400 milyon çocuk su bekliyor

UNICEF, Meksika’nın başkenti Meksiko’da yarın sona erecek 4. Dünya Su Forumu dolayısıyla, Dünya Su Günü’nden bir gün önce yayımladığı bildiride, susuzluk ve uygun tesis yokluğunun çocukların ölümüne yol açmasının yanı sıra okula gitmelerini olumsuz etkilediğini, bunun ise çocukların sefaletten kurtulma şanslarını azalttığını belirtti.

Bildiride, “Çocuklar hijyen eksikliğini en pahalı ödeyenlerdir ve bu durumda 400 milyon çocuk vardır. Sıradan ishal, 5 yaş altındaki çocukları diğer hastalıklardan çok daha fazla etkiliyor ve her gün 4 bin 500 çocuğu öldürüyor. Suya bağlı hastalıklar çocukların enerjilerini ve öğrenme kapasitelerini tüketiyor” denildi.

Kalkınmakta olan ülkelerde her gün birçok çocuğun okula gidemediği vurgulanan bildiride, çünkü bu çocukların hasta olduğu ve uygun sıhhi tesisler olmadığı için ergenlik çağına gelmiş genç kızların okula gitmekten vazgeçtiği ifade edildi. Bildiride, “Bu koşullarda, çocukların sefaletten kurtulmak için çok az şansları var. Kronik az gelişmişlik kaçınılmaz” denildi.

SU VE ÇEVRE BAKANLARI 

Bu arada, yarın bir ortak deklarasyonun yayınlanmasıyla sona erecek 4. Dünya Su Forumu kapsamında, birçok ülkenin su ve çevre bakanlarının bugünden itibaren bakanlar düzeyindeki konferansa katıldığı belirtildi.

Bakanların, su konulu farklı toplantılara katılması beklenirken, bugün kadın bakanlar Fransız Nelly Olin, Ugandalı Maria Mutagamba, Çadlı Utman Came ve Burkino Fasolu Salif Dialo’nun, birçok toplumda kadınların günde 3-4 saatlerini suyla yapılan işlere verdiğinden hareketle, su angaryasının kadınlara düştüğünü hatırlatarak, bir “Mexico Çağrısı” yapmaları bekleniyor.

1125440cookie-check400 milyon çocuk su bekliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.