4+4+4’lük rezaletin bilançosu

Çok tartışılan 4+4+4 eğitim sistemininin İstanbul’da bir aylık karnesi açıklandı. 4+4+4 sistemiyle ilgili Eğitim Sen İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan raporda özellikle 72 ayın altında okula başlayan çocukların yaşadığı sıkıntılara dikkat çekilirken, kalabalık sınıflar ve öğretmenlerin yaşadıkları da ele alındı.

OKULLAR TOPLAMA KAMPI GİBİ

Raporda, “Bazı okullarda 30’u aşkın 1. sınıf açıldı ancak göz önündeki birinci sınıfların mevcutlarını azaltmaya yönelik bu çabalar üst sınıfların mevcutlarını şişirdi. Örneğin Esenyurt Yusuf Aktaş İlkokulu’nda geçtiğimiz senelerde 80 olan sınıf mevcutları 120’lere dayandı. Oysa aynı bölgedeki Esenyurt ve Güzelyurt İmam Hatip Okulları’nda sınıf mevcutları hayli düşük.

SINIFTA UYUYA KALIYORLAR

72 aylıktan küçük çocukların okul ortamına uyum sağlamakta zorlandığının kaydedildiği raporda, “Okula bebek mamasıyla gelen, sınıf arkadaşına ‘abi’ diye seslenen, tuvalet alışkanlıklarındaki aksaklık nedeniyle sorun yaşayan, yoğun tempo ve ders saatleri nedeniyle sınıflarda uyuyakalan pek çok çocuğumuzda bu tarz problemlerin bir akademik başarısızlık ve psikolojik tahribata yol açması en büyük endişemizdir” denildi.

Yine İstanbul’da 60-66 aylık çocukların okula başlama oranlarının ilçeler arasında farklılıklar gösterdiğinin belirtildiği raporda, “Örneğin Kağıthane Cevdet Şamikoğlu İlkokulu’nda bu grup öğrencilerden 70 kayıt varken, Yeniköy Mehmetçik Okulu’nda 2 kayıt var” denildi.

Okulların ikili eğitime geçtiği ve bu nedenle sabah çok erken başlanan eğitimin akşam 19.00-19.30 sıralarında sona erdiğinin belirtildiği raporda, çocukların sert kış koşullarında sabah ve akşam karanlığında okullarından evlerine nasıl ulaşılacağının yetkililer tarafından düşünülmediği kaydedildi.

TENEFÜSLER 5 DAKİKAYA İNDİ

Yine ders yükü nedeniyle teneffüslerin 5 dakikaya indiğini, bu sürede ne öğrencilerin ne de öğretmenlerin dinlenebildiğinin altı çizilirken, 1. sınıf öğrencilerine verilmesi gereken bazı kitapların eksik olduğu ifade edildi. Bazı okullarda ise türbanla derse giren öğretmenlerin olduğu, özellikle Bağcılar’daki birçok okulda bu durumun yaşandığı kaydedildi.

ÖĞRETMENLER DE MAĞDUR

Raporda öğretmenlerin yaşadığı mağduriyet ise şu sözlerle anlatıldı:

“Binlerce öğretmen arkadaşımız norm kadro fazlası durumuna düştü. Çok sayıda öğretmen arkadaşımız yaşadığı bölgeye uzak semtlerdeki okullarda görevlendirildi. Okulların açılmasının üzerinden 1 ay geçmesine rağmen hala okullarımızda ciddi bir öğretmen sirkülasyonu yaşanmaktadır.”

1360860cookie-check4+4+4’lük rezaletin bilançosu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.