‘40 yıldır araştırıyorum, belge yok’

Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türk araştırmacı ve tarihçi Sonyel’in, uzun bir süredir üzerinde çalıştığı “Türk Ermeni Anlaşmazlığı, Uzlamşa Yolu” adlı kitabı piyasaya çıktı.


Kıbrıs Türk Cemiyeti’nde düzenlediği bir basın toplantısıyla kitabını tanıtan Sonyel, 40 yıldan beri özellikle İngiliz arşivlerinde araştırma yaptığını, yüzlerce belge topladığını ancak Ermeni soykırım iddialarına ilişkin en ufak belgenin bulunmadığını söyledi.


Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal sınırları içinde “Ermeni Sorunu” diye bir problemin olmadığını ifade eden Sonyel, Osmanlı döneminde kaydedilmiş olan Türk-Ermeni olaylarına ilişkin ve Ermeni militanlarınca hortlandırılmaya çalışan sözde “Ermeni Soykırımı” iddilarının bulunduğunu dile getirdi.
“Geçmişte Ermeniler’i kendi çıkarı ve ihtiraslarına kurban ederek, onlarla Türkler’i birbirine kırdırmış olan eski emperyalist ve yayılımcı devletlerin 10 Ağustos 1920’de İstanbul yönetimine zorla imzalatılmış ve onaylatılmış olan Sevr Antlaşması’nı hortlatmaya çalıştıkları anlaşılıyor” diyen Sonyel şunları söyledi: “Bugünkü Türkiye hükümeti ilerde bu gibi gelişmelerin gerçekleşmesi olasılığını dikkate alarak, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olmasının önemi ve bunun getireceği sonuçları esaslı biçimde inceleyerek değerlendirmesi, Tükiye’nin varlığı ve geleceği için son derece önemlidir”.
Araştırmaları sırasında Türk-Ermeni ilişkileri konusunda yüzlerce belge topladığına dikkat çeken Sonyel, “Bugüne kadar Osmanlılar’ın, Ermeniler’e karşı tam anlamıyla yasal ve yargısal olarak tespit edilmiş soykırım yaptıklarını kanıtlayıcı hiçbir mevcut belgeye rastlamadım. Ama sahtelenmiş birçok Ermeni belgeleri buldum. Bilindiği gibi 16 Mart 1920’de, İstanbul’u resmen işgal eden İngilizler, Türkçe bilen Ermeni ve Rum ajanları aracılığıyla Osmanlı arşivlerini didik didik etmişler ve Ermeniler’in savaş günlerindeki yer değiştirmeleriyle ilgili birçok gizli Osmanlı belgesini ele geçirerek, Londra’ya getirmişlerdir” dedi. 
Sözkonusu bu belgeleri dikkatle incelediğini söyleyen Sonyel, savaş sırasında Ermeniler’e sözde zulüm yaptıkları iddiasıyla tutuklanmış olan birçok Osmanlı yetkilisinin de, yargılanmadan özgür kaldığını da kaydetti.
‘İLİŞKİLER KÖTÜYE GİDİYOR’
Konuşmasında Türk-Ermeni ilişkilerine de değinen Sonyel, Azerbaycan-Ermenistan savaşından bu yana Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin epey kötüye gittiğini dile getirdi.
Türkiye-Ermenistan ve Azerbaycan ilişkilerinin normalleşmesinin son derece yarar sağlanacağını vurgulayan Sonyel, “Ortada birçok güçlükler olduğu inkar edilemez. Ermeniler, Osmanlılar’ın elinde soykırıma uğradıkları ve Türkiye’nin Doğu illerinde hakları olduğu iddialarını hala öne sürüyorlar. Ermenistan hükümeti, Azerbaycan’daki aşırılıklarını inkar ediyor ve Karabağ’ı boşaltmıyor. Tüm bunlara karşın Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sorunların ciddiyetle ele alınarak çözümlenmesi ve bu devletler arasındaki ilişkilerin iyileşmesi bölgeye istikrar ve güç getirecektir” diye konuştu.
Öte yandan, Kıbrıs Türk Cemiyeti’nin katkılarıyla hazırlanan kitabın basımı İngilizce olarak yapıldı. 244 sayfadan oluşan ve yüzlerce kaynaktan yararlanarak hazırlanan eser, önümüzdeki günlerde İngiltere’deki tüm kitabevlerindeki yerini alacak.

781110cookie-check‘40 yıldır araştırıyorum, belge yok’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.