40 yıl sonra aklandı

Avustralya hukuk tarihinde ilk kez gerçekleşen kararla sanık hakkında verilen ölüm kararı geçersiz kılındı.

MacRobertson çukulataları fabrikası kurucusu Sir Sir MacPherson Robertson’un torunu olan sosyete güzeli 22 yaşındaki Jillian Brewer, Perth’te 1959 yılında yaşadığı flatta parçalanarak öldürülmüştü.

O zaman 18 yaşında olan Darryl Beamish, yargılama sonunda cinayet suçundan ölüm cezasına çarptırılmıştı. Beamish’in, o zaman cinayeti nasıl işlediğini ayrıntılı olarak itiraf ettiği ileri sürülmüştü. Sanığın cezası ömür boyu hapse çevrilmiş ve Beamish, demir parmaklıklar arkasında 15 yıl geçirmişti.

Geçen hafta Perth’te mahkumiyetine 6 kez itiraz eden Beamish’in davasına bakan hakimler, cinayeti Darryl Beamish’in işlemediği, gerçek katilin, Avustralya’nın en gaddar seri katillerinden Eric Edgar Cooke olduğunu hükme bağladı. Cooke, 1964 yılında işlediği cinayeti itiraf etmişti. Karardan sonra yazılı bir açıklama yapan 63 yaşındaki Beamish, tazminat davası açmayacağını, amacının sadece temize çıkmak olduğunu söyledi. Beamish, “Gerçeğin ortaya çıkması ve adaletin sağlanmasını istedim. Herkesin, kimseyi öldürmediğimi bilmesini istedim. Şimdi, herkes gerçeği biliyor” dedi.

Beamish, tutuklanmasından sonra polis istasyonunda, ya da mahkemede olanları asla anlamadığını kaydetti. Beamish, “Sağırlar, her zaman her şeyi karıştırır. Duyanlar, sağırları anlamaz. Benim başıma gelen de budur” dedi.

Mahkemeler, Cooke’un itirafını geçmişte dikkate almadı. Ancak itiraza bakan son mahkeme, Cooke’un yalan itirafta bulunmak için bir nedeni olmadığına karar verdi.

Resim: beamish
Resimaltı: Darryl Beamish eşi Barbara ve kızkardeşi Frances Grenville (ayakta) ile.

1102910cookie-check40 yıl sonra aklandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.