Vakfi 31 Mayıs – 8 Temmuz arasında yaralanan, gözaltına alınan, polis baskınına maruz kalan gazeteci ve belgesel fotoğrafçılarının listesini güncelledi. Fotoğraf Vakfı’nın verilerine göre kırk günde İstanbul ve Ankara’da 111 basın çalışanı ve belgesel fotoğrafçısı yaralandı, gözaltına alındı, çalışması engellendi ya da fotoğrafları silindi.

Fotoğraf Vakfı açıklamasında haber yapan ve süreci belgelemek isteyen haberci ve belgeselcilere yönelik polis şiddetinin gittikçe arttığını ifade etti. Fotoğraf Vakfı 31 Mayıs ile 8 Temmuz arasında yüzü aşkın vaka saptadıklarını ifade ederek 8 Temmuz’daki polis müdahalesinde vakfın kurucu üyesi ve hala yönetim kurulu üyesi olan Nar Photos fotoğrafçısı Mehmet Kaçmaz’ın da plastik mermiyle gözünden ciddi biçimde yaralandığını belirtti. Fotoğraf Vakfı’nın bir diğer yönetim kurulu üyesi Gençer Yurttaş da daha önce polisin yakın mesafeden hedef gözeterek attığı gaz fişeğiyle ayağı kırılmıştı.

“Demokratik ülkelerde kamuya açık alanlarda fotoğraf çekmeyi, haber yapmayı engelleyecek bir uygulamanın kabul edilemeyeceğini; toplumsal hayatın her evresinde fotoğraf çekmek için ‘sarı basın kartı’ sahibi olmak gerekmediği gibi, çektiğimiz fotoğrafları her türlü yöntemle çoğaltma ve dağıtma hakkımızın engellenemeyeceğini” ifade eden Fotoğraf Vakfı devlet görevlilerini bu tür saldırıların sona ermesi için gereğini yapmaya çağırdı.

BİA Haber Merkezi

1389120cookie-check40 günde 111 gazeteci ve fotoğrafçıya polis müdahalesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.