‘459 kişi hayatını kaybetti’

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, depremle ilgili açıklama yaptı.

AFAD’dan yapılan yazılı açıklamada, Başkanlık tarafından Van Valiliği emrine acil ihtiyaçların karşılanması için ilk etapta 3 milyon lira gönderildiği kaydedildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla açılan yardım kampanyasına ilk gün itibari 1 milyon 728 bin lira nakdi yardım toplandığı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

”48 il ve 39 kurumdan arama kurtarma, sağlık ve ilk yardım personeli ile ekipmanları, 19 Türk Hava Yolları, 22 askeri ve 5 adet özel kargo uçağı olmak üzere toplam 46 adet uçak ve araçlarla hava ve karadan bölgeye sevk edilmiştir.

Çadır ve battaniye ihtiyacının karşılanması için 5 sivil, 3 askeri olmak üzere toplam 8 uçakla ulaşım zinciri oluşturulmuş olup, sevkıyat devam etmektedir. Karayolu ile de ihtiyaç malzemelerinin nakli sürmektedir.

Kalıcı konutların inşası için TOKİ’ye talimat verilmiş olup, afetzede konutları en kısa sürede tamamlanacaktır. Geçici barınma amacıyla da yeteri kadar konteynerin üretimi için çalışmalara başlanmıştır ve en kısa zamanda bölgede kurulması planlanmıştır.

Toplam 3 bin 755 arama kurtarma, 860 sağlık personeli, 16 arama köpeği, 595 iş makinesi ve araç, 7’si hava ambulansı olmak üzere 140 ambulans, 33 jeneratör, 95 seyyar tuvalet, 15 bin 379 çadır, 60 prefabrik ev, 50 bin 583 battaniye, bin 120 gıda paketi, 10 bin 64 gıda kolisi, 36 seyyar mutfak, 3 bin 51 mutfak seti, 5 bin 139 katalitik soba, 425 uyku tulumu, 1 mobil fırın ve 13 ton kumanya gönderilmiştir.”

Deprem bölgesinde 3 öğün sıcak yemek dağıtımına başlandığı ifade edilen açıklamada gıda, kumanya ve diğer tüketim malzemelerinin sevkinin de sürdüğü bildirildi.

”Bölgeye gönderilen arama kurtarma, ilk yardım ve sağlık personeli ile ayni yardımların organizasyonunu yapmak üzere Başkanlığımızca; Ankara Esenboğa, İstanbul Atatürk ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarına birer koordinatör ve yeterli sayıda personel görevlendirilmiştir” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, İçişleri Bakanlığının bölgede yürütülen çalışmaları koordine etmek amacıyla 5 mülki idare amirini Van Valiliği emrinde görevlendirdiği kaydedildi.

Arama kurtarma, geçici barınma, enkaz kaldırma, sağlık, psikososyal destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, afet ve acil durum merkezlerinin ikinci bir bildirime kadar 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçtiği bildirilen açıklamada, Van Valiliği emrine psikolojik ve sosyal destek hizmetlerinin sunulması için uygun nitelikte ve yeterli sayıda personel görevlendirildiği belirtildi.

AFAD’tan görevlendirilen 20 kişilik teknik heyet ve çeşitli illerden görevlendirilen 200 teknik personelle ön hasar tespit çalışmalarına başlandığı, çalışmaların kısa sürede tamamlanmasının planlandığı, arama kurtarma ve ilkyardım çalışmalarının da kesintisiz devam ettiği bildirildi.

Açıklamada, 25 Ekim saat 19.00 itibarıyla 459 kişinin öldüğü, bin 352 kişinin yaralandığı belirtildi.

1316010cookie-check‘459 kişi hayatını kaybetti’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.